Nincs engedélyezve a javascript.
Sinkó Veronika
Sinkó Veronika
Illusztrátor
Sinkó Veronika illusztrátor-grafikus
1945. februárjában születtem Budapesten, a Ferencvárosban,. Azokban a napokban bombázták porig a várost, így édesanyám egy ovóhelyen hozott a világra. A háború utáni a Vendel utcai általános iskolába végeztem el a nyolc osztályt. Már kisiskolás koromban is szerencsém volt a rajztanárommal, mert Udvardi Erzsébet Kossuth-díjjas festőművész volt az első tanárom. Érettségi után többek között a textil- és a porcelánfestést kezdtem tanulni, emellett négy évig rajzoltam a Török Pál-utcai rajzgimnáziumban, Littkey György és Sárkány Lóránt festőművészektől sajátítottam el az alapokat az Iparművészeti Gimnázium Fáklya Stúdiójában. Littkey György ismertetett meg, többek között Andrássy-Kurta Jánossal és Németh Kálmán fafaragó-restaurátor mester munkásságával, és azzal, hogy a szobrászművész milyen módon ötvözi a modern művészetet a hagyományos népi-fafaragásokkal. Mindez nagy hatással volt rám. Többször voltunk Fóton a Németh Kálmán vendégei.( Ott találkoztam azokkal a művészekkel, akik hallgatásra ítéltettek azokban az ídőkben Országh Lilivel, Kunszery Gyulával, Berda Józseffel, és a Gödöllöi Iskola akkor még élő tagjaival, pl. Remsey Jenővel.) Ekkor kezdtem el selyemfestéssel és batikolással foglalkozni, ezzel a technikával több kiállításon is bemutatkoztam. Textilfestőként indultam az "Ifjú népművész" pályázaton, és el is nyertem ezt a címet. 1971-től rendszeresen állítottam ki a munkáimat Budapesten és sok más magyar városban: Budapest Fővárosi Művelődési Ház (1971), Kecskemét, Katona József Múzeum (1971) Tétényi Kastélymúzeum (1974), Székesfehérvár, Szt. István Múzeum (1976), Kőbánya, Pataki István Művelődési Ház (1980), Pesterzsébeti Múzeum, Kőbányai Szabó Ervin könyvtár (1977), Leányfalu, Művelődési Ház (2014), Budapest, Párbeszéd Háza (2014). Az Élet és Irodalom, Magyar Ifjúság, Új Ember, Vigíla folyóiratokban rendszeresen jelentettem meg grafikákat. Németországban, Franciaországban valamint az Egyesült Államokban is bemutatkoztam Püski Sándor támogatásával. 1977-ben az általam készített faliképet az Amerikai Magyar Kultúrális Egyesület az Egyesült Államok elnökének ajándékozta. A nyolcvanas években kezdem ikonokat másolni és tojástemperával festeni. 1985-ben lettem a grafikus tervezője több animációs filmnek. 1987-ben a Magyar Televízió "Kalendárium" című műsora számára tíz animációs film készült a grafikáim felhasználásával. Az évek folyamán több színházi előadás látványtervezésére is fölkértek: Térszínház Kecskeméti Ciróka:Triangulum 1994. Térszinház: Magyar Népmese Színház: Mátyás király mesék Térszinház : Karácsonyi műsor 1992 1992-ben a " Tékozló fiú" című grafikai sorozatommal bronzérmes lettem a hamburgi nemzetközi bibliaillusztráció pályázatán, amelyet a Hamburgi Evangélikus Akadémia hirdetett meg.
Az általam illusztrált könyvek listája:
Sinkó Veronika: A boldog asszony papucsa / nevek és legendák
Budapest, 1987, 1997, 2008. Móra Könyvkiadó


Csukovits Enikő: Királyi gyermekek Budapest, 1993. Móra Könyvkiadó
BársonyJános: Cigány mesék Budapest, 2007. Móra Könyviadó
Ádám Valérián: Csángó mesék Budapest, 2010. Móra Könyvkiadó
Sinkó Ferenc: Édesanyámnak szeretettel Budapest, 1989 2003. Móra Könyvkiadó
Sinkó Ferenc: Édesapámnak szeretettel Budapest, 1989,2003. M-érték Kiadó
Petőfi Sándor: A helység kalapácsa Budapest, 1990. Móra Könyvkiadó Kiss Anna: A téli utak ördöge Budapest, 1987. Móra Könyvkiadó
Kindelmann Győző: Magyarország Rózsája Budapest, 2007. Szent István Kiadó
Kindelmann Győző: Szent Miklós a gyermekek barátja Budapest, 2008. Szent István Kiadó
Tótfalusi István: Ki kicsoda az antik mítoszokban Budapest, 1993. Móra Könyvkiadó
Kovács János: Búcsú Karcag, 2013. Barbaricum Könyvműhely
Kovács János: Hétköznapok Karcag, 2014. Barbaricum Könyvműhely
Dante Alighieri: Isteni színjáték Budapest, 2002. Szent István Kiadó
Vadas József: Művészeti vademecum Budapest, 1994. Móra Könyvkiadó
Sinkó Ferenc: A szamár királysága Budapest, 2005. Szent István Kiadó
Nagy Zoltán: Angyalbárányok / Magyar legendamesék Budapest, 2010. Móra Könyvkiadó
Aranyág meséi Budapest, 1989. Szent István Kiadó
Sinkó Veronika: Titkos értelmű rózsa / Mária-legendák Budapest, 2011. Móra Könyvkiadó
Komjáthy István: Mátyás-mondák könyve Budapest, 2009. Móra Könyvkiadó
Balla Zsófia: Triangulum Budapest, 1997.Seneca Kiadó
Tordon Ákos: Zabszem Jankó / Kárpátaljai magyar népmesék Budapest, 2001. Egyházfórum Alapítvány
Frankovics György A Gyermek és a sárkány / Magyarországi horvát népmesék és mondák Budapest, 2014. Móra Könyvkiadó A gyermek és a sárkány grafikáit kiállítottam Horvátországban, Dakovo kulturális központjában. A horvát nyelvű könyvet is én illusztráltam.2014.
Kalász Márton Ki kap szamárkenyeret? /Versek/
Budapest 2016. Szent István társulat.