Nincs engedélyezve a javascript.

Amikor a kobra elszabadult Pesten

2021. november 4.
img_20211029_101117_1290-1.jpg

Amikor a kobra elszabadult Pesten

Rémület, rejtőzködés, vírusként terjedő videók és persze szenzációs szalagcímek. Mi történik, ha egy kobra útnak indul Budapesten, hogy új otthont találjon? Vajon ki kapja a millió forintos nyomravezetői díjat?

img_20211029_100829.jpg

Gáti István költő 2021. 10. 29-én ünnepélyes keretek között egy évre örökbe fogadta a Fővárosi Állat- és Növénykert erdei kobráját, Kunót. A friss nevelőszülő, miután megismerkedett védencével, számos érdekességet tudhatott meg az Afrikában őshonos hüllőről, aki az ismerkedés során kifejezetten aktív volt.


Az örökbefogadás apropója Gáti István új verses meséje, melyben a szerző a már tőle megszokott virtuozitással varázsol minket egy abszurd történet közepébe. Kornélt, a kobrát, Janó 50. tetoválását, a többi „felvarrt” minta kiutálja a közösségből, így vándorútra indul a magyar fővárosban.


A milliós nyomravezetői díjra sokaknak fáj a foga, így Kornélt hamar csapdába ejtik. Belekeveredik egy bankrablásba, majd egy autótolvajnak köszönhetően kiszabadul és a budai hegyek között talál barátra. És hol van még a csattanós végkifejlet?!


Kornél, a kobra könnyedén, mégis mulatságosan vezeti végig az olvasót a különböző versformákon. A nyolc éven felülieknek szóló pörgős, kimondottan kortárs történetet akár egy bulvárhír is ihlethette volna.

A páratlanul kreatív rímeket Klement Csaba kiskamaszbarát rajzai keltik életre.


Kornél, a kobra

Kornél, a kobra

Gáti István
Móra Könyvkiadó, 2021.10.11.
Ugye te is azt hitted, hogy a tetoválás örökké tart? Janó is így gondolta, ám mikor ötvenedik tetkója hipp-hopp eltűnt jobb karjáról, igencsak meglepődött. Vajon miért szökött meg Kornél, a kobra? Hova kúszik egy kígyótetoválás a mai Budapesten? Sikerül új otthont találnia? Gáti István friss hanggal, humorral és játékossággal írt verses meséjét Klement Csaba rajzai elevenítik meg.

Felvétel a 2021-es őszi Margós könyvbemutatóról:

https://www.youtube.com/watch?v=t2LFQWJzDI8