Nincs engedélyezve a javascript.
Top 5 olvasnivaló 9 éven felülieknek 2021-ből

Top 5 olvasnivaló 9 éven felülieknek 2021-ből

2021. január 3.

A fordulatos 2021-ben nem kevésbé változatos olvasnivalóval készültünk a 9 év feletti könyvforgatóknak. Sok-sok humoros, izgalmas, helyenként rímes történettel pillanatok alatt kiléphettek a szürke, unalmas, néha kissé félelmetes hétköznapokból át a valódi kalandok világába.

Irány az Északi-sark!

Irány az Északi-sark!

Sophie Blitman
Móra Könyvkiadó, 2021.02.03.
Milyen sarkkutató lenne belőled? Vedd fel az anorákod, húzz vastagon bélelt csizmát, és irány az Északi-sark!
Képes leszel megőrizni a hidegvéred ebben a fagyos, vad világban? Vajon ismered annyira a természettudományokat, hogy extrém körülmények között is boldogulj? Éld túl és vidd sikerre az expedíciót!

Bár a sarkkutatói pálya nem szerepel a legtöbb gyerek „milyen menő leszek, ha nagy leszek” listáján, belebújni egy sarkkutató bőrébe szinte mindenki számára izgalmas kaland. Pláne, ha rajta múlik a küldetés sikere. Ha gyerkőcöd szereti a stratégiai játékokat, imádja vezetni a csapatát, vagy éppen ráférne egy kis önbizalom, ezzel a kalandkönyvvel nem nyúlhatsz mellé.

evgyerekkonyvedij_100.png
Viharka, a sötétség ura

Viharka, a sötétség ura

Julien Hervieux
Móra Könyvkiadó, 2021.06.03.
Viharkának, a sötétség ifjú urának sorsát előre eldöntötték. Ha nagykorúvá válik, el kell majd rabolnia egy hercegnőt, hogy – a hagyomány szerint – alulmaradjon a lovaggal szemben, aki végül megmenti a lányt. A nagy pillanatig azonban a kis uraságnak leckéket kell vennie gonoszságból, csakhogy pokolian untatják a tanórák…

A címe alapján azt gondolhatnád, hogy ez egy félelmetes könyv fiúknak. Nos, a helyzet az, hogy ez egy nagyon-nagyon-nagyon vicces könyv fiúknak ÉS lányoknak. Bár a főhős egy aprócska lovag az erő sötét oldalán (sic!), a női mellékszereplő pedig egy hercegnő, a szálak egyáltalán nem úgy kuszálódnak a történetfonalak között, ahogy megszoktuk. Lázadó és mértékletes olvasóknak egyaránt szívből ajánljuk, és ígérjük, hogy a zombik sem lesznek benne ijesztőek, sőt!

Bibliai szuperhősök

Bibliai szuperhősök

Miklya Luzsányi Mónika
Móra Könyvkiadó, 2021.06.03.
A Bibliai szuperhősök nem a teljes Biblia keresztmetszetét kívánja adni, hanem különleges képességekkel megáldott ószövetségi személyiségek életútjának sorsfordító pillanatait villantja fel a szerzőtől már megszokott rövid, fordulatos jelenetekben.

Sokan, sokféleképpen próbálták meg bemutatni a bibliai alakokat és történeteket a gyerekeknek. Közülük az egyik legfantáziadúsabb és leglelkesebb Miklya Luzsányi Mónika, aki új kötetében a Biblia kevésbé ismert alakjait mutatja meg, méghozzá szuperképességeiken keresztül. Mert, ha a csodatétel, a csodálatos kitartás, odaadás, ész, önbizalom szempontjából vizsgáljuk, máris más fényben tűnik fel, vajon kiből lehet szuperhős, vagy éppen példakép. A témát kellően komolyan vevő, de egyáltalán nem szájbarágós könyv kiváló olvasmány lehet nem csak hittanos gyerekeknek.

Kornél, a kobra

Kornél, a kobra

Gáti István
Móra Könyvkiadó, 2021.10.11.
Ugye te is azt hitted, hogy a tetoválás örökké tart? Janó is így gondolta, ám mikor ötvenedik tetkója hipp-hopp eltűnt jobb karjáról, igencsak meglepődött. Vajon miért szökött meg Kornél, a kobra? Hova kúszik egy kígyótetoválás a mai Budapesten? Sikerül új otthont találnia? Gáti István friss hanggal, humorral és játékossággal írt verses meséjét Klement Csaba rajzai elevenítik meg.

Az abszurd történet főhőse egy kígyó-tetoválás, akit társai kiutálnak így kénytelen új otthont keresni. Kornél a kobra különös kalandjai során bankrablókkal és iskolás gyerekekkel egyaránt összetekeredik, s hogy hol lesz a végállomás, ez hipp-hopp kiderül a rímekben és humorban igen gazdag fejezetek végén. Lackfi János is szívből ajánlja fájdalommentes lélektetoválásra!

A Pál utcai fiúk - Rajongói kézikönyv

A Pál utcai fiúk - Rajongói kézikönyv

Mészöly Ágnes
Móra Könyvkiadó, 2021.11.17.
Ki volt a híres ál-Nemecsek? Miért szerepel olyan kevés nő a történetben? Hányan vannak a Pál utcaiak, és hányan a vörösingesek? Hogyan járhatott egy osztályba a tizennégy éves Boka és a tizenegy éves Nemecsek? Mit ehettek, mit játszhattak a korabeli gyerekek? Milyen filmek készültek a könyv alapján?

E különleges kötet bemutatásához örömmel adjuk át a szót az olvasónak, aki így vélekedett a kötetről a moly.hu oldalán: „Mint hatalmas Pál utcai fiúk rajongó csak szeretném megköszönni ezt a könyvet. Tökéletes kiegészítője ennek a történetnek, az írónő mindenre, de tényleg mindenre gondolt tele van remek ötletekkel és nagyon sok fontos infóval. Remekül fel lett építve, imádtam a teszteket, a szereplőkről szóló elemzéseket, a térképet, a kor sajátosságairól szóló részeket, Geszti levele pedig szintén nagy kedvencem. Amikor megláttam, hogy meg fog jelenni ez a könyv rögtön megrendeltem, mert mindenre ugrok, aminek köze van a PUF-hoz és bár sokat kellett várni rá minden várakozást megért. Jó volt kicsit újra a Grundon lenni, a szereplőkről olvasni és részben átélni ezt a csodás történetet, ami örökre a legkedvesebb lesz számomra.”

+1

A kis Nicolas

A kis Nicolas

René Goscinny
Móra Könyvkiadó, 2021.11.17.
A kisiskolás Nicolas és osztálytársai igazi ártatlan gyerekek. Olykor talán kissé elevenek, kissé szófogadatlanok, de hogy jó szándékúak, ahhoz nem férhet kétség.

Nem új, hanem újra, de, ahogy az eddigi visszajelzésekből látjuk, leginkább ujjjé! Mi is örömmel vettük újra kézbe a francia szerzőpáros valódi feketeöves kisiskolás rosszcsontokról szóló történeteit, amin nem lehet nem mosolyogni (még felnőtt fejjel sem). Ami pedig a gyerekeket illeti, hiába nélkülöz a könyv minden kütyüt, napjaink alsósai pont olyan önfeledten élvezik a történeteket, mint mi, amikor még saját ötletekkel bosszantottunk tanárainkat. Közös és önálló olvasásra 9-119 éves korig!