Nincs engedélyezve a javascript.

A Móra Kiadó programjai a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron

2022. október 4.

Zöldebb könyvek – kortárs ifjúsági regények a környezettudatosságon innen és túl

2022. október 15. szombat 10:00

Helyszín: Nemzeti Táncszínház, Kávézószínpad

Beszélnünk kell a természetről! Vajon mihez kezdenének a mai kiskamaszok a berekben vagy akár a Börzsönyben egy hideg tavaszi éjszakán? Hogyan jelenik meg az ember-természet kapcsolata a kortárs regényekben? Hogy lesz egy iskolaudvari egérből háziállat, egy kihalt erszényesből rémálom? Hogyan változott az elmúlt időszakban az állatok szerepe az ifjúsági irodalomban?

Pacskovszky Zsolt, író, szerkesztő, műfordító, a Regényes Természet Irodalmi Pályázat egyik zsűritagja beszélget Regős Mátyással (Lóri és a kihalt állatok) és Kemény Gabival (A konkrét hiúz) a pályázat két díjazott ifjúsági regényének szerzőjével.


Az eseményről bővebben itt

lori_es_a_kihalt_allatok_web.jpg

Regős Mátyás: Lóri és a kihalt állatok

„A kihalt állatokról beszéltem a többieknek. Azzal kezdtem, hogy kihalt állat alatt nemcsak a Tyrannosaurus rexet és a kardfogú tigrist értjük, ezt jó, ha az elején tisztázzuk. Elmeséltem, hogy nagy bajok vannak most is, folyamatosan tűnnek el a különböző állatfajok a bolygóról, és ez hosszú távon tarthatatlan, komoly árat fogunk fizetni érte. Gondoltam, jól rájuk ijesztek, hátha akkor sikerül átadni valamit, azt mondtam, tulajdonképpen elvesztettük a harcot, mindennek vége. Aki szereti a katasztrófafilmeket, sokat spórolhat a mozijegyen, pár év, és elég lesz az ablakon kinéznie.”

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Hogyan dolgozza fel anyja és az iskolaudvaron élő kisegér, Edmondantesz halálát, saját elhúzódó betegségét, klímaszorongását, teste zavarba ejtő változásait? S legfőképpen: mit kezdjen az osztálytársa, Panni iránti titkos érzéseivel?

A finom érzékenységgel megírt regény – a Regényes természet irodalmi pályázat nyertes műve – a szerző első kötete a Móra Kiadónál.

a_konkret_hiuz_web.jpg

Kemény Gabi: A konkrét hiúz

A tizenkét éves Marci jó eszű fiú. Értelmes, de kissé szétszórt. Így aztán csak a póttag szerepe jut neki iskolájuk természetismereti versenyre készülő kis csapatában. A póttag pedig az, akit a végén szépen otthon hagynak… Vagy neki mégis be kell ugrania? De ugye nem kell magával vinnie a kisöccsét is, akinek most éppen egy százlábú a háziállata? És Ruganyó tanárnő, ugye, megrendelte az iskolabuszt, és sima útjuk lesz a verseny helyszínére, Márianosztrára? Még véletlenül sem egy erdőben kell éjszakázniuk, ahol a fák között ott settenkedik a „konkrét hiúz”?

A mulatságos regény – a Regényes természet irodalmi pályázat díjazott műve – a szerző első kötete a Móra Kiadónál.

Lapozz és parázz! Mersz már egyedül olvasni?

2022. október 15. szombat 10.45

Helyszín: Nemzeti Táncszínház, Kávézószínpad

Kovács Attila alias Holden Rose nem csak író és motivációs előadó, igazi jelenég. Egy olyan karizmatikus figura, aki szinte bárkivel 2 perc alatt megtalálja a közös hangot 9-109 éves korig.


Évente több ezer gyerekkel találkozik s megfordul az ország szinte összes megyéjében, hogy interaktív előadásaival magával ragadja, szórakoztassa, elgondolkodtassa a 3-12. osztályos gyerekekből álló közönséget.

Az őszi Margó Fesztiválon Peer Krisztina, gyermekpszichológus, meseterapeuta beszélget Holden Rose-zal idén megjelent két ifjúsági regényéről és arról, hogyan került a borzongatás sorozata középpontjába.

Mennyire segíti az olvasásra nevelést egy parázósabb történet? Újkeletű dolog-e, vagy már hagyománya van az olvasó figyelmének ilyen eszközökkel való felkeltésének?

A beszélgetést felnőtt és 12 éven felüli olvasóknak egyaránt ajánljuk!

Az eseményről bővebben itt

a_lapatos_ficko_web.jpg

Kovács Attila (Holden Rose): A lapátos fickó

Mindegy, mi miatt ébredek fel éjjel, tudom, hogy ott áll majd a bejárati ajtónál egy alak. Sosem szól hozzám, csak nézi, ahogy elmegyek mellette a fürdőszoba felé. A föld felett lebeg, halvány, derengő fény veszi körül, és lapátot tart a kezében. Most olyan szívesen írnám, hogy ez a legijesztőbb dolog, amit valaha láttam, de sajnos nem lenne igaz. Ez csak a kezdet.

Timo Smith vagyok, kvízversenygyőztes, a farangói általános iskola tanulója, és van egy szellem a lakásunkban, akit csak úgy hívok: a lapátos fickó.

azonositott_repulo_targy_web.jpg

Kovács Attila (Holden Rose): Azonosított repülő tárgy

Január 25-én egy gigantikus űrhajó jelent meg Liverpool felett. Sem hangot, sem fényt, sem rádiójeleket nem bocsátott ki magából, három óra múlva pedig eltűnt, mintha sohasem létezett volna. Ez a három óra megváltoztatta a világot. Azóta mindenki erről beszél. Találgatják, kik voltak ezek, milyen szándékkal érkeztek, és persze azt, hogy hol vannak most…

Lester Hall vagyok, és én tudom, hogy hol vannak az idegenek.

Köztünk vannak. Bennünk vannak.

Ez nem egy ártatlan látogatás volt. Hanem egy invázió.

Hogyan éld túl a zuhanást? – Miklya Luzsányi Mónika: Étienne könyve - Vérvonal című kötetének bemutatója

2022. október 15. szombat 11:30

Nemzeti Táncszínház, Kávézószínpad

A szerző 2015-ben kezdte el írni a regényt, mégsem lehetne aktuálisabb: Mi történik egy országgal (kontinenssel), egy társadalommal abban az esetben, ha teljesen elzárkózik, bezáródik? Mi alakítja a benne élő polgárok személyiségét, identitását? Mi történik akkor, ha teljes mértékben meg kell változtassák személyiségüket? Van esély a változásra? Mi a meghatározóbb: a genetika vagy a tanult viselkedés?

Miklya Mona regényében a bezárkózás után nagyon komoly társadalmi kasztok alakulnak ki, amelynek legfelső csoportjába tartozik az egyetemista Étienne, akinek pillanatok alatt megváltozik az élete, és a legalsók közé kerül, és kénytelen lesz addigi életszemléletét teljesen feladni.

A kötetről a szerzővel Veiszer Alinda beszélget.

Az eseményről bővebben itt

vervonal_etienne_konyve_web.jpg

Miklya Luzsányi Mónika: Vérvonal I. – Étienne könyve

A betolakodóktól védett Kontinensen élő Étienne számára a jóléti társadalom minden kényelme szinte ingyen elérhető – egészen addig, míg egy nap meg nem hekkelik az identitását. A fiatal egyetemista fiúval hirtelen nagyot fordul a világ: bizonytalan státuszúvá, kirekesztetté, üldözötté válik a Kontinens technikailag fejlett, de fajvédő eszméktől áthatott világában. Igazságtalanság történt vele? Vagy más, mint akinek hitte magát? Miközben minden kártyavárként dől össze benne, Étienne-nek szembe kell néznie egykori énjével és brutális cselekedeteivel is…


Miklya Luzsányi Mónika többkötetesre tervezett műve a mai valóság visszásságait fiktív elemekkel vegyítő, vérbeli, fordulatos disztópia.