Nincs engedélyezve a javascript.

Anne Frank 90

Virtuális kiállítás, vadgesztenyefa, kiterjesztett valóság, maori kiadás

2019. július 23.

Anne Frank 1929. június 12-én született Frankfurtban. A Frank család nem sokkal a nácik hatalomátvétele után, 1934-ben hagyta el Anne szülővárosát, amikor a kislány ötéves volt. Anne, Margot and Edith Frank először Németország nyugati részében húzta meg magát, amíg Otto Frank Amszterdamban beindította az új vállalkozását.
A család ezután viszonylag békés életet élt egészen 1940-ig, amikor bevonultak a németek Hollandiába. Otto Franknak az üzletét át kellett adnia egy barátjának, a gyerekeket pedig zsidó iskolákba kellett átíratni. 1942-ben, amikor megérkezett a munkatábor behívó Anne nővérének Margot-nak, a családfő inkább úgy döntött, bujkálásba kezdenek.

Egy padlástéren, a „Hátsó traktusban” húzták meg magukat. Anne Frank itt vezetett naplójának utolsó bejegyzése 1944. augusztus 1., ezután fedezték fel rejtekhelyüket, majd a náci hatóságok az egész családot deportálták.

Anne Frank 1945 márciusában 15 évesen, alig néhány héttel a bergen-belseni láger felszabadítása, és a háború vége előtt halt meg a fogvatartottak között pusztító tífuszjárványban nővérével együtt. Edith januárban Auschwitzban vesztette életét.

A család egyetlen túlélője, Otto 1945. júniusban tért vissza Amszterdamba, majd újranősült, és 1953-ban Svájcba költözött. Ő adta ki lánya naplóját is, amely a 20. század egyik legnagyobb jelentőségű könyvévé vált.

anne_frank_768x488.jpg

Virtuális kiállítás és Street View

A Google Arts & Culture projekt Anne Frank születésének 90. évfordulója alkalmából elindított virtuális kiállítással és a Street View beltéri kiegészítésével a helyszíni látogatás élményét nyújtja a látogatók számára a tragikus sorsú lány lakóházában. A kiállítás kísérőszövege magyar nyelven is olvasható.

Az egér és képernyő segítségével beléphetünk az amszterdami Merwedeplein 37-ben levő lakásba, ahol Anne gyerekkorát töltötte, bejárhatjuk a szobákat, köztük a lány hálószobáját, melyben nővérével, Margot-val lakott.


A Frank család lakóházát 2004-ben restaurálták, és visszaállították a harmincas évek állapotába. A házban 2005 óta olyan írókat szállásolnak el, akik a saját hazájukban nem írhatnak szabadon.
„Meggyőződésünk, hogy ez a legjobb módja Anne Frank korábbi otthonának hasznosítására, és ezt a továbbiakban is fenn kívánjuk tartani. Ezen a helyen a szabadság, tolerancia és szólásszabadság friss lélegzethez jut”

— mondta Ronald Leopold, az Anne Frank House igazgatója.

Az ENSZ is megemlékezett a nevezetes évfordulóról

Különleges gesztenyefát ültettek Anne Frank 90. születésnapja alkalmából az ENSZ New York-i székháza kertjében: a csemete attól a vadgesztenyefától származik, melyre Anne Frank amszterdami rejtekhelyük ablakából rálátott.

Antonio Guterres ENSZ főtitkár a faültetési ceremónián azt mondta: a csemete „élő szimbóluma Anne Frank örökségének” és az ENSZ értékeinek.

„A csemetéből felnövő fa a remény jelképe, élő emlékeztetője annak, milyen fontos folytatni az igazságos és békés világért folytatott munkát. Egy olyan világért, amelyben ünnepeljük a sokszínűséget, és ahol férfiak és nők, fiatalok és idősek félelem nélkül élhetnek”

— tette hozzá Guterres.

Kiterjesztett valóságban elevenedik meg Anne Frank sorsa

A WDR német közszolgálati csatorna olyan mobilalkalmazást fejlesztett ki, amely Anne két egykori barátnője szemén át, a kiterjesztett valóság (Augmented Reality) segítségével mutatja be a tragikus ikonná vált lány történetét. Jacqueline van Maarsen 12 éves volt, amikor találkozott Anne Frankkel az amszterdami Zsidó Gimnáziumban, Hannah Goslar pedig már általános iskolában ismerte Anne-t.

A két hölgy beleegyezett, hogy felvegyék őket és rögzítsék az emlékeiket a jövő generációi számára. A „WDR AR 1933-1945” alkalmazás hologram szerűen belehelyezi a felhasználó saját környezetébe Anne Frank iskolatársait. Így a néző saját szemén át láthatja, milyen volt a háború alatti élet.
Az alkalmazást már 180 ezren töltötték le. Az alkalmazást oktatási eszköznek fejlesztették a Düsseldorf Egyetemen.

Az angol nyelven is elérhető program letölthető iOS és Android készülékekre is.

Új-Zélandon is

A születésnapra időzítve, június 12-én jelent meg maori nyelven Anne Frank naplója. A „Te Rataka a Tetahi Kohine” című fordítást készítő, maori származású Te Haumihiata Mason fiatal lány korában maga is megtapasztalta a diszkriminációt, ezért azonosulni tudott Anne Frankkal.

Forrás: neokohn.hu 2019.06.15.