Nincs engedélyezve a javascript.
A humor a legjobb gyógyszer, és ingyen van

A humor a legjobb gyógyszer, és ingyen van

Idén 75 éves Nógrádi Gábor

2022. február 1.

Több mint fél évszázada ír, kereken 40 gyermek- és ifjúsági könyvvel ünnepel az idén 75 éves Nógrádi Gábor költő, író, újságíró, hangjáték-, tévéjáték- és filmforgatókönyv-író. Egyedi humora, a gyerekek iránt érzett erős empátiája, filmes látásmódja teszik népszerű alkotóvá, akitől még számos olvasnivalót vár a rajongók mellett a könyves szakma is.

Édesanyjának köszönhetően már ötévesen tudott írni és olvasni, kilencévesen születtek első versei. Még a középiskolában is titkolta, hogy szépíró szeretne lenni, amiben nagy szerepe lehetett annak, hogy családja nem tekintette megélhetést biztosító szakmának az írói pályát.

Építőgépésznek tanult, majd könyvtár–népművelés szakon szerzett főiskolai, majd egyetemi diplomát.

Első verse 1964-ben jelent meg a Kelet-Magyarország című napilapban, majd az Alföld című debreceni folyóiratban. Riportjait húszéves korától közölte az Élet és Irodalom, majd novelláit a Forrás, a Napjaink és más lapok.

Első kötetét 1973-ban publikálta Kéthátú életünkben címmel. Átütő sikert hozó ifjúsági regényét: a Gyerekrablás a Palánk utcában 1983-ban adta ki a Móra. Legtöbb kötetéhez hasonlóan ez a könyv is számos kiadásban jelent meg.

Nógrádi 29 éves korától dolgozott újságíróként, 1992-től lett szabadfoglalkozású író, aki 2000-ben az Év ifjúsági könyve, 2013-ban pedig Életmű díjat kapott az IBBY-től. Ugyanebben az évben a felnövekvő nemzedék irodalmi műveltségének alakításáért végzett kiemelkedő munkásságáért ő kapta a Janikovszky Éva-díjat is.

Koltai Róberttel több ismert magyar mozifilmen is dolgoztak, melyek közül a legismertebb a Sose halunk meg. Ő írta a forgatókönyvét az 1995-ös Patika című TV sorozatnak, az 1999-es Hippolytnak, a 2000-es Meseautónak a 2001-es Csocsó, avagy éljen május elsejének, a 2005-ös Egy szoknya, egy nadrágnak. Mikor egy interjúban arról kérdezték, hogy a film vagy a regény áll közelebb a szívéhez, egyértelműen a regényt jelölte meg, hiszen ennél a műfajnál a filmmel ellentétben minden rajta múlik: a siker és a bukás is.


„Egy költő előtt, aki látja a múltat és a jövőt, nem lehet titkolózni” – írta Nógrádi 2004-ben megjelent Gyerünk haza! című könyvében. Egy olvasója szerint Nógrádi Gábor a magyarok Mark Twainje, akinek írásait nyolctól nyolcvannyolc évesig mindenki élvezheti.

És talán valóban a mindent látó szem, a végtelen empátia, amellyel bele tudja élni magát gyerek és felnőtt karakterei személyiségébe, teszi írásait – szókimondóan abszurd humorával fűszerezve – igazán szerethetővé minden korosztály számára.

„A felnőttek is legalább úgy képzelődnek, mint a gyerekek. Csak ügyesebben titkolják.”

(Gyerekrablás a Palánk utcában, 1983)

„A kistestvér megnevelésének egyetlen biztos módszere van: megvárjuk, míg felnő."

(Hogyan neveljünk…?, 1995)

„Az anyu az, aki nem ehet édességet, mert ő szuper csinos, és a levegőtől is hízik."

(Az anyu én vagyok, 2002)

„A szülők úgy voltak a komputerrel, mint az autójukkal. Kitűnően elvezették a kocsit, csak nem tudták egészen biztosan, hol van a motor."

(A bátyám zseni, 2006)

„Az a baj a szülőkkel, hogy azt hiszik, ha valamit a gyerekükkel megbeszélnek, akkor az meg van beszélve. Hatalmas tévedés. A gyerekkel csak azt lehet megbeszélni, a gyereket csak arról lehet meggyőzni, amit a gyerek is akar... Még egyetlen fiatalkorúval sem találkoztam, aki egy rövid és nyugodt beszélgetés után boldogan betermelte a tökfőzeléket, amit egyébként utált."

(A hó fogságában – Nézz rám, Mami!, 2013)

„A tanár úr úgy tett, mintha nem tudná, hogy a tiltás egy kamasz számára olyan, mint benzinnel oltogatni a tábortüzet."

(A mi Dózsánk, 2014)

Nógrádi Gábor nemcsak az emberi – családi, szerelmi – kapcsolatok titkolt vagy éppen groteszk oldalát mutatja meg kendőzetlen őszinteséggel, hanem humorral gazdagon átitatott társadalomkritikát is gyakran megfogalmaz, a gyerekek számára is jól érthető módon.

„Az iskolai ebéd akkor látott húst, amikor rám nézett."

(Hogyan neveljünk…?, 2005)

„A gyerekeket a szülők igyekeznek megóvni a boldogtalanságtól, hogy boldog gyerekkoruk legyen. Pedig a gyerekeknek csak akkor lehet boldog gyerekkoruk, ha a felnőtteknek boldog felnőttkoruk van.”

„Parancsra csak diótortát jó enni, abból sem sokat."

(Gyerekrablás a Palánk utcában, 1983)

Saját bevallása szerint gyerekeknek írni nehezebb, mint zsákban táncolni, hiszen azokat az értékeket, gondolatokat, amelyeket át szeretne adni, olyan formába, történetbe kell öntenie, ami nemcsak megragadja, de megtartja a gyerekek figyelmét, sőt még szórakoztatja is őket.

Hogy ez sikerült-e neki? Egy olvasója, Alessana, ezt írta róla a moly.hu-n:

„Még 2010-ben volt szerencsém egy író-olvasó találkozón részt venni az író úrral és Gergely fiával, aki szintén örökölte édesapja mesélő tehetségét. Nagyon közvetlen volt velünk, jó hangulat jellemezte a beszélgetést, nagyon ért a gyerekek nyelvén. Az első magyar író példaképem, aki miatt fogékony lettem a magyar irodalomra, az írásra és az olvasásra.”

A júniusban születésnapját ünneplő Nógrádi Gábornak számos terve van még a jövőre. Tavaly egyik fiával közösen elindította íróiskoláját az irosuli.hu oldalon. Folytatódik műveinek életműkiadása Ritter Ottó illusztrációival a Móra Kiadónál, amellyel évtizedek óta szoros kapcsolatot ápol.

A csere (2020), és a Segítség, értem a kutyámat! (2021) után ebben az évben is jelentkezik új kötettel, Alattunk a kincs című regényével a Móránál, valamint átdolgozza A gonosz hét napja című kötetét is, ami új címen jelenik meg.

A Móra Kiadó az ünnepi évben több meglepetéssel is készül a Nógrádi-rajongó pedagógusok és gyerekek számára. Ezek részleteiről tavasszal a közösségi média felületein adunk majd hírt.

Segítség, értem a kutyámat!

Segítség, értem a kutyámat!

Nógrádi Gábor
Nem vagyok Samu!

Nem vagyok Samu!

Nógrádi Gábor
Az öcsém zseni

Az öcsém zseni

Nógrádi Gábor
A csere

A csere

Nógrádi Gábor
A mi Kinizsink

A mi Kinizsink

Nógrádi Gábor
A nagyikám zseni

A nagyikám zseni

Nógrádi Gábor
A bátyám zseni

A bátyám zseni

Nógrádi Gábor
Papa, ne már!

Papa, ne már!

Nógrádi Gábor
Hogyan neveljünk?

Hogyan neveljünk?

Nógrádi Gábor
Gyerekrablás a Palánk utcában

Gyerekrablás a Palánk utcában

Nógrádi Gábor
Az anyu én vagyok!

Az anyu én vagyok!

Nógrádi Gábor
Segítség, ember!

Segítség, ember!

Nógrádi Gábor
Segítség, állat!

Segítség, állat!

Nógrádi Gábor
A mi Dózsánk

A mi Dózsánk

Nógrádi Gábor
Emmike nem semmike

Emmike nem semmike

Nógrádi Gábor
PetePite

PetePite

Nógrádi Gábor
Gyerünk haza!

Gyerünk haza!

Nógrádi Gábor
Alex hét napja

Alex hét napja

Nógrádi Gábor
Móra Könyvkiadó, 2022.03.25.
Luca a ház tetején ül és énekel. Az emberek döbbenten nézik lentről, és a kislány bátyja, a tizennégy éves Alex zokogva borul térdre. Egyedül ő tudja: ha a húga lezuhan a tetőről, arról csakis ő tehet. Hét nap - ennyi kellett ahhoz, hogy a fiú mindent tönkretegyen maga körül. Akkor kezdődött az ámokfutás, amikor az apja lelépett otthonról, és a dühös Alex ellopott egy különös, foltos kutyát.
Alattunk a kincs

Alattunk a kincs

Nógrádi Gábor
Móra Könyvkiadó, 2022.05.02.
A 4. b osztály néhány tagja kincskeresési lázban ég. Persze csak titokban, hiszen ha nem vigyáznak, még elszólják magukat, és akkor valaki előttük találja meg a kincset, helyettük lesz gazdag. Tomi, Feró, Dina, Gabi, Olgi és persze Mara biztosak benne, hogy a kisvárosban közismert "Bolond Béla" egyáltalán bolond, és amikor arról énekel, hogy "alattunk a kincs", akkor igazat mond.