Nincs engedélyezve a javascript.

98 éve született Janikovszky Éva

Megemlékezés és koszorúzás a Janikovszky Éva parkban

április 19.

Janikovszky Éva író 1926. április 23-án született Szegeden. Közelgő születésnapja alkalmából több helyszínen is megemlékeznek róla. A nevét viselő kőbányai iskola diákjai és tanárai minden évben kis műsor kíséretében koszorúzzák meg sírját a Farkasréti temetőben; idén április 22-én délelőtt emlékeznek meg az íróról. A róla elnevezett budapesti Janikovszky Éva parkban tartanak megemlékezést és koszorúzást 2024. április 23-án, délelőtt 11 órakor.

dsc00003-1.jpg

 

 

A rendezvényen Niedermüller Péter polgármester köszönti a résztvevőket, majd Szűcs Balázs alpolgármester emlékezik meg az írónőről. Balogh Anna színésznő felolvas egy részletet Janikovszky Éva egyik könyvéből. A szobornál Devosa Gábor képviselő és az írónő fia, Janikovszky János helyezik el az emlékezés koszorúját. Kispál Tibor alpolgármester szól a rendezvényen megjelent iskolásokhoz, majd Janikovszky János és Balogh Anna Janikovszky Éva könyveit adja át a gyerekeknek. A parkban tartandó megemlékezés után az önkormányzat képviselői, vezetői, valamint Janikovszky János az írónő egykori Bajza utcai otthonánál is koszorút helyeznek el.

mgn07830_1.jpeg

 

 

Az író tiszteletére több közterület és intézmény is felvette a Janikovszky Éva nevet. Az elmúlt évben nevezték el róla Kozármisleny egyik utcáját, amely a szintén az ő nevét viselő iskolához vezet, valamint Budapesten VII. kerületében a Dob utcában található parkot. Ugyan több oktatási intézmény büszkélkedhet az írónő nevével, szülővárosában, Szegeden csak 2023-ban neveztek el róla először iskolát. A Rókusvárosi II. Számú Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szeptember 1-jétől vette fel Janikovszky Éva nevét, ezenkívül egy szegedi belvárosi térre is felkerült a neve, mely a róla elnevezett kollégium közelében van.

 

 

Az író könyvei a mai olvasókat is elvarázsolják. Meghökkentő őszintesége, jellegzetes humora teszi letehetetlenné a történeteit. Gyermek- és ifjúsági könyveiben gyakori a gyerek- vagy kamaszhangon megszólaló szöveg; éppen ettől válhat a megértést, párbeszédet elősegítő híddá a gyerekek és a felnőttek között. A 2024 tavaszán megjelent, kamaszmonológokat tartalmazó, Te ezt még úgysem érted című kötetének az elbeszélései eredetileg a Kincskereső folyóiratban láttak napvilágot. A szövegek azóta sem veszítettek aktualitásukból, a kamasz elbeszélő kérdésfeltevései ma is érvényesek, hiszen alapvetően a benne és a körülötte lévő világban zajló történéseket, az élet rejtelmeit szeretné megérteni. A kötetet Réber László illusztrációi teszik teljessé.

Te ezt még úgysem érted...

Te ezt még úgysem érted...

Janikovszky Éva
Móra Könyvkiadó, 2024.03.11.
A Te ezt még úgysem érted… című elbeszélésciklus eredetileg a Kincskereső folyóiratban jelent meg 1990-ben, Réber László rajzaival. Janikovszky Éva szinte az eseményekkel egy időben tett kísérletet arra, hogy érthetőbbé tegye a rendszerváltást követő zavaros időszakot.
janikovszkyeva-1.jpg

 

 

Janikovszky Évát elsősorban gyermek- és ifjúsági szerzőként ismerjük, ám a felnőtteknek szánt írásaiban is érdemes elmélyedni. A szerző klasszikusnak számító gyermek- és ifjúsági könyveire is másképpen tekinthetünk, ha ismerjük az ifjú Kucses Éva 2020-ban kiadott naplóját és az abból készült, Kizárólag az utókor számára című színdarabot Sodró Eliza előadásában. A felnőtteknek szánt írások megújult, a gyermekkönyvektől vizuálisan is elkülönülő formában jelennek meg újra, a Trend Kiadó gondozásában ez év tavaszán.

Mosolyogni tessék!

Mosolyogni tessék!

Janikovszky Éva
Trend Kiadó Kft., 2024.05.27.
Mosolyogni tessék! Persze nem szüntelenül, nem reggeltől estig, de bujkáljon bennünk a mosoly - minden eshetőségre készen -, hogy bármikor felragyoghasson. Mert a mosoly, meggyőződésem szerint, mindig egy kis fényt hoz az életünkbe, meg a máséba is. Kicsike fényt, de sok kicsi, mint tudjuk, sokra megy.
De szép ez az élet!

De szép ez az élet!

Janikovszky Éva
Trend Kiadó Kft., 2024.05.27.
"De szép ez az élet!" E megállapításnak, amit - szíves beleegyezésével - ötéves unokámtól, Verustól vettem kölcsön, az ő hangszerelésében egyértelműen lelkes, ujjongó csengése volt. Ám, mint tudjuk, ugyanez a kijelentés más hanglejtéssel talán gyakrabban hangzik el, elsősorban a felnőttek, a nyugdíjaskorúak ajkáról, s így éppen ellenkező értelmet nyer.