Nincs engedélyezve a javascript.

15. Szegedi Képregényfesztivál

november 16.
395766256_641257878200963_8155678038883435456_n.jpg

Szombaton kezdetét veszi a 15. Szegedi képregényfesztivál!


Találkozzatok hazai szakemberekkel és alkotókkal, figyeljétek meg őket alkotás közben, és ha van kedvetek, ragadjatok ceruzát és alkossatok együtt velük! 
Mi pedig várunk titeket az Asterix kiállítással, amelyhez kapcsolódóan az Alliance Francaise de Szeged szervez izgalmasabbnál izgalmasabb programokat!
A fesztivál idejére képregénykiadók és -terjesztők is jelen lesznek kínálatukkal, biztosítva az újdonságok megtekintésének és megvásárlásának lehetőségét.

Ízelítő a fesztivál programjából:


Az idei fesztivál kiemelt témája a történelmi képregények világa. A téma neves szakértőit és művelőit hallgathatjuk meg egy kerekasztalbeszélgetés keretében az egykor megtörtént események képregénypanelekben való megjelenéséről. A beszélgetés meghívott vendégei Bán János, Mészáros János és Márok Attila, beszélgetőtársuk pedig Kertész Sándor lesz.
Bayer Antal fordító, szakíró, képregénykutató segítségével bepillanthatunk a francia történelmi képregények hazánkban kevésbé ismert világába is. Visszatérő vendégként hallhatunk izgalmas eszmefuttatást Róka László pszichoterapeutától a kard szimbolikájáról mitológiában és képregényekben. A könyvtár épülete előtt pedig a nap folyamán élőben is rácsodálkozhatunk, hogy hogyan használták az európai kardokat párbajokban, a csatamezőn, vagy tornákon? Erre keresik a választ az Ars Ensis oktatói és kutatói, akik a XIV.-XIX. századokból ránk maradt kéziratok, vívókönyvek, és régészeti leletek alapján igyekeznek
újjáéleszteni a kard művészetét.
A történelmi képregényeket górcső alá vevő fő témavonulat mellett könyvbemutatóval és kiállítással emlékezünk meg a magyar képregény elmúlt 150 évéről. Kertész Sándor Buborékban beszélők című – idén megjelent – könyvéről a szerzővel Bán János író, újságíró beszélget majd.
Hallhatunk még a lengyel képregények gazdag zenei világáról Kellermann Viktória előadásában, valamint bemutatkozik az SZTE JGYPK Rajz- művészettörténet tanszékének képregény/illusztrátor képzése is.
A tavaly – Váradi Gábor interpretálásában – elindult Képregény és Mitológia sorozatban ezúttal mesterséges személyekről lesz szó, mitológiai eredetükről, irodalmi és filmes átalakulásukról, majd a képregényekben játszott szerepükről.
A fesztivál kiemelt alkotóvendége az idén Szendrei Tibor grafikusművész lesz. Szendrei Tibor neve ismerősen cseng a hazai és a külföldi fantasztikum rajongói körében. Fantasy és sci-fi festményei, borítóképei rangosabbá teszik a kötetet, amelyre rákerülnek. Rajongótábor várja az újabb és újabb kiadásokat, képeit lelkes fanatikusok gyűjtik. Könyvborítók mellett kártyatervek és képregények alkotója, valamint több regény és mese illusztrálása is a nevéhez kötődik. A 80-as évek második felétől napjainkig készít képregényeket, így többek között a Seuso mozaik című, nagysikerű képregény római korban játszódó fejezetének képi megálmodója.
A fesztivál ideje alatt lehetőség lesz arra, hogy az érdeklődők baráti társasággal, vagy akár egyedül is kipróbálják a Somogyi-könyvtár saját fejlesztésű, óriás, képregényes társasjátékát, vagy az óriásira kinagyított képregénypaneleket közösen kiszínezzék.
Az ismert és ismertségre pályázó képregényrajzolókat alkotás közben figyelheti meg az érdeklődő nagyérdemű. Sőt, a vállalkozókedvűek ceruzát ragadva társulhatnak az alkotáshoz.
A fesztivál idejére képregénykiadók és -terjesztők jelen lesznek kínálatukkal, biztosítva az újdonságok megtekintésének és megvásárlásának lehetőségét.


Részletes program a Somogyi-könyvtár honlapján itt

A program az Alliance Francaise de Szeged és a Móra Kiadó közös szervezésében és támogatásával valósul meg.