Nincs engedélyezve a javascript.

A magyar költészet napján adták át első alkalommal a Csukás István-díjat

2015. április 13.
a_magyar_kolteszet_napjan_adtak_at_elso_alkalommal_a_csukas_istvan_dijat_vezeto-1.jpg

Három pályamű kapott Csukás István-díjat; az Őze Áron által alapított elismeréseket a Pesti Magyar Színház korábbi igazgatója, a pályázatokat elbíráló kuratórium tagja adta át a budapesti Mesemúzeumban tartott ünnepségen szombaton, a költészet napján.

Az elismerést Dóka Péter A sajtkirály, Gődény Balázs Mesélj mesét! és Mikó Csaba Kövérkirály című műve érdemelte ki.

A Csukás István-díjat 2014 augusztusában alapították, a kitüntetést egy meghívásos pályázat keretében ítélik oda. Az első meghirdetett pályázatra 33 pályamű érkezett, amelyből 31 felelt meg teljesen a kiírásnak - mondta el Őze Áron, a Pesti Magyar Színház korábbi igazgatója a díjátadón.

Hozzáfűzte, hogy a nyertes pályaműveket a kuratórium a magyarországi színházaknak kiajánlja, s javaslatot tesz azok nagyszínpadi, vagy kamaraszínházi bemutatására. A díjat odaítélő kuratórium tagja volt Balázs Ágnes, Berg Judit, Böszörményi Gyula, Jeney Zoltán, Perczel Enikő, Göttinger Pál, valamint Őze Áron.

Őze Áron emlékeztetett: azzal a céllal alapította a díjat, hogy a gyermekszínházi terület szakmai konzultációját elősegítse, megismerje a lokális, nívós műhelyek munkáját, valamint hogy ezeket a helyeket bemutassa és beemelje az országos körforgásba.

a_magyar_kolteszet_napjan_adtak_at_elso_alkalommal_a_csukas_istvan_dijat_2.jpg

Csukás István író, kuratóriumi elnök a rendezvényen azt hangsúlyozta, hogy a gyermekirodalom felfutó ágára, a gyermeknek írt színdarabokra szeretnék felhívni a figyelmet, "ajtót, ablakot nyitni rá, hogy kapjon fényt és napsütést, reflektorfényt".

Az alkotó emlékeztetett: minden jelentős szerző írt a magyar gyerekeknek műveket. A szocialista-realista korszakban pedig a jelentős nagy írók a gyerekirodalomban találtak menedéket, tehát minden nagy alkotó írt a gyerekeknek: Vörösmartytól kezdve Petőfin át Móricz Zsigmondig, Tamási Árontól Nemes Nagy Ágnesen és Tersánszky Józsi Jenőn át Mándy Ivánig. "Magas tehát a mérce" - emelte ki, hozzátéve: "a hegycsúcsra jó felnézni és felmászni". Véleménye szerint mindez az írót is inspirálja és kötelezi, hogy komolyan vegye a műfajt.

"A gyerekirodalom - az irodalmi közvéleménnyel ellentétben - nem elhanyagolt része a felnőtt irodalomnak, hanem egyenrangú vele" - hangsúlyozta Csukás István.

A díjalapítás Őze Áron a Pesti Magyar Színház igazgatói posztjára beadott pályázatának része volt. Tervei szerint a nyertes pályaművet a színház tűzte volna műsorára, ám az intézmény vezetésével tavaly ősszel végül Zalán Jánost bízták meg, így a bemutató kútba esett. Ám Őze Áron elmondta, a hazai színházak élénken érdeklődnek a darabok iránt. A nyertes pályaműveket a kuratórium kiajánlja, s javaslatot tesz azok nagyszínpadi vagy kamaraszínházi bemutatására. De a Csukás István-díj (CSID) honlapján a következő szezon kezdetére minden beérkezett darab elérhetővé válik.

Gődény Balázs lapunknak elmondta, őt magát lepte meg legjobban a pályázati meghívás, hiszen nyilvánosan nem foglalkozott korábban gyermekirodalommal. Darabja azonban már jó ideje készen állt, így a felkérésre csak le kellett porolnia és kicsinosítania. Dóka Péter úgy fogalmazott, jó emberektől kapta a díjat, amely egy jelentős alkotó nevét viseli, ez számára íróként nagy megtiszteltetés. A gyerekdarabokról szólva elmondta, egy színházi produkció családi ünnep lehet, így minél több ilyen műre lenne szükség. – Gyerekeknek írni kikapcsolódás, egy nagyszerű kaland, amit az ember megélhet – fogalmazott Mikó Csaba. – Mintha az jönne igazán szívből.

Forrás: ujszo.com