Nincs engedélyezve a javascript.

Balaton-díjat kapott Bartos Erika

május 1.
img_2546-1.jpg

A Balatoni Szövetség közgyűlése idén is díjazta három olyan személy életművét, akik az elmúlt években, évtizedekben kiemelkedően tevékenykedtek a Balatonért. A Balaton-díjat szerzőnk, Bartos Erika is elnyerte, melyet a keszthelyi szezonnyitó ünnepségen 2024. május elsején vett át a Brúnó a Balatonon című könyvsorozatáért.  A három kötetben bemutatott északi és déli part, valamint a tó nyugati része izgalmas és színes kalandokat ígér a családoknak. Gyerekek és felnőttek egyaránt imádják az építészmérnök gondosságával illusztrált meséket, melyek igazi útikalauzként szolgálnak a Balaton környékét felfedezni vágyóknak.

Bartos Erika a díj átvételét követően így nyilatkozott:

Örömmel értesültem róla, hogy a Balatoni Szövetség által alapított Balaton-díj díjazottjainak egyike lehetek Brúnó a Balatonon könyvsorozatomért. Köszönöm a támogatást a Móra Kiadónak. A díjat 2024. május 1-én adta át Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke. Az eseményen ünnepi beszédet mondott Manninger Jenő, Keszthely Város polgármestere. Köszönöm a megtisztelő elismerést, a szép laudációt. „A mai irodalmi élet szereplői közül kevesen járulnak hozzá ekkora mértékben a Balaton népszerűsítéséhez, különösen a jövő nemzedékének, az óvodás korosztály megszólításával."

A szerző a Brúnó a Balatonon könyvsorozat munkafolyamatáról így írt:

A szerző a Brúnó a Balatonon könyvsorozat munkafolyamatáról így írt:

A Brúnó a Balatonon sorozat három könyve sok munkát, de annál több örömöt jelentett nekem. Éveken át gyűjtöttem az anyagot, igyekeztem a Balaton összes mesébe szőhető, gyerekek számára is érdekes helyszínét személyesen végigjárni, majd mindezeket gondosan megrajzolni. Temérdek könyvet elolvastam a tó múltjáról, legendáiról, de az összegyűjtött anyagnak csak töredéke, a gyerekeknek is érdekes része került bele a könyvekbe, így ez a sorozat nem más, mint a Balatonnak egy gyerekszemmel szűrt szelete. Külön öröm, hogy a könyvsorozat 2023-ban zárult le, amikor Veszprém viselte az Európa Kulturális Fővárosa címet.

Arra törekedtem, hogy a lehető legszélesebb kínálatot tárjam az olvasók elé, szerepelnek a sorozatban strandok, könnyebb és nehezebb séták, hegyek, várak, állatkertek, vadasparkok, múzeumok, templomok, kastélyok, játszóterek, hajózás, vonatozás, történelmi, földrajzi, kulturális érdekességek, népszerű és kevéssé ismert nevezetességek, ingyenes és belépős helyszínek vegyesen. Bízom benne, hogy mindenki talál benne kedvére valót. A mese folyamát igyekeztem úgy kitalálni, hogy a könyv ne egy ötlettár legyen, hanem mesébe ágyazott szeretetteljes útikalauz. Nincs szebb visszajelzés számomra, mint amikor a Balaton partján sétálva Brúnó-könyvvel a kezükben sétáló családokat látok! Nem volt más célom, minthogy sokan útra keljenek, bebarangolják a Balaton szebbnél szebb tájait. Köszönöm a kedves visszajelzéseket, és köszönöm a sok meghívást is, a Brúnó-könyvekből a megjelenés óta megannyi meseprogramot tartottam a Balaton körül.

Bartos Erika jelenlegi terveit is megosztotta weboldalán:

Bartos Erika jelenlegi terveit is megosztotta weboldalán:

Jelenleg félretettem egy időre az építészeti mesekönyvek sorát. Most egy komoly elmélyülést igénylő mesekönyvön dolgozom, mely egy ritka genetikai betegséget, a cisztás fibrózist szövi mesébe. A könyv a Könnyebb LÉLEKzetért Alapítvány kiadásában, Dr. Major Judit felkérésére készül

Balaton-felvidék

Balaton-felvidék

Bartos Erika
Déli part

Déli part

Bartos Erika
Nyugati karéj

Nyugati karéj

Bartos Erika