Nincs engedélyezve a javascript.

Janikovszky Éva Irodalmi Alapítvány

janikovszky_eva_200.jpg

Janikovszky Éva írónő tiszteletére, irodalmi munkásságának gondozására, szellemi hagyatékának ápolására 2004 áprilisában jött létre a Janikovszky Éva Irodalmi Alapítvány, amely a szellemi örökség megőrzésén és továbbvitelén túl feladatának tekinti a felnövekvő nemzedék irodalmi műveltségének formálását, az olvasás-írás népszerűsítését.

Az Alapítvány az általános célok elérése érdekében részt kíván venni az irodalomoktatás, nevelés, ismeretterjesztés különböző folyamataiban, kulturális programokban, tudományos és szakmai tevékenységekben.Irodalmi pályázatok szervezésével és meghirdetésével segíteni és ösztönözni kívánja elsősorban a fiatalok körében az olvasást és a gondolatok írásműben való megfogalmazását és kifejezését.

janikovszky_dij.jpg

A Janikovszky Éva-díj létrehozásával és annak kétévente történő adományozásával olyan művészeti alkotást kíván jutalmazni, amely a felnőtt és a felnövekvő nemzedék együttélésének helyzeteit, történéseit ábrázolja életszerűen, hitelesen és humánusan. A kisplasztika Széri-Varga Géza szobrászművész alkotása.

Janikovszky Éva-díjasok: Marék Veronika (író, grafikus) 2007, Alföldi Róbert (rendező, színész) 2007, Lackfi János (költő, műfordító) 2010, Rigó Béla (író, költő) 2010, Varga Márta , az erzsébetvárosi Janikovszky Éva Általános Iskola és Gimnázium igazgatója, 2011, Nógrádi Gábor (író, költő, forgatókönyvíró) 2013., Bartos Erika (író, grafikus) 2018.

Az írónő emlékének és hagyatékának méltó megőrzéseképpen az Alapítvány emléktáblát helyezett el az írónő budapesti lakóházán, elindította a Janikovszky Éva honlapot. Tervezi Janikovszky-emlékszoba létrehozását.
Az Alapítvány együttműködni és társulni kíván kulturális és oktatási intézményekkel, civil szervezetekkel, könyvtárakkal abból a célból, hogy minél hatékonyabban és eredményesebben tudjon működni.
Janikovszky Éva nevét viselő intézmények
Janikovszky Éva Általános Iskola és Gimnázium /1071 Budapest, Rottenbiller u. 43-45.
Janikovszky Éva Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola /1105 Budapest, Bánya u. 32.
Janikovszky Éva Óvoda /6800 Hódmezővásárhely, Magvető u. 2.
Janikovszky Éva ÁMK /7761 Kozármisleny, Alkotmány tér 53.
Janikovszky Éva Kollégium /6720 Szeged, Korányi fasor 2.

A Janikovszky Éva Irodalmi Alapítvány mindent megtesz annak érdekében, hogy működése eredményes legyen. Az Alapítvány létrehozói hiszik és remélik, hogy céljaik megvalósításához segítő partnereket, aktív közreműködőket és támogatókat, valamint szponzoráló cégeket találnak.