Nincs engedélyezve a javascript.

2016 REKORDOKBAN / Dian Viktória, a Móra Könyvkiadó főszerkesztőjének jegyzete

2017. január 3.
2016_rekordokban_dian_viktoria_jegyzete-1.jpg

Az év végi értékelések általában számokon alapulnak, és teljesítményt mérnek. Az összegzés mégsem csupán adatok halmaza! A Móra Könyvkiadó szerkesztősége legalábbis saját szubjektív toplistát állít össze minden év végén. Hiszen 2016-ban is vélhetőleg Vlagyimir Szutyejev Vidám mesék című szovjet örökzöld slágere lett a legnagyobb példányszámban eladott könyvünk, de azt csak mi tartjuk számon, hogy melyik kötetünk sikerült a legvastagabbra (Gárdonyi Géza: Egri csillagok), legvilágítóbbra (Laura Overdeck: Mesés számok – számos mesék), vagy melyik készült el a leggyorsabban (Benji Davies: Nagypapa szigete – örök köszönet érte Szabó T. Annának), és melyik a leglassabban (ezt nem írom le). Egyértelmű, hogy a 2016-os év legnagyobb kedvence a szerkesztők körében a Jelen! című kortárs ifjúsági antológia volt, amelyet a József Attila Körrel közösen adtunk ki.

Legkülönlegesebb könyvbemutatónkat az Indiai Nagykövetségen tartottuk. Legtöbbször a KÖLTÖZÉS szót emlegettük, és talán a szómágia varázslatának köszönhetően 2017-ben valósággá is válik, hogy a kiadó új székházba költözik. A legtöbbet Forrai Katalin Ének a bölcsődében című könyvéről vitatkoztunk. Legnagyobb meglepetésnek a MÓRA MUSIC márkanév elindítása nevezhető, ugyanis mi magunk is meglepődtünk azon, hogy kottagrafikák és ének-zenei készségfejlesztő gyakorlatok szerkesztéséhez, stúdiófelvételek lebonyolításához is értünk. A legjobban Dóka Péter írói palettájának új színét vártuk, a kék és a lila után a feketét (Dóka Péter: Fekete eső – Viharlovag 1.).

Legpozitívabb kritikai visszhang a Szél hozott című kötetet övezte, amely Miklya Zsolt egyedi szemléletű válogatásában adja közre Szabó Lőrinc ismert (gyerek) verseit. A további legek között kaphat helyet legfiatalabb szerzőként Sulyok Rozi (Jelen!), és legmenőbb karakterként Fashionist Gilbert divatblogger. A legLOLosabb könyv 2016-ban Jennifer Doktorski Lángra lobbant nyár című kötete lett, legmerészebb lépésünk pedig egy francia gyerekfilozófiai sorozat elindítása volt (Oscar Brenifier: Filóka-könyvek). Kétségkívül 2016 legnagyobb év végi durranásának A Pál utcai fiúk musicalváltozata számít, amelyet az első akkordok után azonnal a szívembe zártam. Legvégül még egy utolsó, személyes kedvenc: tavaly a legkedvesebb szerkesztésem egy francia–belga gyerekversgyűjtemény, Az informatikus kutyája volt, amelyet Lackfi János válogatott és fordított.

A Móra-csapat egy tavaly debütált korrektorral kiegészülve várja az új évet. Fogyáslistánk éléről szívesen lecserélnénk már a Vidám meséket, talán 2017-ben!

szivunkrajta_szivecske81-1.png
Vidám mesék

Vidám mesék

Vlagyimir Szutyejev
Egri csillagok

Egri csillagok

Gárdonyi Géza, Herbszt László, Horváth Bence
Nagypapa szigete

Nagypapa szigete

Benji Davies, T. Szabó Anna
Jelen! Kortárs ifjúsági novellák

Jelen! Kortárs ifjúsági novellák

Gaborják Ádám
Ének a bölcsődében

Ének a bölcsődében

Forrai Katalin
Viharlovag 1. - Fekete eső

Viharlovag 1. - Fekete eső

Dóka Péter
Szél hozott

Szél hozott

Szabó Lőrinc, Schall Eszter
Az informatikus kutyája

Az informatikus kutyája

Lackfi János, Molnár Jacqueline
A Pál utcai fiúk

A Pál utcai fiúk

Molnár Ferenc, Reich Károly