Nincs engedélyezve a javascript.
A világpolgár magyar író és a Grund

144 éve született Molnár Ferenc magyar író, drámaíró, újságíró, haditudósító a legtöbb nyelvre lefordított magyar regény: A Pál utcai fiúk szerzője.

Bár legtöbben ifjúsági regényéről ismerik, Molnár színpadi művei és felnőtt korosztálynak szóló regényei is kiemelkedőek. És nem csak irodalmi szempontból.

Kevesen tudják róla, hogy 1920-30-as években becslések szerint több mint 1 millió amerikai dollárt keresett évente, 50. születésnapját fényes keretek közt a New York-i Broadwayn ünnepelték és személyesen fogadta az Egyesült Államok elnöke.

Születésének évfordulója alkalmából szeretettel ajánljuk figyelmetekbe olvasónktól kapott visszajelzésekkel a 2021-ben megjelent A Pál utcai fiúk – Rajongói kézikönyvet, melyet Mészöly Ágnes állított össze.


A Pál utcai fiúk - Rajongói kézikönyv

A Pál utcai fiúk - Rajongói kézikönyv

Mészöly Ágnes, Németh Gyula, Dóka Péter
Móra Könyvkiadó, 2021.11.17.
Ki volt a híres ál-Nemecsek? Miért szerepel olyan kevés nő a történetben? Hányan vannak a Pál utcaiak, és hányan a vörösingesek? Hogyan járhatott egy osztályba a tizennégy éves Boka és a tizenegy éves Nemecsek? Mit ehettek, mit játszhattak a korabeli gyerekek? Milyen filmek készültek a könyv alapján?

mesi_berger ajánlója a moly.hu-n:

„Mint hatalmas Pál utcai fiúk rajongó csak szeretném megköszönni ezt a könyvet.Tökéletes kiegésztője ennek a történetnek,az írónő mindenre,de tényleg mindenre gondolt tele van remek ötletekkel és nagyon sok fontos infóval.Remekül fel lett építve,imádtam a teszteket,a szereplőkről szóló elemzéseket,a térképet,a kor sajátosságairól szóló részeket,Geszti levele pedig szintén nagy kedvencem.Amikor megláttam,hogy meg fog jelenni ez a könyv rögtön megrendeltem,mert mindenre ugrok,aminek köze van a PUF-hoz és bár sokat kellett várni rá minden várakozást megért.Jó volt kicsit újra a Grundon lenni,a szereplőkről olvasni és részben átélni ezt a csodás történetet,ami örökre a legkedvesebb lesz számomra.”

Kicsibogár ajánlója a moly.hu-n:

„Nemcsak a regényből és a regényről vannak érdekes információk, hanem megfelelő korrajzot nyújt, az akkori emberek életéről, társadalmi helyzetéről, gasztronómiájáról és kultúrájáról. Tűzdelve van érdekes tesztetekkel, szereplő jellemzésekkel és a Vígszínházban játszott színdarabról is megtudhatunk érdekességeket.”

Valamint a Móra Plusz – sorozatban 2019-ben megjelent három felnőtteknek írott kötetét, melyek közül az Éhes város volt az első, azonnal sikert hozó műve.

Az éhes város

Az éhes város

MÓRA plusz

Molnár Ferenc
Móra Könyvkiadó, 2019.11.04.
Molnár Ferenc első, 1901-ben megjelent kisregénye rögtön elismerést és hírnevet hozott szerzőjének. A szatirikus, komoly társadalomkritikát megfogalmazó könyv főhőse Orsovai Pál - született Holländer Izidor - banktisztviselő, aki egy abbáziai egészségügyi kúra során úgy dönt, megszabadul erkölcsi gátlásaitól, és karriert csinál.

Szarvas_Vica ajánlója a moly.hu-n:

„Molnár Ferenc írásait olvasni mindig felemelő érzés számomra. Most sem volt ez másképp. Szívfacsaró, fájdalmasan szép az első két kisregény ebben a kötetben. A harmadik annyira nem tetszett, az kicsit szokatlan volt számomra Molnár Ferenctől.”

A zenélő angyal és más történetek

A zenélő angyal és más történetek

MÓRA plusz

Molnár Ferenc
Egy pesti leány története és más kisregények

Egy pesti leány története és más kisregények

MÓRA plusz

Molnár Ferenc
A Pál utcai fiúk

A Pál utcai fiúk

A Gittegylet - bővített kiadás

Molnár Ferenc, Reich Károly, Dóka Péter
A Pál utcai fiúk - hangoskönyv - Vecsei H. Miklós előadásában

A Pál utcai fiúk - hangoskönyv - Vecsei H. Miklós előadásában

(Móra hangoskönyvek)

Molnár Ferenc
A Pál utcai fiúk /fotókkal

A Pál utcai fiúk /fotókkal

Dés László, Geszti Péter és Grecsó Krisztián zenés játékának fotóival

Molnár Ferenc
A Pál utcai fiúk kottafüzet

A Pál utcai fiúk kottafüzet

Kottafüzet az előadás fotóival

Dés László, Geszti Péter