Nincs engedélyezve a javascript.

90 éve, június 12-én született Anne Frank.

2019. június 12.
ki_volt_anna_frank_hir.jpg

2019-ben töltené be 90. életévét Anne Frank. Rá emlékezünk az Anne Frank House által kiadott Ki volt Anne Frank? című kötettel, amely számos új információval gazdagítja a kamasz lány bujkálásának történetét, a személyes hangvételű visszaemlékezéseknek köszönhetően pedig a holokauszt és második világháború eseményei még inkább átérezhetővé válnak. A szerzőpáros, Menno Metselaar – Piet van Ledden, az Anne Frank-múzeum látogatói által leggyakrabban feltett kérdésekre is válaszol e könyvben, amelyet a rengeteg fotó és Huck Scarry illusztrációi igazán szemléletessé tesznek.

„Éljen a szülinapos”


Anne Franknak születésnapja van. Ma tízéves, és erre a nagy alkalomra meghívhatja nyolc barátnőjét. Vidáman pózolnak a fényképezőgépnek: Lucie van Dijk, Anne, Sanne Ledermann, Hannah Goslar, Juultje Ketellapper, Kitty Egyedi, Mary Bos, Ietje Swillens és Martha van den Berg. 1939. június 12-e van, napsütéses amszterdami nap.

anne_frank_elso_kep-1.jpg

Anne két legjobb barátnője Sanne és Hannah. Kiskoruktól fogva ismerik egymást. „Itt jön Anne, Hanne, Sanne” – mondják, akik együtt látják őket az utcán. Hannah és Sanne Németországból, Berlinből költöztek Hollandiába. Anne is Németországban született, de ő Frankfurtban.

Mindenkinek jut torta és narancsszörp, a lányok átadják Annénak az ajándékaikat. A zsúr benti játékokkal, székfoglalóssal és hasonlókkal indul, de a szép idő csakhamar kicsalogatja a társaságot a szabad levegőre.A játékok győztesei jutalmat kapnak. Anne édesapja, Otto Frank is szabadságot vett ki aznap délutánra. Ő fényképezi le Annét barátnőivel a Merwede téri házukelőtt.

Otto Franknak saját vállalkozása van. Egy Opekta nevű szerrel kereskedik, amellyel lekvárt lehet befőzni. Amikor a lányok hazaindulnak,Frankék megajándékozzák őket egy-egy üveg lekvárral, néhány nap múlva pedig a fényképből is kapnak egyet-egyet a szép délután emlékéül. A hátoldalukra Anne a legszebb betűivel azt írja: „Anne Frank születésnapi zsúrja, 1939. VI. 12.”

Kilenc lány egy sorban. Ez Anne utolsó születésnapja, mielőtt kitörne a második világháború. Hárman a lányok közül nem élik túl a háborút – azért, mert zsidók.Egyikük Anne Frank.

Anne barátnői

Anne barátnői

Kitty Egyedi, Hannah Goslar és Jacqueline van Maarsen (balról jobbra), az Anne Frank-ház Anne életét bemutató, Tizenöt éves vagyok című kiállításának megnyitóján.

szivunkrajta_szivecske81-1.png
Ki volt  Anne Frank?

Ki volt Anne Frank?

Anne Frank House
Móra Könyvkiadó, 2019.06.10.
2019-ben töltené be 90. életévét Anne Frank, akinek naplóját mindannyian jól ismerjük. A Ki volt Anne Frank? számos új információval gazdagítja a kamasz lány bujkálásának történetét, a személyes hangvételű visszaemlékezéseknek köszönhetően pedig a holokauszt és második világháború eseményei még inkább átérezhetővé válnak.