Nincs engedélyezve a javascript.

5 KÖNYV, AMIT MINDEN FIATALNAK EL KELLENE OLVASNIA

Néhány könyv, ami segíthet. Igen, tabutémákról lesz szó.

2019. szeptember 27.

Jay Asher - Tizenhárom okom volt ...


Bár a sulinak lassan vége és jön a nyári szünet, sok gyerek mégsem lélegezhet fel, hiszen az iskolai zaklatások nyomai nem múlnak el pár hét alatt, és családon belüli erőszak áldozatai sem tudnak kibújni a bántalmazások alól - segítség nélkül. Szerencsére ezek az eddig legtöbbször tabuként kezelt témák egyre többször kerülnek előtérbe és ti is olvashattok erről példákat, amiken keresztül betekintést kaphattok arról, hogy milyen is egy bántalmazott fiatal élete.
Összeválogattunk néhány könyvet, ami hasonló eseteket dolgoz fel fiatalokról, fiataloknak. Olvasd el őket, hogy felismerd a jeleket, és időben tudj segíteni akár egy osztálytársadon, barátodon is.

amikor_ezt_olvasod_en_mar_nem_leszek_web.jpg

Julie Anne Peters - Amikor ezt olvasod, én már nem leszek


Daelyn az iskolai kegyetlenkedések céltáblája, tele van lelki sérülésekkel, komplexusokkal. Egy sikertelen öngyilkossági kísérlet miatt nem tud beszélni, a némaság magánya veszi körül. Szeretne elmenekülni az iskolától, a szüleitől, az életétől. Korábbi öngyilkossági kísérletei kudarcot vallottak, de miután rátalál egy honlapra, amely öngyilkosságot tervezők számára készült, már tudja: ezúttal sikerrel jár majd. 23 napja marad, hogy esetleg változtasson a döntésén. Rögtön az első napon azonban találkozik valakivel: egy különös fiúval, aki barátkozni szeretne vele, aki segíteni akar rajta. Hogy sikerül neki vagy sem? Ehhez el kell olvasni a könyvet.


Hogy miért? Talán épp a szomszédunkban, a suliban egy sráccal vagy egy lánnyal, egy ismerős ismerősével. Ugye mindenki hallott a Kék bálnáról?!

szabadeses_250x355.jpg

Pacskovszky Zsolt - Szabadesés


A tizenhét éves Bence sokszor azt képzeli, hogy zuhan. Hogy kilép ebből az egészből. Nem volna nehéz: egy ugrás a bérház tetejéről. Vajon mi tartaná őt vissza? Ha az anyja újra hozzájuk költözne? Ha az apja abbahagyná az ivást? Ha volna barátnője? Ha végre valaki szeretni tudná? Egy napon új tanárnő érkezik az iskolába, kopogó léptei felverik a folyosó csendjét. Vörös csizmát visel, feszül rajta a farmer, Bence nem tudja levenni róla a szemét. Néhány nappal később összefutnak, és a fiú hazakíséri a tanárnőt.


Ami azután történik, arról nem beszélhet senkinek. Titkolózás, cinkos kacsintások, önvád és Bence nem ura többé a tetteinek. Úgy érzi, zuhanni kezdett, és hiába kapálózik, nem nyújtja senki a kezét. Bence történetében megmutatkozik milyen az, ha a gyerek sem otthon, sem pedig az iskolában nem tud kiteljesedni. Szülei el vannak foglalva a saját problémáikkal, így totálisan elfeledkeznek a gyerekük neveléséről, gondoskodásáról. Nincs senki, akinek beszélhetne a gondjairól, akinek elmesélné a tanárhoz való vonzódását, nincs körülötte senki, aki felnyitná a szemét vagy épp lebeszélné őt arról, hogy kapcsolatba kerüljön a nővel.


Mit tehet egy ilyen helyzetben a fiú? Kihez forduljon?

soha_senkinek_250x369.jpg

Beate Teresa Hanika - Soha senkinek - Amiről nem készül családi fotó...

Malvina látszólag olyan, mint a többi kamasz lány: pimasz, dühös, akaratos. A családja szerint ez csak átmeneti állapot, biztosan kinövi majd. Még a legjobb barátnője sem sejti, hogy mi nyomja Malvina lelkét. Egy súlyos gyermekkori titok, amelyet el akar temetni magában. De hiába. Malvina a péntek délutánt a nagyapjánál tölti, aki váratlanul megcsókolja őt. És a csók felidézi benne a múltat: egy zsarnok férfi, egy gyenge asszony és egy áldozatul esett kislány történetét.


Malvina nem akar többé nagyapához menni. A családjára nem számíthat, egyedül kell szembenéznie a múlttal. Beszélnie kell róla, bármilyen nehéz is, ez az egyetlen esély arra, hogy megnyugtató véget érjen ez a felkavaró történet. Szerencsére Malvinának akadnak védőangyalai, és a szerelem is rátalál. "Nem mindenki lett volna ennyire gyáva, de sokan ugyanúgy tettek volna, mint én. Sokan ugyanezt gondolták volna, hogy ezt még kibírom, ezt az egy napot, aztán még egyet, holnap majd beszélek, vagy holnapután, vagy talán valamikor. És bele se gondol közben az ember, hogy a titok napról napra növekszik, minden perccel erősebb lesz és kimondhatatlanabb."


Malvina esete a családon belüli szexuális zaklatást mutatja be. Az ő esetében a nagypapa volt a zaklató személy, aki eleinte ártatlannak szánt szájrapuszival mutatta meg perverzióját. A lány hiába próbálta jelezni ezt a család felé, mindenki elintézte annyival, hogy "a nagypapi szeret téged!". A történet a lány emlékeiből tevődik össze, hogy milyen szörnyű dolgokon kellett átmennie, míg a barátai nem segítettek neki. Ezért is fontos, hogy felismerjük a jeleket még időben és próbáljunk meg segíteni az áldozatokon.

Laurie Halse Anderson - Hadd mondjam el


Miért kerülik Melindát iskolatársai? S ő miért viselkedik olyan különösen? Alig beszél, egyre inkább magába zárkózik, pedig nagyon is szeretne ismét a közösséghez tartozni. Történhetett valami, de mi és mikor? Mi okozza a zavart a tizennégy éves lányban s körülötte? Mi oszlathatja el annak a borzalmas nyári bulinak az emlékét, s teheti a helyére az ott történteket?


Melinda története is azt mutatja be, milyen az, mikor egy tini feje fölött összeomlik minden: kiközösítik a suliban és nem vesznek róla tudomást, megaláztatásokon és erőszakon megy keresztül, sőt: kihasználják. Ebből a családja semmit nem érzékel, nincs kommunikáció, nincs figyelem és gondoskodás, még a barátai is elfordulnak tőle. A történet egy lányról szól, akiről süt a néma segélykiáltás. Vajon hány Melindához hasonló lány él körülöttünk, akikről nem is tudnunk?

Forrás: boldogsag.net / 2019.09.27.