Nincs engedélyezve a javascript.

A Kétbalkezes varázsló - bemutató a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

a_ketbalkezes_varazslo_bemutato_a_kolozsvari_allami_magyar_szinhazban_vezeto-1.jpg

Békés Pál A kétbalkezes varázsló című meseregényének színpadi változatával indítja az új évet a kolozsvári színház. A bemutatóra pénteken, január 15-én 19 órakor kerül sor a nagyteremben, következő előadás időpontja: január 17., vasárnap, 11 óra. A varázslóiskolát nehézkesen elvégző, kétbalkezes Fitzhuber Dongó és Éliás Tóbiás, a lakótelepi kisfiú mese- és kalandkeresésének fordulatos története igazi családi programot kínál a nézőknek.


Béres László, az előadás rendezője a bemutatót megelőző sajtótájékoztatón elmondta, a digitális információrohamtól terhelt világunkban, amelyben mindent felülír a pragmatikus gondolkodás, nem érezni, hanem hinni kell. Mint mondta, azért választották ezt a gondolatot az előadás mottójául, mert úgy gondolják, csak így teremthető meg a csodák valóra válásának lehetősége. A főszerepet játszó Laczkó Vass Róbert hozzátette, minden szereplő, akivel az előadásban kalandjai során a varázsló és a kisfiú találkozik, magában hordozza a mesét, ám első ránézésre szürke hétköznapi figuráknak tűnnek. A történet így egyszersmind erről, a bennünk meglévő mese felkutatásáról, vagy, ha szükséges, megalkotásáról szól.

Az előadás sokszínűségét a Cári Tibor által a kolozsvári társulat tagjai számára szerzett dalok erősítik, melyek ez alkalommal fognak először elhangzani közönség előtt. Nem hiányozhatnak azonban a bűvésztrükkök sem, melyek Belloni (Ledniczky Béla) közismert kolozsvári bűvész segítségével sajátítottak el a színészek. Az előadás létrehozásában a rendező alkotótársai Csíki Csaba díszlettervező, Ledenják Andrea jelmeztervező, valamint Sinkó Ferenc koreográfus voltak.

A mese felkutatására induló kisfiút a 12 éves Ábrahám Gellért játssza. A Nimbusz Bertalan utcában rejtőző mesevilág további megtestesítői: Orbán Attila, Szélyes Nóra, Csutak Réka, Szűcs Ervin, Marosán Csaba, Keresztes Sándor, Kántor Melinda, Albert Csilla, Farkas Loránd, Buzási András, Fogarasi Alpár, Imre Éva, Laczó Júlia.