Nincs engedélyezve a javascript.

„A humor valóban mindent visz” – interjú Nyulas Ágnessel

2015. január 5.
a_humor_valoban_mindent_visz_1.jpg

Nyulas Ágnessel, a Cerkabellla Kiadó vezetőjével a megjelent Méhes-kötetek kapcsán beszélgetett Ayhan Gökhan.

A Cerkabella Kiadó elindított egy Méhes György ifjúsági sorozatot, ennek első darabja a Micsoda társaság! című regény. Hogyan talált rá a kiadó Méhes Györgyre, s miért tartja fontosnak a kötetei kiadását?

Méhes régi nagy kedvencünk, korábban már megjelentettünk egy részletet a Tatárok a tengeren című regényéből az Érik a nyár című antológiánkban. A műfajt önmagában is hiánypótlónak tartjuk, ritkán találkozunk valóban vidám családi regénnyel.

Mi ennek az oka? Eleve az, hogy manapság a valóságban is ritkán marad együtt a család, ritkábban tapasztalunk egészséges családokat? Akkor egy úgymond vidámabb gyerekkönyv kiadása nem kelt hamis illúziót a gyerekekben, akik mondjuk már az egyik szülőnél élnek?

A könyv vidámsága nem csupán az összetartó család bemutatásából fakad. Nagyon fontos szerepet játszanak a barátok is. Én semmiképpen sem félnék attól, hogy a gyerekek találkoznak egy barátságos, vidám, de öniróniával teli világgal.

A Micsoda társaság! már régebben megjelent. Hagyományos témák – barátság, család, szeretet – kerülnek elő a könyvben. Nem lehet, hogy megváltozott a viszonyunk ezekhez a nagyon ősi, de nagyon sérülékeny fogalmakhoz? Aktuális tud még lenni Méhes György regénye, az ő közeledése ezekhez az elnevezésekhez?


Valóban, a sorozat kötetei markáns realizmusuk mellett nem a problémákra, konfliktusokra fókuszálnak, hanem ellenkezőleg, a családi hétköznapok, generációs együttélések humoros vetületeit hangsúlyozzák. Bennünk is felmerült a kérdés, hogy a mi érintettségünkön, elfogultságunkon túl mennyire működik ez a stílus a mai fiataloknál. A visszajelzések azt igazolják, hogy Méhes szövegei ugyanúgy megnevettetik őket is, és – amit több olvasónk is kiemelt – együtt tudja hallgatni a 8, 10, 12 éves gyerek úgy, hogy a szülő is könnyezik a nevetéstől.

A 2007-ben, kilencven éves korában elhunyt Méhes György számos gyerekkönyvet írt. Milyen újdonságokat tud nyújtani egy finomabb hangolású, több figyelmet igénylő szöveg az akciódús, gyors váltásokhoz, sodró történetekhez szokott gyerekek számára? Vagy a sorozatban megjelenő humor örök érvényű, és mindent visz?


Igen, egyrészt a humor valóban mindent visz, másrészt a szöveg nyugalmat, biztonságot sugall, és azt az érzést, hogy ez a mi családunkban is megtörténhetett volna.

a_humor_valoban_mindent_visz_2.jpg

A tervezett Méhes-regények milyen ütemben fognak megjelenni, s ezek mennyire kapcsolódnak össze?

Pár napja érkezett a nyomdából a Tatárok a tengeren, talán a sorozat legviccesebb része. 2015-ben pedig minden jeles könyves eseményre készül egy Méhes-kötet: a Leleplezem a családomat a Könyvfesztiválra, a Kilenc vesszőparipa Könyvhétre, a meglepetés pedig karácsonykor fog megjelenni.

Az ifjúsági regények kezdenek ismét divatba jönni. Tervezik még a Méheséhez hasonló sorozatok kiadását?

Igen, Mészöly Ágnes dolgozik most egy kiskamaszoknak szánt sorozaton, amely Hanga és Várkony címmel fog megjelenni, jövőre tervezzük az első két kötet megjelenését.

Kicsit mesélne erről? Miben lesz újszerű ez a sorozat a piacot eddig uraló kamaszoknak szánt könyvekhez képest?


A Hanga és Várkony regényekben a klasszikus ifjúsági kalandregények és a bűnügyi regények legjobb, legnemesebb hagyományai elevenednek meg. Különlegessé teszi a szövegeket a szerző intellektuálisan is lehengerlő, remek humora, mely a korosztály tökéletes ismeretéről árulkodik.

Méhes György valamennyire már klasszikusnak számít. Más klasszikusok kiadása és népszerűsítése is szerepel a kiadó tervei között?

Nem kizárt, de továbbra is a kortárs magyar ifjúsági irodalomra szeretnénk helyezni a hangsúlyt: a jövő klasszikusaira.