Nincs engedélyezve a javascript.

Az élet maga egy csoda

2022. november 17.
benm.jpg

Ben Miller könyve, az Amikor megmentettem a karácsonyt, igazi ünnepi regény egy csipetnyi varázslattal és egy leheletnyi Dickens-szel. Villáminterjúnkban a szerzőt többek között mesterségéről, az írásról, a humor erejéről és a legszebb karácsonyi élményeiről faggattuk.

photo © Faye Thomas

Ha kicsit jobban belemélyedünk az életrajzába, feltűnik, hogy a színészkedés és írás mellett hangszereken is játszik. Ha élete hátralevő részében, csak egy művészeti ágban tevékenykedhetne, melyik lenne az?


Ez nagyon nehéz kérdés. Azt gondolom, az írás lenne az első, de csak egy hajszálnyival előzi meg a színészkedést. A gyerekregények írásában van valami különlegesen örömteli, hiszen az olvasás rettentően fontos dolog! Igazi kitüntetés, hogy a gyerekek szeretik a könyveimet.

Mit gondol mi az a 3 dolog, ami hiányozna az életünkből könyvek nélkül?


A könyvek segítségével több életet élhetünk egyszerre, felpezsdíthetjük a fantáziánkat miközben élvezhetjük a nyelv szépségét is.

Ki a kedvenc írója most és ki volt gyerekként?


Gyerekkoromban Charles Dickens volt a kedvencem, és most is nagyon szeretem őt. Nemrég eljutottam a házba, ahol élt, és leültem az íróasztalához is!

Hisz Ön a csodákban?


Természetesen! Az élet maga egy csoda!

Ön szerint miben lehet a humor a gyerekek, kamaszok segítségére az életben?


A nevetés felszabadító érzés, és ugyanolyan fontos a gyerekeknek és fiataloknak, mint nekünk. Humorral próbálom például az ijesztő történéseket más megvilágításba helyezni, hogy a gyerekek a félelem helyett inkább csak izgatottságot érezhessenek.

Milyen az igazán boldog karácsony az ön számára?


Karácsonyi ebéd pulykával, gyümölcskenyérrel a szeretteim körében elfogyasztva.

Van meghatározó karácsonyi élménye, amit szívesen megosztana velünk?


Gyerekkoromban egyszer Walesben, egy erdő közepén álló házban karácsonyoztunk. Elfelejtettünk fát vinni magunkkal, ezért kimentünk és kivágtunk egy fenyőt. Később kiderült, hogy a fa a szomszédok területén volt, szóval eléggé dühösek voltak ránk…

Elvállalná a Mikulás munkáját mondjuk 10 évre?


Hú, az nagyszerű lenne! De azt hiszem elég kimerítő munka lehet. Ráadásul van némi tériszonyom is, így a szánnal közlekedés sem menne túl flottul…

Ha csak egy dolgot kérhetne a Mikulástól, mi lenne az?


Nagyon szeretnék találkozni a magyar olvasóimmal. Szívből remélem, hogy a gyerekek szeretni fogják az Amikor megmentettem a karácsonyt regényemet.

Amikor megmentettem a karácsonyt

Amikor megmentettem a karácsonyt

Ben Miller
Móra Könyvkiadó, 2022.
Jackson mindent tud a karácsonyról: hogy Karácsony apó szánját repülő rénszarvasok húzzák, hogy a titkos műhelyben az Északi-sarkon manók készítik az ajándékokat, és hogy valamilyen csoda folytán Karácsony apó egyetlen éjszaka képes házhoz vinni az ajándékot a Földön élő összes gyereknek. Csak egyet nem tud: hogyan lett a Karácsony apóból Karácsony apó?