Nincs engedélyezve a javascript.

96 éve született Varga Katalin József Attila-díjas író, költő

március 25.
96_eve_szuletett_varga_katalin_jozsef_attila_dijas_iro_kolto_1.jpg

 

96 éve, 1928. március 26-án született Varga Katalin József Attila-díjas író, költő főleg gyermek- és ifjúsági könyveivel lett népszerű, de verseskötetei, regényei is megjelentek. Könyveit számos nyelvre lefordították, több regényéből film is született (Barátom, Bonca, Legyél te is Bonca, A zöld torony). Legnépszerűbb könyve, a Gőgös Gúnár Gedeon 1962-ben jelent meg, azóta több mint 50 kiadást ért meg. Az első megjelenéstől a mai napig szülők, kisgyermekek és kisiskolások nemzedékei olvassák a bravúros írói teljesítménnyel létrehozott kötetet. Túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy a könyv majdnem minden magyar család könyvespolcán fellelhető.

 

Tarján Veronika énekesnő, az írónő unokája és alkotótársa, a kiváló ütőhangszeres- zeneszerző Mogyoró Kornél - a Fonogram-díjas Veronaki zenekar alapítói- az, elmúlt években öt albumban zenésítették meg az írónő legnépszerűbb műveit a Gőgös Gúnár Gedeont, a Mosó Masa mosodáját, a Tündérforgót és a Vadállatokat. Mind az öt lemez nagy sikert aratott a hallgatók és a zenei szakma körében.

A Gőgös Gúnár Gedeon születéséről így emlékezett Varga Katalin:

„Van ebben valami sorsszerű: az történt, hogy a nagyobbik fiamról kiderült, hogy diszlexiás. Kívülről tudja az oldalakat, csak éppen olvasni nem tud. Bejártam a tanító nénihez, fölirkáltam azokat a szó oszlopokat, amelyeket gyakoroltak. Ebből lett voltaképpen a Gőgös Gúnár Gedeon. A kollégáim elkérték tőlem, egyikőjük, Gordon Etel, bevitte a Mórába. Az akkori irodalmi vezető azt mondta barátilag: miért van nekem erre szükségem. Megjelent egy verseskönyvem, aminek jó a sajtója, és most ezt a bugyuta dolgot akarom kiadatni. Végül az igazgatónő kiadatta. ’62 Karácsonyára jelent meg, az egyik legjobb grafikus, Lukács Kató rajzaival.”

Barátom, Bonca

Barátom, Bonca

Varga Katalin
Gőgös Gúnár Gedeon

Gőgös Gúnár Gedeon

Varga Katalin
Mosó Masa mosodája

Mosó Masa mosodája

Varga Katalin
Kiugrott a gombóc...

Kiugrott a gombóc...

Varga Katalin
Vadállatok

Vadállatok

Varga Katalin
Piskóta

Piskóta

Varga Katalin