Nincs engedélyezve a javascript.

Brúnó

Bartos Erika

2021. március 5.

A Brúnó-sorozattal az volt a célom, hogy megmutassam Budapest szerethető arcát, ötleteket adjak a családoknak, mit érdemes kisgyerekkel megnézni. Nem tudom, átjön-e a lapokon az a sok jószándék, szeretet, lelkesedés, amivel ezeket a köteteket írtam és rajzoltam, de bízom benne, hogy a sorozat legalább annyi örömöt hoz majd az olvasóknak, mint nekem. Azoknak is szerettem volna újdonságot, érdekességeket nyújtani, akik Budapesten élnek, ismerik a várost, emlékekkel kötődnek egy-egy környékhez, és azoknak is, akik csak hosszabb-rövidebb időre a fővárosba látogatnak és izgalmas látnivalót keresnek. Gyerekszemmel jártam végig a várost, arra törekedtem, hogy csak olyasmi kerüljön a könyvekbe, ami megragadja a kisgyerek figyelmét. A sorozat öt kötete már kapható, a hatodik kötet, mely a főváros környékét mutatja be, 2021 tavaszán kerül a boltokba.

bimg_4513_1.jpg

A felkészülés nagyon hosszú volt, éveken át gyűjtöttem az anyagot. Korábban már készítettem két könyvet Budapestről, ezek nem mesekönyvek voltak, hanem építészeti művek, amikhez tustollal rajzoltam a grafikákat. Ebben a két építészeti könyvben végtelen munkám fekszik, ezekhez már sok anyagot felkutattam a város múltjáról és jelenéről, aminek hasznát vettem a Brúnó-könyveknél is. A Brúnó-sorozat építészként és meseíróként is egy örömteli kihívás volt nekem, a főszereplője egy kisfiú, aki ötévesen költözik Budapestre a családjával, és szomszédok, barátok, rokonok társaságában fedezi fel a várost.

bruno.png

A Brúnó sorozatban rengeteg különböző témát érintettem. A könyv fő témája Budapest, beleértve a város múltját, látványosságait, de emellett számtalan különböző témát is beleszőttem a könyvekbe. Fontos szerepet kap a közlekedés, az ünnepek, a családi események, az állatvilág, a növényvilág, a zene, a történelmi háttér és számos érdekesség: honnan kapta a nevét az Ördög árok, a Normafa, vagy a Tündérszikla. Sok kézműves és konyhai ötlet is bekerült a fejezetekbe, és betegségek is helyet kaptak: Orsi orrmandula-műtéten esik át, Brúnónak eltörik a keze, fogorvoshoz is ellátogatunk. A megváltozott képességű szereplők közül Brúnó erősen kötődik a kerekes székes Józsi bácsihoz, vagy Majához, aki nem hall, és jelbeszédre tanítgatja Brúnót. A műszaki részletek rajzait kifejezetten élveztem, az építészeti rajzok közül pedig a metszeteket kedveltem leginkább.

05a.jpg

A sorozat köteteinek készítése többlépcsős folyamat.


  • Először összeírom, mely helyszínek lehetnek érdekesek, ezeket bejelölöm egy térképen.
  • Végigjárom személyesen az összes kiválasztott helyszínt. Van olyan, ami belekerül a kötetbe, és van olyan is, amit végül kihúzok, pl. egy túl meredek szikla, túl megterhelő túra…
  • A helyszínek végső listáját változatosan igyekszem összeállítani: legyen benne kirándulóhely, kilátó, templom, múzeum, hegyek, tavak, bicikliutak, játszóházak, cukrászdák. Helyet kaptak a közismert látványosságok, de szándékosan beleszőttem kevéssé ismert helyszíneket is: pl. a sétáló naprendszert a Népligetben, a Naplás tó környékét, a Jókai-kertet…
  • Ezután összeállítom a történetet és készítek egy rajzos forgatókönyvet.
  • Utána hozzákezdek a rajzokhoz, először helyszíni vázlatokat készítek. Egy-egy helyszínt többször is felkeresek, a Pozsonyi úton pl. napokig sétáltam rajztáblával a kezemben, míg pontosan papírra vetettem az összes épületet a Szent István parktól a Jászai Mari térig.
  • A képeket szabadkézzel rajzolom, majd a végleges illusztrációkat már számítógéppel dolgozom ki. A rajzok legtöbbször annyira magukkal ragadnak, hogy gyakran késő éjjelig, kettőig, háromig is a rajzasztal mellett ülök, lebilincsel az alkotás. Akadt néhány kifejezetten munkaigényes rajz: az Operaház nézőtere, a Parlament kupolacsarnoka, a Nemzeti Múzeum, a Mátyás templom, a Zeneakadémia, a Magyar Nemzeti Galéria kupolája vagy a Guckler kilátó is, mely mögött feltűnik az egész város.
  • Ha készen vannak a rajzok, megírom a szöveget. Igyekszem a lehető leghitelesebb forrásokra támaszkodni: rengeteg antikvár könyvet vásároltam, levéltárak, múzeumok, könyvtárak anyagait használom, korabeli folyóiratok is sokat segítettek, illetve az internet is jó támasz.
  • Ha kész a rajz és a szöveg, akkor beillesztem a szöveget a rajzok mellé.
  • Ezután hosszasan csiszolom egymáshoz a rajzokat és a szöveget, amíg kialakul az egyensúly, amíg a kézirat elnyeri a végleges formáját.
  • Amikor kész a kézirat, elküldöm az egyes fejezeteket az adott helyszínek képviselőinek. Nem volt olyan helyszín, ahol ne tárt karokkal fogadtak volna, ahol ne lettek volna segítségemre, és ezt utólag is nagyon köszönöm. Felvettem a kapcsolatot a Barlangász Szövetséggel, a Pilisi Erdőgazdasággal, a szentendrei Skanzennel, az Állatkerttel, Természetjáró Szövetséggel, a Vasúttörténeti Parkkal, Gödöllői Királyi Kastéllyal, Vácrátóti Botanikus Kerttel, Budakeszi Vadasparkkal… Erre két okból volt szükség: egyrészt hozzájárulásukat kértem, hogy az adott helyszín szerepelhessen a könyvben, másrészt a hozzáértő meglátásaik is segítettek nekem egy-egy részlet kiigazításában. A vasutas szakemberek pl. azonnal észrevették az gyermekvasútnál, hogy valamely mozdonynak kevesebb kereke van a kelleténél. Annyi engedélyt gyűjtöttem be a sorozat készítése során, hogy az ezekből álló mappa vastagabb, mint egy Brúnó-könyv.

ligetrajz2.jpg

A Brúnó-sorozatnak hat kötete van:


Buda tornyai ( a budai oldal történelmi része: Várnegyed, Gellérthegy, Óduda; 2017)

Buda hegyei ( a budai oldal hegyvidéki része; 2017)

Pest szíve (a pesti oldal a nagykörúton belül; 2018)

Pest fényei (a pesti oldal a nagykörúton kívül; 2019)

Duna (a folyó története, szigetei, hídjai; 2020)

Budapest környéke (az agglomeráció látnivalói; 2021)

07a.jpg

Minden kötethez készítettem foglalkoztatófüzetet, kifestőkkel, fejtörőkkel, feladatokkal, készítettem többféle társasjátékot, és egy kör alakú puzzle-t is, ami a kiskörutat és a nagykörutat mutatja be. Két kiegészítő könyv is megjelent, az egyikben Brúnó születésnapjait vettem sorra születésétől a hetedik életévig, a másik kötetben a kistestvér érkezésének témáját jártam körbe számtalan szemszögből. Több kisfilmet is forgattunk az egyes kötetekhez, amik drónos felvételeken mutatják be a helyszíneket, ezekből a hidak filmje a kedvencem. Néhány kedves animáció is készült, megmozgatva egy kicsit a könyv néhány jelenetét. Nemrég egy applikáció terveibe is belefogtunk, ami bővebb lehetőséget adna a városról összegyűjtött információk közzétételéhez.

bruno1.png

A legszebb visszajelzés nekem a kis olvasókkal való személyes találkozás. Többféle meseprogramot is összeállítottam a Brúnó sorozathoz, ezeken a találkozókon magam mesélem a történeteket, és saját rajzaimat vetítem közben. Külön erre a célra rajzoltam többféle árnyjátékot, fejtörőt is, annál nincs jobb, mint amikor a gyerekek egyszerre kiáltják a válaszokat, lelkesen reagálnak minden kérdésemre. Ezek a pillanatok jelentik egy meseíró igazi fizetségét, lelki táplálékát.


A sorozat készítésekor fokozottan ügyelek rá, hogy minden bemutatott helyszínt érthetően ábrázoljak, úgy, hogy az alapján az érdeklődő családok valóban rátaláljanak az adott kilátóra, kirándulóútra, játszótérre, vagy akár egy szoborra. Külön örülök annak, hogy a felkészülés során magam is sok újdonságot felfedeztem, a város számomra is sok meglepetést tartogatott.

bruno2.png
Buda tornyai

Buda tornyai

Bartos Erika
Buda tornyai lépésről lépésre - Brúnó Budapesten 1.

Buda tornyai lépésről lépésre - Brúnó Budapesten 1.

Bartos Erika
Buda hegyei

Buda hegyei

Bartos Erika
Buda hegyei lépésről lépésre - Brúnó Budapesten 2.

Buda hegyei lépésről lépésre - Brúnó Budapesten 2.

Bartos Erika
Pest szíve

Pest szíve

Bartos Erika
Pest szíve lépésről lépésre - Brúnó Budapesten 3.

Pest szíve lépésről lépésre - Brúnó Budapesten 3.

Bartos Erika
Pest fényei

Pest fényei

Bartos Erika
Pest fényei lépésről lépésre - fényképes foglalkoztató

Pest fényei lépésről lépésre - fényképes foglalkoztató

Bartos Erika
Duna

Duna

Bartos Erika
Budapest környéke

Budapest környéke

Bartos Erika
Budapest környéke lépésről lépésre

Budapest környéke lépésről lépésre

Bartos Erika