Nincs engedélyezve a javascript.
nyomozas_1.png

Titkok, rejtélyek, különös nyomok. Ha valamivel, hát egy pörgős, váratlan fordulatokkal és humorral gazdagon megtűzdelt nyomozós könyvvel biztosan le lehet ültetni még a legmegrögzöttebb könyvkerülőket is. Nézzünk néhány letehetetlen darabot, amiket több ezer olvasó izgult végig itthon és világszerte.

Ha egy magyar eb szimatot fog

Irtó menő kutyák, abszolút gyerekkompatibilis humor, fordulatos történetvezetés és vagány, rajzfilmes illusztrációk. Nyulász Péter író és Ritter Ottó illusztrátor nem kisebb dologra vállalkozott, mint hogy megcsinálja minden idők legjobb magyar gyerekkrimijét, méghozzá már kezdő olvasóknak is élvezhető formában.

A Berger Szimat Szolgálat-sorozat kötetei – jelenleg 5-nél tartunk – néhány év alatt nemcsak a gyerekek, de a tanítók kedvencei is lettek, és szerepelnek a leggyakrabban ajánlott olvasmányok között. Ezeket a könyveket tényleg nem nyűg, hanem igazi kaland olvasni, hiszen: valódi magyar helyszíneken játszódnak, szuper jó fej kutyaszereplői a 9 magyar kutyafajtáról lettek megmintázva, a kalandok tényleg olyanok, amelyek bármikor felveszik a versenyt akármelyik kasszasiker animációs filmmel, és ha szóviccekről, karakterkarikatúrákról vagy helyzetkomikumról van szó, Nyulász Péternek nem kell a szomszédba menni munícióért.

Ismerkedjetek össze Bugac Pongráccal, Juli Pulival, na meg a kölykökkel is, akik nélkül egy galiba sem lehetne olyan kusza, amit igazán érdemes nekiállni kibogozni. Mondjuk, videójátékozás helyett.


A fürdők réme

A fürdők réme

Nyulász Péter
Berger Kiadó, 2018.
KIADÓ: BERGER KIADÓ Amikor Gerzson bácsi a strandon felejti a telefonját, Pongrác készséggel indul a segítségére. Csakhogy rejtélyes okból sorra zárnak be Budapest híres fürdői! Pongrác aljas összeesküvést szimatol, és a BerGer Szimat Szolgálat csapata akcióba lendül. Sikerül-e megfejteni a rejtélyt?
A hosszúfülűek kincse

A hosszúfülűek kincse

Nyulász Péter
A Gemini-kód

A Gemini-kód

Nyulász Péter
Az ellopott Mikulás-szán

Az ellopott Mikulás-szán

Nyulász Péter
Az időgladiátorok

Az időgladiátorok

Nyulász Péter

Skandináv krimi gyerekeknek?

A messzi északon nem csak a felnőtteknek tudnak olyan történeteket kitalálni, amik már az első pár oldal után beszippantják az olvasót, hanem gyerekeknek is. Tudtad, hogy a igazán belevaló Harisnyás Pipi történeteiről ismert Astrid Lindgren egy szintén belevaló, furmányos nyomozóról is remek könyveket írt? Ő a 13 éves Kalle Blomkvist, aki egy vidéki kisvárosban arról ábrándozik, hogy igazi mesterdetektív legyen.

A 3 részes sorozatban a sors Kalle kezére játszik, mert az amúgy unalmasnak ígérkező nyári szünetben folyton valódi bűntényekbe botlik. Először egy bűnöző rokon, később egy gyilkosság, legvégül egy emberrablás ügyének megoldásán dolgozik teljes erőbedobással és természetesen a hatóságokkal együttműködve.

Astrid Lindgren olyan gyermeki játékossággal teremtette meg karaktereit, helyszíneit, hogy oda bármely kor gyerekei örömmel lépnének be maguk is szereplőnek. Kalle története élő, ma is abszolút élvezhető, olyan 9 éven felüli, középhaladó olvasóknak való kaland, amit egy szürke téli hétvégén, vagy a nyári szünetben a cseresznyefa alatt olvasva is egyaránt élvezni lehet.


Kalle nyomozni kezd

Kalle nyomozni kezd

Astrid Lindgren
Kalle nem ijed meg az árnyékától

Kalle nem ijed meg az árnyékától

Astrid Lindgren
Kalle és Rasmus

Kalle és Rasmus

Astrid Lindgren

A vagány franciák meg a sün

Mi jut eszedbe a sünről? Cuki. Szúr. Szereti az almát. Cuki. Ja, az már volt. Szóval a sün ebben a könyvben imád olvasni, divatos frizurát hordani, és kis baráti segítséggel egész vagány krapekká válik, aki simán leleplez egy maffia-összeesküvést.

Mondhatnánk, hogy ez egy abszurd nyomozós sztori, és talán ez is áll legközelebb a valósághoz meg ahhoz a képzelt világhoz, melyben Zebulon, a sün egy gyilkosság gyanújába keveredik. Gyilkosság?

Nyugi! Ez egy életszagú, mégis elvont történet, mely az emberek és állatok országában játszódik. Ráadásul egymilliomod olyan rémisztő sincs, mint, mondjuk, a fél hetes híradó bármelyik kereskedelmi csatornán – a kutyás-szellemes rajzfilmről nem is beszélve. Viszont a franciák egyik kedvenc kortárs írójának köszönhetően kiszámíthatatlanul fordulatos, igazán imádni való szereplőktől hemzseg, és minden ízében olyan… francia, hogy egyszerűen nem lehet nem elolvasni.

Bátran ajánljuk minden olyan 9 éven felüli, sőt felnőtt olvasónak is, akik szeretik a klisémentes, izgalmas történeteket és a csokoládéval töltött, frissen sült vajas leveles tésztából készült, illatos péksüteményeket.


Zebulon, avagy bűntény a Borzoló Borzollóban

Zebulon, avagy bűntény a Borzoló Borzollóban

Jean-Claude Mourlevat
Móra Könyvkiadó, 2020.10.06.
Az országot, amely Zebulon, a sün otthona, két lábon járó állatok lakják. Úgy élnek, mint bármelyikünk: könyvet kölcsönöznek a könyvtárból, szerelembe esnek, sms-eznek egymással, ha pedig hajat akarnak vágatni, fodrászhoz mennek.

Valami bűzlik Berlinben

Erich Kästnerben nem csak egy csapat önfeledten csintalankodó gyerek, de valószínűleg egy magándetektív is rejtőzött lelke mélyen.

Azzal nyilván senkinek nem mondunk újdonságot, hogy máig világhírű, 59 nyelvre lefordított regénye, az Emil és a detektívek egy remek nyomozós sztori, de vajon tudtad-e, hogy a történet tovább folytatódik, méghozzá egy tengerparti vakáción – Emil és a három iker címmel – sőt, Emilnek még tanítványa is akad a remek rántottabűvész Anton személyében, aki a fantáziában nem szűkölködő Pötyivel ered a tolvajok nyomába.


Emil és a detektívek

Emil és a detektívek

Erich Kästner
Emil és a három iker

Emil és a három iker

Erich Kästner
Pötyi és Anton

Pötyi és Anton

Erich Kästner

Nógrádi Trilógia

Vannak rossz fiúk, akik nem változnak és vannak jó fiúk, akik nem tudják megszokni a rosszakat, így állandó a harc, csak a kiváltó okok térnek el. Fergeteges humor, filmes jelenetek jellemzik a 10 felettieknek szóló Nógrádi trilógiát.

A bátyám zseni

A bátyám zseni

Nógrádi Gábor
Az öcsém zseni

Az öcsém zseni

Nógrádi Gábor
A nagyikám zseni

A nagyikám zseni

Nógrádi Gábor

Zsiráftolvajok nyomában

A vidékről érkezett nagypapával rémálomnak indul a vakáció. Aztán eltűnik egy zsiráf az állatkertből, és Jenci meg Barnabás szuper szövetségesre találnak Szalai tatában.

Persze egy nyomozás úgy az igazi, ha a csapatot igazi profik és született kerékkötők is hátráltatják, ha pedig maguk a tolvajok sem egészen százasak, biztosított, hogy egy több száz oldalon keresztül röhögve követjük mi is a nyomokat, aminek végére Dóka Péter kellően magyaros végkifejlettel készült.


Az ellopott zsiráf

Az ellopott zsiráf

Dóka Péter
Móra Könyvkiadó, 2013.
Vidékről érkezett, pipázik, hatalmas bajusza van, és imádja a pacalpörköltet. Ő Szalai tata, Jenci és Barnabás nagyapja, aki úgy dönt, felcsap nyomozónak, és megkeresi unokáival az állatkertből ellopott zsiráfot.

Megújult formában is!

Az ellopott zsiráf

Az ellopott zsiráf

Dóka Péter
Móra Könyvkiadó, 2021.08.17.
Vidékről érkezett, pipázik, hatalmas bajusza van, és imádja a pacalpörköltet. Ő Szalai tata, Jenci és Barnabás nagyapja, aki úgy dönt, felcsap nyomozónak, és megkeresi unokáival az állatkertből ellopott zsiráfot. Remek csapat segít nekik: Király Tibi, a pesti vagány, Dezsi, aki szeretne rettentő bátor lenni, és Beniczky Péter, a peches magándetektív.