Nincs engedélyezve a javascript.

A cél az igényes szórakoztatás – krimik a Móránál

2012. április 23.
a_cel_az_igenyes_szorakoztatas_krimik_a_moranal4-1.jpg

A Móra Kiadó négy ifjúsági regényt is megjelentetett a könyvfesztiválra. Mint Merényi Ágnes főszerkesztő a bemutatón elmondta, a kiadó célja az ifjúsági regények megjelentetésénél is elsősorban a jó könyv, az igényes szórakoztatás, a pedagógiai cél másodlagos, noha természetesen megbúvik a háttérben. A négy krimi mindegyike valamilyen módon kapcsolódik a lázadáshoz, ami a kamaszokat különösen jellemzi.

Charles Benoit: Te…voltál című kötete a negyedik a Móránál megjelentetett Tabu könyvek sorában. Egy átlagos amerikai középiskolás hétköznapjairól szól a történet, aki nem találja a helyét sem a családban, sem az iskolában. A könyv egyfelől az angolszász iskolarendszer és családmodell kritikája. Főhőse céltalannak érzi az életét, érzelmi szálak csak a kishúgához és egy lányhoz fűzik, akibe talán szerelmes, de nem mer közeledni hozzá. A céltalan üresség lassan az erőszak közelébe sodorja, és amikor megjelenik az iskolában egy új fiú, Zack mindennapjai különös irányt vesznek. Puller István fordító felhívja a figyelmet, hogy ez nem szórakoztató irodalom a szó klasszikus értelmében. A Tabu sorozat egyik kötete sem az. Olyan problémákról esik azonban bennük szó, amelyek nagyon is érintik a kamaszokat: alkoholizmus, drog, erőszak, súlyproblémák. Ezekről szívesen olvasnak. Noha nincsenek még visszajelzések a könyv magyar fogadtatásával kapcsolatban, az eredeti nyelvű kötet számos szakmai elismerést kapott.

Siri Kolu: Mi, Banditáék című könyve műfaja szerint utazós beatregény, egyfajta road movie. A finn szerző abszurd humorral fűszerezett könyvében a főhős, Vilja egy országúti rablócsaládba csöppen, és a nomadizáló élet számos szokását megismeri. Mint Szakonyi Csilla, a könyv fordítója elmondta, a könyv jelenetei filmszerűen peregnek, nem csoda, ha nemsokára film is készül belőle. Vilja tulajdonképpeni kalandjai a még kiadásra váró második kötetben kezdődnek el, és a harmadikban csúcsosodnak ki. A kötet társadalomkritika az észak-európai társadalom felett, ugyanakkor a kamaszok számára egyik legnagyobb érték, a szabadság regénye.

Timotheé de Fombelle: Vango - a hazátlan herceg című történetének immár a második része is megjelent. Az 1930-as években játszódó történet pörgős cselekményével, az izgalom fokozásával foghatja meg olvasóit. A cselekmény egyszerre kalandos krimi és lírai történet. A főhős hét éve menekül üldözői elöl, ahogy hét éve találkozott a szép Ethellel is. Párizs, Szicília és a Skót-felföld után ezúttal New York utcáin keresi származása titkát. Magányos hős, aki a boldogulást keresi.

A Tudor-ház krónikájának harmadik kötete Terry Deary szerzőségével A tűz és a könnyek asszonya címet viseli. A téma divatos, a történeti korszak a különböző regényeknek és filmeknek köszönhetően meglehetős érdeklődésre tarthat számot, ezért is foglalkozik vele a Móra. A könyv cselekménye két szálon fut – egyrészt megismerkedhetnek a kamaszok Stuart Mária élettörténetével – aki maga is lázadó természetű volt –, másrészt egy ezüst kupa eltűnése okán egy nyomozás részesei lehetünk. A korszak és a szereplők megegyeznek az előző két kötettel (A királynő hírnöke, Vérvörös és színarany).