Nincs engedélyezve a javascript.

70 év – 70 név

Both Gabi – MeseCentrum blogjának főszerkesztője

2020. augusztus 3.
both_gabi_web_kiskepcikkbe_1.jpg

A Móra Kiadóról mindig az év végéi jutalomkönyvek jutnak eszembe. Többnyire ez állt bennük: „Both Gabriellának az olvasás tantárgyban elért kiváló eredeményéért”.


Mivel nagyon kis településen nőttem föl, olyanban, ahol még könyvesbolt sem volt, csak könyvtár, ezért érthető módon erősen pedáloztam, hogy megkapjam azt a nagyon áhított jutalomkönyvet minden tanév végén. Mi sem bizonyítja jobban, milyen mély nyomot hagytak bennem ezek a könyvek, mint az, hogy még mindig emlékszem rájuk, pedig eltelt azóta több mint negyven év. Így került hozzám Lipták Gábor Ezüsthídja, Hunyady József A Fekete lovag című könyve, Végh Györgytől A Nyugalmazott Elefánt Úr Birodalma vagy Pamela Lyndon Travers Mary Poppinsának első kötete.

Az más kérdés, hogy a szerző P. L. Traversként szerepelt a címlapon, és én kilencévesen azt hittem, ez egyfajta vers, (travers).

Utána viszont hanyatt-homlok rohantam a könyvtárba, hogy az összes további Mary Poppins-könyvet beszerezzem.

Később saját magamat is megleptem azzal, hogy negyvenéves korom körül a gyerekkönyvek világába sodort az élet. Először a Meseutca alapító-főszerkesztője voltam, majd sok-sok év kihagyás után most a MeseCentrum blogjának főszerkesztője lehetek.

Van nagyon szép emlékű könyvszerkesztői munkám is, ami a Mórához köt, Mészöly Ágnes Darwin-játszma című kötetének lehettem a szerkesztője, és rengeteg mórás könyvről írtam recenziót.

Azt szeretem a Mórában a legjobban, hogy nyitott. Tényleg olyan, mint egy nyitott könyv. Hiába hetvenéves, ami elvben már éltes kornak számít, a Móra mégis folyamatosan megújul, tudja, mi a trend, és azt is, hogyan lehet elérni az olvasókat.

Tisztában van vele, hogy csak az olvasó gyerekből válik olvasó felnőtt, és bátran befektet a jövőbe.

Szeretem, hogy felkarolja a progresszív kiadókat, mint a Csimota vagy a Cerkabella, és önzetlenül segíti őket abban, hogy értékes műhelymunkájuk nyomán fontos kiadványok születhessenek.

Szeretem, amikor bemegyek a kiadóba, hogy elhozzam a recenziós könyveket, és Mohácsi Kati mindig ír nekem valami kedves, szívből jövő üzenetet a könyvek mellé. Szeretem, hogy Kovács Zsanett még akkor is kedvesen kér, hogy küldjem el ezt a kis szöveget, ha már minden lehetséges határidőből kicsúsztam, és szeretem, hogy bármi történt is a magyar gyerekkönyvkiadásban, akkor is a Móra maradt az origo.

Both Gabi

MeseCentrum blogjának főszerkesztője