Nincs engedélyezve a javascript.

103 éve született Romhányi József

március 20.

A Csili alkotópályázatot hirdetett 6–18 éveseknek. A diákok tetszőleges Romhányi-alkotást mutathatnak be egyéni vagy csoportos szavalóként, illetve drámacsoportként is nevezhetnek. Az előadásról készült maximum ötperces videót 2024. április 7-ig küldhetik be a pályázók. A pályázat pontos kiírása a Csili Művelődési Központ honlapján olvasható.

 

Romhányi József, a sokoldalú alkotóművész 1921. március 8-án született Nagytétényben. Főként írói, költői tevékenysége ismert, ám eredetileg zenei tanulmányokat végzett. Dolgozott a Magyar Rádió dramaturgjaként, illetve több helyen művészeti vezetőként is. 1983. május 7-én hunyt el. Számos magyar operához alkotott új szövegkönyvet, valamint külföldi operákat, musicaleket fordított magyarra. A nagyközönség játékos állatversei és bravúros rajzfilmszövegei révén ismerte meg őt. Romhányi, a rímhányó bámulatos játékossággal használta a nyelvet, írásait intelligens humor lengi át, amely gyermekek és felnőttek számára egyaránt szórakoztató.

romhanyi_emlekkiallitas_450-1.jpg

Májusban Romhányi-emlékkiállítás nyílik a Csili Művelődési Központ könyvtárgalériájában. A tárlatot a költő lánya, Romhányi Ágnes nyitja meg május 16-án, csütörtökön 17 órakor. A kiállítás ingyenesen megtekinthető 2024. október 4-ig.

romhanyi_emlekkiallitas_450.jpg
Doktor Bubó

Doktor Bubó

Romhányi József
Móra Könyvkiadó, 2021.
Ez a kötet a Kérem a következőt! című legendás rajzfilmsorozat alapján készült, és a lelkes, ám orvosnak csapnivaló bagolydoktor legszórakoztatóbb félrekezeléseit meséli el. A balsikerekben osztoznak a történetek állandó szereplői is: a lassú észjárású és sebességű Teknőc Ernő, a doktorért hiába epekedő Ursula nővér, valamint a nyers modorú Sólyom csőrmester.
A Mézga család

A Mézga család

Rigó Béla
A Mézga család

A Mézga család

Rigó Béla
Nagy szamárfül

Nagy szamárfül

Romhányi József
Mézga Aladár különös kalandjai

Mézga Aladár különös kalandjai

Rigó Béla