Nincs engedélyezve a javascript.

A hónap szerzője: G. Szabó Judit

2012. március 12.
a_honap_szerzoje_g_szabo_judit_1-1.jpg

Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola könyvtárában G. Szabó Judit a hónap szerzője! „Hiszek a szeretetben és a humorban. Fontos, hogy a gyerek érezze, akkor is szeretik, ha komisz és nagyszájú, ha nem hoz ötösöket, és időnként tönkreteszi a felnőttek életét. Tulajdonképpen erről szólnak a könyveim”„Nincsenek kis gondok és nagy gondok. Nincsenek felnőttek és gyerekek. Emberek vannak. És embernek lenni nem is olyan egyszerű.” Március 17-én lesz két éve, hogy már nincs közöttünk a kiváló írónő, G. Szabó Judit. A művei viszont velünk maradtak, és tovább élnek – ha még nem ismered őket, akkor hajrá!

G. Szabó Judit Sopronban született. Kislányként zongoraművésznő, aztán tanító néni szeretett volna lenni. 1944-ben megszerezte tanítói diplomáját. Később a Képzőművészeti Főiskolán, majd a Közgazdasági Egyetemen folytatta tanulmányait, ahol üzemmérnökként végzett. Dolgozott rajzolószerkesztőként, 1970-től kezdett regényeket írni.


1971-ben jelent meg a Macskát visszafelé simogatják című könyve, amely megért öt kiadást, lefordították több nyelvre. Így kezdődött az írói pályája. Jöttek a „pöttyös könyvek” sorra: Hárman a szekrény tetején, Bezzeg a más gyereke!, Most boldog vagy?, Megérjük a pénzünket!, Mari, ne bomolj!, Ez mindennek a teteje!, Barbara, ez több a soknál!, Sok a csinos lány, A Rózsás Letícia, A Madárijesztő-ház, majd a Különös sziget.

a_honap_szerzoje_g_szabo_judit_2.jpg

2006 májusában, amikor 82 évesen megkapta az IBBY, a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa életműdíját, s meghallotta, hogy néhányan kötelező olvasmánnyá szeretnék tenni a könyveit, így reagált:

„Amikor elhangzott, hogy esetleg kötelező olvasmány legyek, behúztam a nyakam. Engem kötelezővé tenni! Olyan haszontalan gyerek voltam. Az érettségiig nem is olvastam kötelezőt, az olyan volt, mint a karének, ami elől az ablakon másztam ki, de előtte kidobtam a táskámat.”


Szenvedélye az írás mellett az utazás volt. Bejárta az egész világot. Folyamatosan alkotott. Ha nem az öreg írógépét verte, akkor fejben születtek történetei, s már csak le kellett írnia őket. G. Szabó Judit regényeinek, írásainak üzenete mindazokhoz szól, akiknek sikerült a lelkükben megőrizni gyermeki énjüket, akik nyitottan, kíváncsian, derűsen és humorérzékkel megáldva szemlélik a világot.

Tudj meg többet róla!!


  • A Móra Kiadó honlapján megnézheted műveinek listáját
  • Az írónőről a Navigátor: kortárs gyermekirodalmi lexikonban is olvashatsz. Keresd a könyvtárban!
  • G. Szabó Judittal készült műsor a YouTube-on
  • Forrás: jugyu-gyakkonyvtar.klog.hu

    Hárman a szekrény tetején

    Hárman a szekrény tetején

    G. Szabó Judit