Nincs engedélyezve a javascript.

A MÓRA JÖVŐBE NÉZŐ MESÉKKEL ÜNNEPLI 70. SZÜLETÉSNAPJÁT

2020. május 19.

A különleges jubileum alkalmából a Móra Könyvkiadó alkotói egy olyan könyvvel is szerettek volna ünnepelni, amely nem a múltról szól, hanem a jövőbe néz, és arról beszél, amiről most mesélni érdemes – fogalmazott a rendhagyó, online könyvbemutatón a kötet kiötlője, Dóka Péter.

Az Amikor a kukák világgá mentek 24 író – 12 férfi és 12 női szerző –, valamint 13 illusztrátor közös munkája eredményeként született meg. A kiadóval régi, jó munkakapcsolatban álló alkotók mellett olyan felnőtteknek író írók, költők is helyet kaptak az antológiában, akiknek fontos a környezetvédelem ügye.

„Van, akit inkább az állatok iránti felelősségvállalás ihletett meg, van, aki szerint csodára is szükségünk van a változáshoz, és van, aki az apró, de szívből jövő tettekben lát megoldást.”

Ughy Szabina szerkesztő a közös munka kapcsán elmondta: számára fontos volt, hogy a mesék zárlata – amennyire lehet – pozitív legyen és reménykeltő. „Felnőttként ez a legfontosabb ajándék, amit átadhatunk, a remény.” Mi, felnőttként látjuk a környezetünkben lévő kihívásokat, de ezek megoldása nem a gyerekek feladata – hangsúlyozta. A mese ugyanakkor elültetheti bennük azokat a csírákat, amelyekből később a felelős, felnőtt döntések megszülethetnek.

A történetek többsége a novellamese műfajába tartozik, de néhány varázsmese is helyet kapott a kötetben. A kortárs illusztrátorokat is felvonultató, változatos képi világgal kísért mesék különleges helyszíneken, többnyire kortárs közegben, a gyerekek számára is átélhető módon beszélnek az állatok, az élővilág, a Föld sorsáról. A 24 mese közül 6-tól 99 éves korig mindenki talál magának alkalmas olvasnivalót, de a tartalomjegyzékből minden mese esetében megtudhatjuk, melyik korosztály számára ajánlott.

szivunkrajta_szivecske81-1.png
Amikor a kukák világgá mentek

Amikor a kukák világgá mentek