Nincs engedélyezve a javascript.

Az olvasás órája (Azolo) folytatódik az interneten

2022. március 9.

Milyen jó lenne valakivel felidézni az éppen most olvasott történet hangulatát!

Ez a lehetőség mindannyiunknak adott, elég hozzá felkeresnünk Azolot az interneten. Ő ugyanis szinte biztos, hogy olvasta a könyvünket és kérdéseivel segíti újra átélni az élményt. Sőt! Ha jól válaszolunk az olvasmányhoz köthető kérdésekre, dicséretet és jutalmat is kaphatunk tőle.


czupi_gyula.jpg

Azolo nem csak a gyerekeknek segít élménnyé tenni az olvasást, de a szülőknek, tanároknak, osztálytársaknak is megmutatja a kérdezz-felelek játék eredményével, jól sikerült-e megérteni és befogadni egy-egy történetet az ifjú olvasónak.


Azoloról Czupi Gyulát, a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtár igazgatóját, az Azolo alapítóját kérdeztük.


Honnan jött Azolo ötlete és mi a célja?

Egy német nyelvterületről indult sikeresen működő olvasóvá nevelő mozgalom és program, az Antolin volt a mintája. Tetszett, hogy a klasszikus olvasás és az internet adta lehetőségek összekapcsolhatóvá váltak.

Hogyan valósult meg?

Egy pályázattal lehetőség adódott a német minta magyar gyakorlati megvalósítására. Más pályázatok segítségével és folyamatos fejlesztő munkával gyarapítjuk az Azolo által olvasott gyermekkönyvek listáját és a tesztkérdéssorokat.


Hogy csatlakozhat az olvasó Azolohoz?

Az azolo.hu nyilvános felületén regisztráció nélkül is játszhatunk a programmal. Ekkor egy pillanatra az eredményt rögzítő emléklap hivatkozása is elmenthető és megosztható szüleinkkel, tanárinkkal, osztálytársainkkal.

Aki rendszeres használóvá válik, annak a regisztráció után az eredményei rögzítve lesznek és olvasói, Azolo-használói karrierje követhetővé válik.


Iskolai osztályok is használhatják?


Ha egy osztály vagy más csoport csatlakozik Azolohoz, akkor egy csoportvezető (pl. tanár, könyvtáros, szülő) látja a vezetése mellett működők munkáját. Üzeneteket küldhet nekik, üzeneteket fogadhat tőlük és pl. a tanév végén, vagy a közös olvasás egy szakaszának a befejeztével jutalom osztályzattal, egyéb dicsérettel, emléklappal jutalmazhatja a résztvevőket. A csoportot vezető személynek fel kell vennie Azolo adminisztrátorával a kapcsolatot.

A gyűjtemény bővítéséhez is csatlakozni lehet. Kedves könyvükhöz kapcsolódó kérdéseket magunk is összeállíthatunk. Ehhez szintén kapcsolatba kell az adminisztrátorral, aki szívesen nyújt segítséget a kérdéskészítéshez is.


A könyvtárak is használják Azolo rendszerét?

Magyarország több könyvtárában olyan nyilvános katalógust építenek, amelyik tartalmazza azt is egy-egy könyvről, hogy a programban feldolgozott kötetről van-e szó.

Sokrétűen használták már Azolot iskolai játékokra, készültek hozzá módszertani anyagok is.


Ismerd meg Azolot a gyakorlatban, nézd meg, ismeri-e kedvenc könyved és tedd próbára tudásod!

https://azolo.hu/