Nincs engedélyezve a javascript.

40 éves Vuk, a magyarok kedvenc rókája

2021. január 20.

Bár Fekete István több műve évtizedek óta a magyar irodalomtanítás alapkövét képezi (Vuk, Tüskevár, Bogáncs, Téli berek), Vuk történetének robbanásszerű népszerűségéhez sokban hozzájárult, hogy az alapvetően állat- és fejlődésregény rajzfilmes adaptációban mesévé vált, így már nemcsak felnőttek és a kamaszok, de az óvodások számára is befogadható lett.

vuk_the_little_fox_1981_production_art_dargay_attila_04-1.jpg

Dargay Attila egy interjúban utalt rá, hogy Vuk történetének feldolgozása volt a legkedvesebb rajzfilmes munkája.


"Elolvastam a könyvet, és elbűvölt. Szinte láttam a figurákat, csak le kellett rajzolni őket" – mondta az alkotó.


Vuk megformálásánál nem volt egyszerű dolga, hiszen a róka a legtöbb történetben negatív figura, s korábban nemigen jelent meg rajzfilmekben, pláne nem kölyök korú szereplőként. Hogy Vuk még életszerűbb lehessen, egy élő modellt is választott. A Fővárosi Állatkertben született rókakölyökhöz hetekig járt látogatóba, hogy tanulmányozza mozgását, szokásait.

vuk_1981_character_design_dargay_attila_11.jpg
vuk_1981_character_design_dargay_attila_05-1.jpg

Dargay Attila figuratervei

Képek forrása: Living Lines Library

vuk_1981_character_design_dargay_attila_12.jpg

Bár a karakterek megszületésének háttere nagyban különbözik, sokan vonnak párhuzamot Vuk és a Kisvakond nemzetközi sikerei között. Ami bizonyos, mindkét karakterért a mai napig is rajonganak szülőhazájában és külföldön is.

Vuk a gyerekek, szülők és nagyszülők lelkébe is azonnal belopta magát, mikor 1981-ben bebukfencezett a Magyar Televízió képernyőjére. Az pedig a készítőket is meglepte, hogy az ugyanazon év decemberében a sorozatból készült mozifilm több százezres nézettséget generált csak a magyar mozikban.

vadaszat-2.jpg

Részlet a Vuk mesefilmből

Dargay Attila a XIV. Magyar Játékfilmszemlén a Vukért megkapta a legjobb rendezésért járó díjat, Moszkvában pedig 1984-ben a legjobb külföldi film díját is.

„Az elmúlt 4 évtizedben Dargay Attila figurája lett a magyarok egyik kedvenc mesehőse. A karakter megalkotásának zsenialitását mutatja az is, hogy a mai gyerekek ugyanazzal a lelkesedéssel barátkoznak Vukkal, mint anno a szüleik, és örömmel forgatják a vukos lapozókat, pancsoló- és mesekönyveket, foglalkoztatókat már a legkisebbek is. A magyar gyerekkönyv-illusztráció és rajzfilmgyártás szinte a kezdetektől fogva világszínvonalú, és ma sincs okunk panaszra. A Móránál rengeteg tehetséges művésszel dolgozunk együtt, akik közül többen nemzetközi projektekkel és számos díjjal rendelkeznek. Hiszek benne, hogy újabb 40 év múlva Vuk mellett az unokáink számos jelenleg kortárs alkotó figuráit is örömmel fogadják majd saját fantáziabirodalmukba” – mondta el Lonovics Zoltán, a Móra Kiadó művészeti vezetője.

Az ikonikus mesefigura születésének 40. évfordulója alkalmából a Móra Kiadó több új Vuk-kiadványt tervez megjelentetni, emellett a Nemzeti Filmintézettel közösen országos és online eseményeket szervez, melyekről részletes információt találhatnak majd a Móra oldalán.

Ízelítő a Móra Kiadó Vuk könyveiből és foglalkoztatóiból

Vuk és Karak

Vuk és Karak

Dargay Attila, Fekete István
Vuk képeskönyv

Vuk képeskönyv

Fekete István
Vuk és a számok

Vuk és a számok

Dargay Attila, Fekete István
Vuk és a színek

Vuk és a színek

Dargay Attila, Fekete István
Vuk első vadászata

Vuk első vadászata

Fekete István

A Móra Kiadó valamennyi Vuk kiadványa elérhető ITT.

Mennyire ismered Vuk történetét? Teszteld tudásod Vuk kvízünkkel!

Kedvenc Vuk idézeteink:

„Lefelé hajlott a nap. Búcsúzóul betekintett még az erdőbe, hol hosszúra nyúlt az árnyék, és
a szelíd szemű gerlék halkan hurrogtak. Vörös fényben úszott a fák dereka; hazafelé
zümmögtek a méhek, és csengő madárdal fuvolázott ezer hangon."

Interjú Henrik Irén, animációs operatőrrel

Az Intermezzoban Bálint Edina vendége Henrik Irén, animációs operatőr, a beszélgetés középpontjában pedig, az idén negyvenéves Vuk.

Az interjú elérhető ITT.

A Karc FM Spájz című műsorában Henrik Irénnel készült interjút hallhatjuk, a beszélgetés középpontjában szintén a negyvenéves Vuk.

Az Interjú elérhető ITT.