Nincs engedélyezve a javascript.
 100 fejlesztesztő Montessori gyakorlat 15 hónapos kortól

100 fejlesztesztő Montessori gyakorlat 15 hónapos kortól

Maria Montessori hosszan tartó megfigyelései útján szerzett elmélyült tudást a gyermekről és igényeiről. Erre a tudásra alapozta pedagógiáját. Nagyszerű gondolatai az irányadó elvek ahhoz, hogy megértsük a gyermeknek felkínált tevékenységek jótékony szerepét. Hatéves koráig a gyermek hihetetlen intenzitással szívja magába mindazon dolgok hatásait, amelyek körülveszik. Ez a mindent magába szívó „elme” teszi lehetővé, hogy alkalmazkodjon a környezetéhez, és hogy erőfeszítés nélkül szerezzen ismereteket. Maria Montessori azt is bebizonyította, hogy a gyermeknek fogékony időszakai vannak. Ezek olyan periódusok, amikor a gyermek egy-egy sajátossága, képessége intenzíven változik, formálódik. Ha a fogékony időszak elmúlik, nehezebben alakul ki egy-egy képesség.

Fogékony időszakokban a gyermek képes nagyon erősen összpontosítani: teljesen belemerül abba, amit éppen csinál, észre sem veszi, hogy mi zajlik körülötte. Ezekben az elmélyült pillanatokban a gyermek alakul, formálódik. llyenkor nyugodtnak, elégedettnek és boldognak tűnik. Emiatt születésétől fogva támogatnunk kell őt, és biztosítanunk számára ezeket a koncentrált állapotban töltött pillanatokat. Maria Montessori azt is megfigyelte, hogy a gyermek képességeinek kialakulásához használnia kell a kezét. Az elméje a kezén keresztül tanul. A Montessori-pedagógia ma is rendkívül időszerű, hiszen örök érvényű értékeket közvetít. Ez a nevelési módszer a jövőbeli világhoz alkalmazkodni tudó, független és felelős felnőtt formálódását tartja szem előtt.

100 Montessori fejlesztő gyakorlat 15 hónapos kortól

100 Montessori fejlesztő gyakorlat 15 hónapos kortól

Herrmann, Eve, Kaló Krisztina
Móra Könyvkiadó, 2018.
A gyermekközpontú szemlélet elterjedése a köztudatban nagyon nagy részben a jeles olasz orvos-pedagógusnak köszönhető. A róla elnevezett pedagógia alapelve a gyermek tisztelete. Kiindulópontja, melyre egész módszere épül, az a természetes érdeklődés, amely már az újszülöttet is jellemzi.