Nincs engedélyezve a javascript.

2016 REKORDOKBAN / Dian Viktória, a Móra Könyvkiadó főszerkesztőjének jegyzete

2017. január 3.
2016_rekordokban_dian_viktoria_jegyzete-1.jpg

Az év végi értékelések általában számokon alapulnak, és teljesítményt mérnek. Az összegzés mégsem csupán adatok halmaza! A Móra Könyvkiadó szerkesztősége legalábbis saját szubjektív toplistát állít össze minden év végén. Hiszen 2016-ban is vélhetőleg Vlagyimir Szutyejev Vidám mesék című szovjet örökzöld slágere lett a legnagyobb példányszámban eladott könyvünk, de azt csak mi tartjuk számon, hogy melyik kötetünk sikerült a legvastagabbra (Gárdonyi Géza: Egri csillagok), legvilágítóbbra (Laura Overdeck: Mesés számok – számos mesék), vagy melyik készült el a leggyorsabban (Benji Davies: Nagypapa szigete – örök köszönet érte Szabó T. Annának), és melyik a leglassabban (ezt nem írom le). Egyértelmű, hogy a 2016-os év legnagyobb kedvence a szerkesztők körében a Jelen! című kortárs ifjúsági antológia volt, amelyet a József Attila Körrel közösen adtunk ki.

Legkülönlegesebb könyvbemutatónkat az Indiai Nagykövetségen tartottuk. Legtöbbször a KÖLTÖZÉS szót emlegettük, és talán a szómágia varázslatának köszönhetően 2017-ben valósággá is válik, hogy a kiadó új székházba költözik. A legtöbbet Forrai Katalin Ének a bölcsődében című könyvéről vitatkoztunk. Legnagyobb meglepetésnek a MÓRA MUSIC márkanév elindítása nevezhető, ugyanis mi magunk is meglepődtünk azon, hogy kottagrafikák és ének-zenei készségfejlesztő gyakorlatok szerkesztéséhez, stúdiófelvételek lebonyolításához is értünk. A legjobban Dóka Péter írói palettájának új színét vártuk, a kék és a lila után a feketét (Dóka Péter: Fekete eső – Viharlovag 1.).

Legpozitívabb kritikai visszhang a Szél hozott című kötetet övezte, amely Miklya Zsolt egyedi szemléletű válogatásában adja közre Szabó Lőrinc ismert (gyerek) verseit. A további legek között kaphat helyet legfiatalabb szerzőként Sulyok Rozi (Jelen!), és legmenőbb karakterként Fashionist Gilbert divatblogger. A legLOLosabb könyv 2016-ban Jennifer Doktorski Lángra lobbant nyár című kötete lett, legmerészebb lépésünk pedig egy francia gyerekfilozófiai sorozat elindítása volt (Oscar Brenifier: Filóka-könyvek). Kétségkívül 2016 legnagyobb év végi durranásának A Pál utcai fiúk musicalváltozata számít, amelyet az első akkordok után azonnal a szívembe zártam. Legvégül még egy utolsó, személyes kedvenc: tavaly a legkedvesebb szerkesztésem egy francia–belga gyerekversgyűjtemény, Az informatikus kutyája volt, amelyet Lackfi János válogatott és fordított.

A Móra-csapat egy tavaly debütált korrektorral kiegészülve várja az új évet. Fogyáslistánk éléről szívesen lecserélnénk már a Vidám meséket, talán 2017-ben!

szivunkrajta_szivecske81-1.png
Vidám mesék

Vidám mesék

Vlagyimir Szutyejev
Egri csillagok

Egri csillagok

Gárdonyi Géza
Jelen! Kortárs ifjúsági novellák

Jelen! Kortárs ifjúsági novellák

Ének a bölcsődében

Ének a bölcsődében

Forrai Katalin
Viharlovag 1. - Fekete eső

Viharlovag 1. - Fekete eső

Dóka Péter
Szél hozott

Szél hozott

Szabó Lőrinc
Az informatikus kutyája

Az informatikus kutyája

Lackfi János
A Pál utcai fiúk

A Pál utcai fiúk

Molnár Ferenc