Nincs engedélyezve a javascript.
Azt a kurta hurkavégit! - Detektívsorozat szedi ráncba a magyar olvasástanítást

Azt a kurta hurkavégit! - Detektívsorozat szedi ráncba a magyar olvasástanítást

2018. július 24.

Hallottatok-e már a BerGer Szimat Szolgálatról? Arról a budapesti magánnyomozó irodáról, amely - pszt! titkos küldetéseket teljesít? Ebügyeket természetesen. Nyulász Péter detektívsorozatában kilenc magyar kutyafajta főszereplésével hozza lendületbe a magyar kortárs gyermekirodalmat. A következő bejegyzésben Pongiék kalandjainak első részéről olvashattok, amelyből kiderül, ki is a fővárosi fürdők réme.

"Ki segít rajtunk, ha szeretett termálfürdőink vizét valaki megmérgezi? Egy kuvasz? Egy puli? Egy komondor? Egy magyar agár? Egy erdélyi kopó? Egy pumi? Netalán egy drótszőrű vizsla meg egy magyar vizsla? Esetleg egy mudi? Leginkább ők együtt mind: a Berger Szimat Szolgálat baráti és rokoni csapata!"Bugac Pongrácot, a magasan képzett és roppant ambiciózus, azonban bevallottan zöldfülű nyomozókutyát, élete első ügyével bácsikái bizony bedobták a mély vízbe!"

bergerszimatszolgalat2_hir.jpg

"Amikor Gerzson bácsi a strandon felejti a telefonját, Pongrác készséggel indul a segítségére. Csakhogy rejtélyes okból sorra zárnak be Budapest híres fürdői! Pongrác aljas összeesküvést szimatol, és a BerGer Szimat Szolgálat csapata akcióba lendül. Sikerül-e megfejteni a rejtélyt? Kinyitnak-e még valaha a fürdők? No és előkerül-e Gerzson bácsi mobilja?"

magyar_vizsla_oregur_a_kriminalisztika_professzora_o_a_berger_szimat_egyik_alapito_tulajdonosa_gerz.png

ELSZÓRT TUDÁSMORZSÁK

A detektívsorozat különlegessége, hogy a kalandok átélői magyar kutyafajták - vizsla, mudi, pumi, puli, komondor, kuvasz, magyar agár és erdélyi kopó - képviselői, amelyek hagyományőrző jelleggel, ugyanakkor szórakoztató, modern kontextusban kerülnek a gyerekek elé. Mindezek persze korántsem jelentik azt, hogy egy keverék és/vagy menhelyről származó kutya kevesebb értéket közvetítene, szó se róla!

A fürdők réme ismeretterjesztő jellegéről a szöveghez illesztett, eltérő színnel, betűtípussal kiemelt széljegyzetek gondoskodnak, amelyek többnyire Budapest nevezetességeiről szólnak: Margitsziget, Palatinus Strand, Gellért tér, Budai vár, Lánchíd és az Olimpia park. A könyv befejeztével nem csoda, ha szívünk szerint nyakunkba vennénk a várost!

magyar_vizsla_oregur_a_kriminalisztika_professzora_o_a_berger_szimat_egyik_alapito_tulajdonosa_gerz-2.png

"A Gellért-hegy szomszédja a budai Vár-hegy. A mélyben ezt a hegyet is barlangok és alagutak járják át. A középkorban a királyi vár tömlöcét is a barlangrendszerben alakították ki. A legendák szerint itt raboskodott a hírhedt Drakula gróf is. A huszadik században sziklakórházat is kiépítettek a hegy gyomrában, amely ma már érdekes múzeum."

dsc_0040_001.jpg

VAGÁNY ILLUSZTRÁCIÓK

A zsebkönyvméretű, puha fedéllel ellátott borító, a könyv lapjairól is visszaköszönő, rajzfilmre emlékeztető, Ritter Ottó által rajzolt illusztrációk kellően attraktívvá teszik a kötetet ahhoz, hogy a gyerekek a kezükbe vegyék, fellapozzák azt. A kisiskolások kedvét ráadásul a tipográfia sem szegheti, hiszen a színes képektől hemzsegő könyvlapok, nagybetűvel szedett szövege könnyen áttekinthetővé teszi a rövidke, ám annál eseménydúsabb fejezeteket.

copy_of_magyar_vizsla_oregur_a_kriminalisztika_professzora_o_a_berger_szimat_egyik_alapito_tulajdon.png

MAI GYEREKEKNEK DEDIKÁLVA MEG NEKEM

A detektívsztori igazi csalafintasága, hogy a Nyulász Péter által megalkotott valódi, mégis mesés környezethez a gyerekek százféleképpen tudnak kapcsolódni. Számukra a hétköznapi szóhasználatban előkerülő mobiltelefon legalább annyira természetes, mint amennyire egy tutaj életidegennek hat. Pontosan ez az oka annak is, hogy miért kacagnak előbb a Prof. Q Thiu Li - ejtsd: Ku-Tyu-Li - nevébe rejtett szójátékon, minthogy hanyatt essenek a Tüskevártól.

"Fel kell nőni a feladathoz, ahhoz a küldetéshez, hogy a gyerekekkel megszerettessük az olvasást. Ez a cél áldozatos hozzáállást igényel. A gyerekek számára elfogadható, a gyerekek számára érdekes tartalom kell, és számukra érthető módon kell írni. Nem várhatom el a gyerektől, hogy "legyél már felnőtt, fiam, értsed már meg azt, hogy amit én itt írok, az fennkölt dolog, ez nem játék, ez irodalom!". - Nyulász Péter

Az IBBY-díjas író célja a könyv megírásával azonban nemcsak a szórakoztató élmény nyújtása volt, hanem az is, hogy akár iskolai tanórákon is felhasználható tudás közvetítésével kapcsolja össze a magyar gyermekirodalmat és az olvasástanítást. A BerGer Szimat magánnyomozói iroda honlapjáról nemcsak színezők, de foglalkoztatók is elérhetőek, amelyek fejezetről-fejezetre segítenek a szöveg feldolgozásában.

bergerszimatszolgalat_hir.jpg

Nyulász Péter detektívsztoriját ajánlom mindazoknak, akik szeretnének valami humoros, mégis igényes, de főként ízig-vérig mai történetet a gyerkőcük kezébe adni. Azt pedig ne feledjétek, hogy a sorozat folytatása "Az ellopott Mikulás-szán" a december közeledtével egyre aktuálisabbá válik, miközben a BerGer Szimat legújabb kalandja, avagy "A hosszúfűlűek kincse" épp a napokban kerül a könyvesboltok polcaira.

forrás: Pionír /2017. november 09./Dömény Diána