Nincs engedélyezve a javascript.
A Végtaghiányos Gyermekekért Alapítványról

A Végtaghiányos Gyermekekért Alapítványról

2021. július 9.

A Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvány célja a végtaghiányos gyermekek testi és szellemi fejlődésének elősegítése az egészséges, boldog felnőtté válás reményében.

Az Alapítványt 1988-ban hozták létre érintett szülők és az eltelt 30 évben különös figyelmet fordított tevékenységében a szülők tájékoztatására, mind a kapcsolódó ellátások, jogi segítségnyújtás, mind a mindennapi élethelyzetek során felmerülő kérdések vonatkozásában.

Az Alapítvány fő profilját tekintve az érintett gyermekek egészséges testi fejlődését gyógytornával és úszásoktatással segíti. Emellett nagy hangsúlyt helyez a sorstársi közösségek megerősítésére, a szülőket és gyermekeket tekintve egyaránt. Hagyományosan különböző kirándulások, családi és gyermekeknek szervezett táboroztatások adnak alkalmat a közösség építésére.

Felnőtt büszkeségeink (a teljesség igénye nélkül): Boronkay Péter (világbajnok paratriatlon versenyző), Pásztory Dóra (paralimpiai bajnok úszó), Barabás Lőrinc (világhírű trombitaművész), Kiss Zoltán (parataekwando bajnok), stb.

A projektről

A projekt a Nemzeti Szociálpolitikai Intézet és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt „Fogyatékos személyek helyi, regionális és országos szervezeteinek szakmai programjainak támogatása 2020” (FOF2020) című pályázat keretein belül valósul meg.


Tartalma

A végtaghiányos gyermekek (és később felnőttek) életminőségét nagyban befolyásolja a pozitív önértékelés és a környezet elfogadó viselkedése.

Szerencsére ma már több olyan gyerekkönyv is elérhető, melyben fogyatékos szereplők jelennek meg, segítve a másság elfogadását – de a magyar gyermek- és ifjúsági irodalomból hiányzik a végtaghiányos gyermekek megjelenítése, pedig az érintett gyerekeknek (és hozzátartozóiknak) lenne igénye erre. A projektben megvalósuló könyvek nem csak a végtaghiányos gyerekeknek teszik majd lehetővé, hogy azonosuljanak a főhőssel, hanem minden, nem érintett olvasót is érzékenyebbé, elfogadóbbá tesznek a célcsoport iránt.

Az alapítványunk látókörébe tartozó végtaghiányos gyerekek többségében integrált köznevelési intézményekbe járnak átlagos fejlődésű gyerekek közé. Ez a mindennapokban nem okoz gondot, de a beilleszkedéskor ezek a kiadványok nagy segítséget jelentenek majd a gondozóknak és pedagógusoknak, hogy a többi gyerekkel is beszélgetést tudjanak kezdeményezni a végtaghiányról.


3 különböző korosztálynak jelentetünk meg könyvet, eltérő témával és koncepcióval. A 3 év alattiaknak, a 3-6 éveseknek és a 6-10 éveseknek.


Utóbbi, kisiskolás korosztály számára egy, a korosztályuknak megfelelő témájú mesekönyv kiadását tervezzük a Móra Könyvkiadóval, melynek főszereplője végtaghiányos. A könyvből kiderül, hogy az érintett gyermekek a szembejövő nehézségekkel megküzdve, éppen úgy élik hétköznapjaikat, mint bármelyik kortársuk. A könyvet Kiss Judit Ágnes költő- és írónő készítette el a Móra Könyvkiadó gondozásában. Az Írónő maga is édesanya és pedagógus, könyvei különböző korosztályokat szólítanak meg sikeresen. A regény mellé két óravázlat is készült (egy irodalom és egy etika óra), illetve 2 társuló foglalkozásterv, így segítve a pedagógusokat az iskolai feldolgozásban.

Az óravázlatokat Peresztegi-Stiller Zsuzsanna készítette, munkáját egy érintett szülő, és fogyatékosságügyi szakemberek segítették (Molnárné Laczkó Ildikó, Nádudvari Péter, Lévay Petra).


szivunkrajta_szivecske81-1.png
A csodabogár

A csodabogár

Kiss Judit Ágnes
Móra Könyvkiadó, 2021.07.14.
Zsófit sokszor csúfolták osztálytársai, mert más, mint a többiek. Szülei ezért döntöttek úgy, hogy új iskolába íratják. Első napján máris rendkívüli dolog történik vele: egy különleges bogarat talál a szekrényében. Kezdetben viszolyog tőle, de mikor a rovar beszélni kezd hozzá, Zsófi megbizonyosodik arról, nem egy átlagos lény szegődött mellé.