Nincs engedélyezve a javascript.

Egy (nem) hétköznapi udvar tele varázslattal

Katarzyna Ryrych – A Bojtorjánmező lakói – Ill. Rigall Grażyna

2023. február 19.

A Bojtorján-mező szomszédságában álló ház egykor a Boszorkány lakhelye volt, jelenlegi lakói pedig különleges események szemtanúivá válnak. Valaki békává változik, a zoknikon fekete lyukak kezdenek nőni, egy titokzatos alak egy madzagra kötött felhővel sétál…



A Katarzyna Ryrych mágikus történeti izgalmas világokat nyitnak meg kicsik és nagyon előtt egyaránt. A Bojtorján-mező lakói 2017-ben elnyerte a lengyelországi IBBY-díjat (International Board on Books for Young People) és az év legjobb gyerekkönyve lett.

Katarzyna Ryrych lengyel írónő,

Katarzyna Ryrych lengyel írónő,

költő, tanár és festő. Anyja, Pochylczuk Alicja, krakkói költő, Apja, Dziki Sylwester, újságíró. Ryrych anglisztikát végzett el a Jagelló Egyetemen.


Amióta a betűket ismeri, ír. Első verseskötete 1981-ben jelent meg „Egy bizonyos hippi feljegyzései” címen („Zapiski pewnej hipiski”). Ettől kezdve több kötetet kiadott fiataloknak és felnőtteknek egyaránt. A „Siedem swoich piór” című könyvét 2009-ben jelölték az Év Könyvére az IBBY lengyel szekcióján. A II. Astrid Lingerd Irodalmi Versenyen kitüntették a „Łopianowe Pole” című könyvét. Nem megszokott témákkal foglalkozik, olyan dolgokra fókuszál, amik látszólag észrevétlenek. Szinte minden könyve nyert díjat vagy volt díjazott.


Wieliczkában él, ahol tanárként dolgozik, szabadidejét pedig krakkói stúdiójában tölti. Fest, csellózik és zongorázik. Van két fia. Imádja az állatokat, utazást és a jó könyveket. Animál és off-stream (alternatív) médiát promóz.


Magáról így beszél: „Nem voltam könnyű gyerek. Makacs, engedetlen, rossz. Ez a mai napig megmaradt. Imádom, amit csinálok. Azaz az írást. Nem szeretek magamról beszélni. Sok van belőlem abban, amit írok. Néha csinálok furcsa vagy nem éppen biztonságosnak tűnő dolgokat. Szeretem az állatokat. Ha úszok, akkor mindig csak az árral szemben.”


szivunkrajta_szivecske81-1.png
A Bojtorjánmező lakói

A Bojtorjánmező lakói

Katarzyna Ryrych
Móra Könyvkiadó, 2023.02.07.
A Bojtorjánmező szomszédságában álló ház egykor a Boszorkány lakhelye volt, jelenlegi lakói pedig különleges események szemtanúivá válnak. Valaki békává változik, a zoknikon fekete lyukak kezdenek nőni, egy titokzatos alak egy madzagra kötött felhővel sétál…

Vélemények, kritikák

20170823_160349_1.jpg


Mindnyájunknak hiányzik kicsit a gyermekkora. Milyen jó lenne újra átélni egy kéthónapos vakációt. Ülni a barátokkal az udvaron, órákig ugrálni a gumikötélen vagy görkorcsolyázni. Későn reggelizni, és nem sietni sehová. Igen, vannak napok, amikor visszavágyunk a gondtalan gyermekkorba. És vannak könyvek, amelyek arra a visszavonhatatlanul elmúlt időre emlékeztetnek. A Bojtorjánmező lakói épp egy ilyen könyv. Ezúttal egy régi ház udvarán találjuk magunkat. Ilyen udvarok ma már nem léteznek, a mai lakótelepek teljesen másképp néznek ki, manapság a kivitelezők megpróbálnak minden kis szabad területet beépíteni. Az új lakótelepeken apró játszóterek, keskeny járdák húzódnak meg, padok és közösségi helyek nélkül. A gyerekek különböző iskolákba járnak, gyakran messze az otthonuktól. Eközben A Bojtorjánmező szereplői gyermekkorunk hátsó udvarában élnek. Ugyanabba az iskolába járnak, ám más az érdeklődési körük, más dolgok teszik őket boldoggá. Minden olyan hétköznapinak tűnik, mégis rendkívüli dolgok történnek velük. Beszélő macskákkal találkoznak, varázslatos utazásokat élnek meg és a Boszorkánytól kérnek tanácsot ügyes-bajos dolgaikban. Katarzyna Ryrych egy rendkívüli könyvet írt. A Bojtorjánmező lakói a modern időkről szól, amelyeket kiválóan ismerünk, mégis úgy teszi mindezt, hogy senki sem kételkedik abban, hogy igazi mesét olvas!

http://tosimama.blogspot.com/2017/08/czwartek-z-basnia-opianowe-pole.html

lopianowe_pole_10.jpg

A Bojtorjánmező lakói... kortárs mese retro stílusban

Olvastál már úgy könyvet, hogy utána kedved támadt újra elolvasni? Netán megtapasztaltad már, hogy egy könyv elolvasása után nagyon sokáig nem tudtál a következő könyvért nyúlni, mert... lelkileg még mindig az előző könyvben ragadtál? A Bojtorjánmező lakói épp egy ilyen csodálatos, magával ragadó, egyedi történeteket tartalmazó hangulatos gyermekkönyv, amely sokáig megmarad a fiatal olvasók szívében és emlékezetében. Katarzyna Ryrych A bojtorjánmező lakói című könyve teljesen kivételes és egyedülálló gyerekkönyv. Egyfajta kortárs mese, amelyben a gyermeki fantázia összefonódik a valós – sajnos gyakran nem túl szimpatikus – események világával. Mi, felnőttek gyakran nem akarjuk elfogadni a hétköznapok gondjait. A gyerekek azonban rendkívüli tehetséggel rendelkeznek, amellyel átalakítjá magukban a különböző nehézségeket, egyfajta saját, színes és többdimenziós belső világ megteremtésével. Mi, racionális, komoly felnőttek nem látjuk, mit és hogyan lát egy kisgyermek. A Bojtorjánmező lakói egy olyan modern mese, amely csodálatos módon varázslatos hidat teremt a felnőttek pragmatikus életvitele és a gyerekek fantasztikus világa között.

A Bojtorjánmező lakóinak szereplői és az események egyszerre hétköznapiak és kicsit szürreálisak. Mint a kisgyermekek álmai. A figyelmes olvasó hamar rájön, hogy ez a gyönyörű, szinte fenomenális gyermekmese felnőttek számára is remek terápiás olvasmány – kulcsmotívuma a közelség, a szeretet és az egymás iránti kölcsönös tisztelet és elfogadás.


Egy (nem) hétköznapi udvar tele varázslattal

Csukjátok be a szemeteket egy pillanatra, és próbáljatok meg visszaemlékezni azokra az időkre, amikor még kisgyerekek voltatok. Emlékeztek arra, hogy órákon át ültetek a barátaitokkal a lugasban, vagy játszottatok az osztályteremben?! A fiúk állandóan fára másztak vagy fociztak, valahol a közelben szőnyegporolás hangja hallatszódott, a házmester kergette az örökké éhes galambokat. Egy szőrös kandúr ült a kőfalon, a környék pedig tele volt szutykos, kacagó, gondtalan gyerekekkel. Sajnos, ez a világ gyakorlatilag megszűnt… ma már a régi városrészek is teljesen másképp néznek ki... A Bojtorjánmező lakói a régi időkbe repít minket és egy ilyen hétköznapi udvart mutat be, amely mégis mégis tele van varázslattal! Egy csapatnyi iskolás, mindnek megvan a saját öröme-bánata, hobbija, időtöltése. Minden gyermek más és más, ám a maga módján különleges. Rejtélyek és hihetetlen események esnek meg velük - egyszóval egy varázslatos történetbe csöppenünk! A Bojtorjánmező lakói című könyvből megtudhatod, hogyan találkozik Chopin a nagypapa beszélő macskájával, hogyan fut egy Szám a gyerekek után, milyen íze van a vámpír-karamellának, találkozol Harry Potterrel, Jack Sparrow-val és Vakandival, akinek varázslatos ujjai olvasni tudnak, valamint a Legkövérebbel, akinek szembe kell néznie apja Sörtengerével. Hát nem hangzik izgalmasan? És ez még nem minden! A Bojtorjánmező lakói arról is mesél, hogyan nőnek fekete lyukak a zoknikban, hogyan kel életre egy hinta, hogyan szökik ki az unalom Dóra asszony dobozából, és hogyan sétál be egy nagyon titokzatos úriember egy zsinóron függő viharfelhővel! Aztán ott van a rendkívül titokzatos jövevény is, Dr. A. Kula... Mindenre fény derül, ha beleolvastok ebbe a hipnotikusan fenomenális könyvbe! A könyvet Grażyna Rigall ízléses, nagyon mutatós illusztrációi díszítik. A szöveg és a grafika tökéletesen eggyéolvad, ettől válik A Bojtorjánmező varázslatos mesekönyvvé!


A szerzőnő, Katarzyna Ryrych egy interjúban így jellemezte könyvét:


"Ez az én válaszom a mai „mű-életre”, az egész napot számítógépes játékokkal töltő valóságra, a játékboltokra, ahol inden megvásárolható, ez az én válaszom az euro-árvákra. Egy vagány és jó könyv, amely bemutatja a képzelet világát, és azt, hogy mire képes az ember, ha a fantáziáját beveti."


https://www.zabawyzarchimedesem.pl/ksiazki/lopianowe-pole/

bb17b9578dec9d4fbd4379abf09eb86c_m.jpg

Ilyennek kellene lennie a gyermekkornak. A képzeletünkből származó dolgoknak valóságossá és kézzelfoghatóvá kell válniuk. Hogy az unalom ketrecbe zárható legyen, vagy egy jó boszorkány lakjon a szomszédban. Pontosan úgy, mint A Bojtorjánmező lakói-ban. Katarzyna Ryrych számos, kicsiknek és nagyoknak szóló könyv szerzője. A Jagelló Egyetemen szerzett angol szakos diplomát. Művészi lelke azonban lehetővé teszi számára, hogy több szinten is megvalósítsa önmagát. Tanár, festő, csellista és író. A "Bojtorjánmező" olyan történetek gyűjteménye, amelyek különböző korú gyerekekről szólnak, akik egy bojtorjánmező mellett lévő házban és lakótömbökben élnek. Itt lakik a Legokosabb, a Legerősebb, a Legkövérebb, Magda, Vakondi, a Boszorkány, Drakula, Jack Sparrow és sok más karakter. Mindegyiküknek megvannak a maga kis és nagy örömei és bánatai. A gyerekek minden nap más kalandokat élnek át. Néha segíteniük kell valakinek, máskor rejtvényt kell megoldaniuk, vannak helyzetek, amikor meg kell találniuk valamit vagy valakit, végül pedig maguk keresnek segítséget. Bár a "Bojtorjánmező" történeteiben felbukkannak a felnőttek szülők vagy tanárok formájában, a gyerekek leginkább szokatlan teremtményektől fogadnak el tanácsokat, például a Boszorkánytól, az Állatorvostól vagy a Macskától. A Bojtorjánmező lakói színes, fantáziát serkentő könyv nem csak gyerekeknek. Lehetővé teszi, hogy átéljük a gyermeki fantázia világát, felidézzük a játék és a kreativitás szabadságát. Ugyanakkor nem egy cukorkavilágot ábrázol, ahol mindenki egészséges, boldog és mosolyog. A "Bojtorjánmezőn" jelen van a nyomor, a betegség és piszok is. Ez azonban megfelelően adagolt, nem riasztja el az olvasót, sőt: nem sajnálni fogjuk a szereplőket, hanem inkább szurkolunk nekik. A Bojtorjánmező egy olyan közeli helynek tűnik, ahol különös véletlenek folytán sok varázslat történik. Bár ez egy mese, mégis nagyon is valóságos, hiszen a szivárvány minden színe és a szürke minden árnyalata is jelen van benne. A valós problémák, feladatok, rejtvények megoldása a képzelet segítségével történik, amelynek hatalma van arra, hogy valósággá váljon. A "Bojtorjánmező" elejétől a végéig tele van a gyermeki képzelet varázsával, amely a könyv szereplőinek kalandjaihoz hasonlóan határtalan. A könyvet Grazyna Rigall illusztrálta. Egy művész, aki különböző gyermekeknek szóló címeken dolgozott. A visszafogott színek és a minimalista rajzok sok teret hagynak a képzeletnek. Az illusztrációk jól illeszkednek a történethez, bár a színek nem lassítják a színpalettát, minden vidámnak és érdekesnek tűnik.

https://sztukater.pl/ksiazki/item/22739-lopianowe-pole.html

design_7.jpg





A Bojtorjánmező lakói egy nagyon megható kortárs tündérmese. Lehet, hogy nem a sárkányok és lovagok korába visz vissza minket, de az biztos, hogy olyan helyekre utazunk vissza az időben, amelyek ma már nem léteznek. Érzelmes és nagyon romantikus, amikor gyermekeinkkel együtt visszautazhatunk saját gyermekkorunkba.



https://tylkodlamam.pl/lopianowe-pole/


Elvarázsolt udvar

Katarzyna Rydy igazi kortárs mesét alkotott retro stílusban. Az általa ábrázolt világ azonban nem meseszerű és túlságosan szép, hanem olykor nehéz és kemény lehet - különösen a gyerekek számára, akiknek sok problémával kell megbirkózniuk. A szerző nagyon komoly témákat feszeget, beszél egy szerettünk haláláról, a rákról, a fogyatékosságról, az alkoholfogyasztásról, és olyan szociális kérdéseket is érint, mint például a közösségi gyűjtések egy állatmenhely számára vagy a játékok újrahasznosítása. Ryrych azonban a problémákat mesebeli konvencióban mutatja be, és a világot a gyermek szemszögéből ábrázolja - így nem tudni, hol kezdődik és hol ér véget a gyermeki képzelet. A Boszorkány tényleg tud varázsolni? Dr. A. Kula tényleg egy igazi vámpír? Tényleg tud beszélni az öreg macska? A Bojtorjánmező lakói egy melegszívű, érzékeny, pozitív történetekkel teli könyv - valójában egy terápiás mese, amely nagyon fontos életigazságokat közvetít a gyermekek számára közérthető módon. Katarzyna Ryrych szövegét tökéletesen kiegészítik Grażyna Rigall hangulatos illusztrációi, amelyek remekül mutatnak a krétás papíron. Kötelező olvasmány a gyermekek és szüleik számára.


https://www.granice.pl/recenzja/lopianowe-pole/21038

20180118_143824_001.jpg





Azt, hogy a könyv igazi ínyencség, számos tény bizonyítja: az izgalmas tartalom, a titokzatos illusztrációk és a tény, hogy a szerző elnyerte az IBBY lengyel szekciójának 2017-es Év Könyve díját "Irodalmi díj gyermekkönyv kategóriában". Ezt a díjat csak a legjobbak legjobbjai kapják, és Katarzyna Ryrych A bojtorjánmező lakói című könyve minden bizonnyal közéjük tartozik.


https://ikwdomowymzaciszu.blogspot.co.uk/2018/01/opianowe-pole-wydawnictwo-adamada.html

img_2042_1024x768.jpg




A kortárs mese a tökéletes kifejezés erre a könyvre, amely egy lélegzetvételben olvasható. Ezek a szokatlan történetek a kisiskolásoknak és az iskoláskorúaknak is tetszeni fognak, sőt, már a hatéveseknek is tökéletesen befogadgatóak.


http://wnaszejbajce.pl/lopianowe-pole-wydawnictwo-adamada/

lopianowe_pole1_549px.jpg



A Bojtorjánmező lakói című könyvben az olvasók egy számukra ismerős valósággal találkoznak, amelyben problémákból és nehézségekből nincs hiány. Egy varázslatnak köszönhetően azonban melegséggel teli hellyé válik. Az olyan figurák, mint a macska és a boszorkány, csak a kis udvari törzsvendégek számára fantasztikusak. A felnőttek nem veszik észre a varázslatot, mert csak a gyermeki képzelet képes mozgásba hozni. Katarzyna Ryry nem rejti véka alá a kortárs problémákat, de túlzott affektálás nélkül ír róluk. A főszereplők a társaikkal való együttműködésnek és a mágikus segítségnek köszönhetően megbirkóznak velük. A könyv nem közömbös az élet igazságtalansága iránt, ám megszelídíti a nehéz pillanatokat, és mint a mesékben, minden jóra fordul. A hátsó udvar mindig biztonságos menedéket jelent. Itt másokra is számíthatsz, nem csak a Boszorkányra és a macskájára. Grazyna Rigall illusztrációinak köszönhetően saját szemünkkel láthatjuk ezt a szimbólumokkal és metaforákkal teli, kissé szürreális világot, és összehasonlíthatjuk saját fantáziavilágunkkal.


http://dofi.com.pl/lopianowe-pole-katarzyna-ryrych/

lopianowe_pole_katarzyna_ryrych_adamada_1_700x465.jpg


A hátsó udvar varázsa

Van valahol egy város, ahol a gyerekek még mindig a kerítésen játszanak, fociznak, rovarokat számolnak a réten, és macskatálkákat töltenek, amelyek madártávlatból megtévesztően színes gomboknak tűnnek. Van valahol egy város, ahol a szürke hétköznapok varázslatos fordulatot kapnak, az unalmat dobozba zárják, és az esőfelhőt távol tartják. A Bojtámező lakói című könyvében Katarzyna Rydy feleleveníti az analóg játékok varázsát, és varázslatos képet fest arról a gyermekkorról, amelyet gyermekeinknek kívánunk.


https://dzinztomikiem.pl/magia-podworka-lopianowe-pole-katarzyna-ryrych-il-grazyna-rigall/