Nincs engedélyezve a javascript.
A sárkány éve – Sárkányos könyveink

A sárkány éve – Sárkányos könyveink

február 7.

A híres, különféle állatok motívumaival teli kínai horoszkóp szerint 2024 a sárkány éve. Hogy mit jelent ez? A kínai állatövben a sárkány számít a legerősebb és legkedvezőbb jegynek, emellett szimbóluma a szerencsének, a jólétnek és a bölcsességnek.


A sárkány évét méltán tehetik színesebbé sok korosztály számára a témáról szóló kiadványaink.


A 6 év fölötti korosztály számára számos könyvünk elérhető.

Zalka Csenge Virág: A százegy ajtajú palota (6+)

Dr. Zalka Csenge Virág e kiváló kötete a szerző által, a mesemondás hagyományai szerint, hallgatóságával együtt újraálmodott népmeséket tartalmaz, szereplőik között pedig római kori mutatványosok és rémült istenek mellett a hűséges sárkányok is megtalálhatóak. A történeteket Orosz Annabella illusztrációi színesítik.

 

Kormos István: Az égig érő fa (6+)

Sárkányokból Kormos István verses népmese kötetében sincsen hiány. A magyar népmesekincs legjavából válogatott történeteket a szerző népi fordulatokban gazdag, mégis vidám nyelvezetén ismerhetjük meg. A mesék Nagy Norbert rajzai által elevenednek meg.

 

Alastair Chisholm: Sárkány Akadémia – Kiara és Ezüsttolvaj (6+)

Alastair Chisholm könyvének középpontjában Kiara áll, egy hányatatott sorsú, kolduló gyermek, akinek egyetlen társa egy hang, amiben megbízik. Egy nap a palota felé veszi az irányt, hogy megszerezze Godfik király legendás kincsét. Útközben véletlenül összetalálkozik a rejtélyes hang tulajdonosával, egy sárkánnyal.

 

Alastair Chisholm: Sárkány Akadémia – Tomas és Vasbőrű (6+)

A szerző 2023-as kötete egy másik különleges fiúról, Tomasról szól, aki úgy hiszi, a sárkányok régen kihaltak. Ám amikor felbukkan előtte a kovácsműhely tűzében egy izzó szempár, kiderül, hogy azon kevesek egyike, akik képesek a sárkány idézésre.

 

Federica Magrin: Nagy sárkánykönyv (6+)

A Nagy Sárkánykönyv kivételesen nem történetet mesél el, hanem a különböző sárkánytípusokról való fontos tudnivalókat osztja meg, beleértve kedvenc ételeiket, jellemző búvóhelyeiket, és persze azt, hogy hogyan lehet gondoskodni róluk. A könyvet Láng Anna illusztrálta.

 

Nagy játékkönyv – A sárkányok kincse (6+)

A sárkányok kincse nem egy, hanem egyenesen 8 társasjátékot tartalmaz, amelyben sárkányok ellen kell küzdeni, vagy éppen a segítségükkel elérni a célt. Az izgalmas játékok tábláját Láng Anna illusztrálta.

 

Roberto Luciani és Silvia Roncaglia: Hógonoszka és a hét akaratos sárkány (6+)

A Lumpi Lumpi gyógyító meséi sorozat ezen kötetének főszereplője Barti, a hajthatatlan gyermek, aki a hóesés miatt karácsonykor nem tud eljutni a nagyszüleihez, de mégis megpróbálkozik vele. Útnak indul képzeletbeli barátja, Lumpi Lumpi, a kék sárkány társaságában, ám Hógonoszka az útjukat állja.

 

Dóka Péter: Viharlovag 1. – Fekete eső (9+)

A nagyobbak számára ajánljuk Dóka Péter 2016-os fantasy- és lovagregényét. A történet hőse, Azovil az országa megmentésére indul Igazi Lancelot és Jolóka törpe segítségével. Ám nem járhatnak sikerrel Vasfog, a sárkánylovas kislány nélkül.

 

Julien Hervieux: Viharka, a sötétség ura (9+)

E könyvben az olvasó Viharka történetét ismerheti meg, akinek előre eldöntött sorsa van: el kell rabolnia egy hercegnőt, majd alulmaradnia az őt megmentő lovaggal szemben. Mikor beleun a sorsára felkészítő gonoszságleckékbe, úgy dönt, nem vár tovább, és idő előtt megpróbálja beteljesíteni a sorsát.

 

Frankovics György: A gyermek és a sárkány (9+)

Frankovics György népmesegyűjteményének az a különlegessége, hogy a magyar mesék mellett horvát meséket is tartalmaz. A gyűjteményben helyet kapnak varázsmesék, csalimesék és állatmesék is. A kötet rajzait Sinkó Veronika készítette.

 

Varga Éva: Változat sárkányokra (15+)

A legnagyobbaknak Varga Éva regényét ajánljuk. Sárkányváros különlegessége, hogy ősszel elrepülnek felette a sárkányok. E csodálatos eseményt a város lakói mindig háromnapos ünnepséggel köszöntik. A város egy lakója, Mirkó azonban sokkal többet szeretne tudni a lényekről, ezért elhagyja a Sárkányvárost, hogy felkutassa a titkukat.

 

A százegy ajtajú palota

A százegy ajtajú palota

Zalka Csenge Virág Dr.
Az égig érő fa

Az égig érő fa

Kormos István
Kiara és Ezüsttolvaj

Kiara és Ezüsttolvaj

Alastair Chisholm
Tomas és Vasbőrű

Tomas és Vasbőrű

Alastair Chisholm
Nagy sárkánykönyv

Nagy sárkánykönyv

Federica Magrin
Nagy játékkönyv - A sárkányok kincse

Nagy játékkönyv - A sárkányok kincse

Hógonoszka és a hét akaratos sárkány

Hógonoszka és a hét akaratos sárkány

Roberto Luciani, Silvia Roncaglia
Viharlovag 1. - Fekete eső

Viharlovag 1. - Fekete eső

Dóka Péter
evgyerekkonyvedij_100.png
Viharka, a sötétség ura

Viharka, a sötétség ura

Julien Hervieux
A gyermek és a sárkány

A gyermek és a sárkány

Frankovics György
Változat sárkányokra

Változat sárkányokra

Varga Éva

Még egy különleges kötet

A tigrissé vált mandarin és más történetek

Távol-keleti mesék

Távol-keleti mesék

Tóth Emese
Móra Könyvkiadó, 2020.
Igazságosan ítélő mandarin, selyemtolvaj, várban lakó démonsereg és kapzsi császár kel életre a kínai, tibeti, mongol, ujgur, koreai, japán és vietnámi népi fantázia szülte elbeszélésekben. A kelet- és belső-ázsiai történetek furfang, lelemény, szorgalom és igazságosság uralta világot tárnak elénk. Egészen úgy, mint a magyar népmesék, mint általában a népmesék...