Nincs engedélyezve a javascript.

Búcsúzunk Dr. Váradi Pétertől

2022. június 29.

Szomorú szívvel számolunk be róla, hogy 2022. június 23-án,96 éves korában, marylandi otthonában elhunyt Dr. Váradi Péter, a Móra Kiadóelkötelezett támogatója, a Janikovszky család közeli barátja.

peter_f_varadi_250x243-1.jpg

Dr. Váradi Péter Szegeden született. A szegedi Kegyesrendi (Piarista) Gimnáziumban érettségizett 1944 tavaszán, közvetlenül az ország német megszállása után. A háborús rémségek elmúltával 1945-ben elkezdte tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen, ahol 1949-ben a vegyészeti diplomája után megszerezte a Doktorátust.

1956-ban elhagyta Magyarországot. Tudományos karriert futott be az USA-ban, a napelemeknek földi alkalmazásra való gyártásában és használatában. Villamos- és vegyészmérnökként számos szabadalom és a napenergia felhasználás témában jelentős publikáció köthető nevéhez, a megújuló energia e területének úttörője, haláláig nemzetközileg elismert szaktekintélye volt.

A rendszerváltás idején részt vett a Móra Kiadó privatizációs pályázatának kidolgozásában és Janikovszky Éva kérésére a nyertes konzorcium egyik kulcsszereplője lett. Pénzügyi és stratégiai tanácsain kívül nagyobb összegű anyagi támogatással is segítette a pályázat sikerre vitelét, így azt, hogy a Móra Kiadó a jelenlegi formájában működhet.

Aktív pályafutása végén Janikovszky Éva bíztatására kezdett írni.

Három kötetét a Móra Kiadó adta ki. Ezek közül az első, a Szökőév (1944) fontos történelmi dokumentum.

A kiadó nevében tisztelettel és hála telt szívvel búcsúzik Dr. Váradi Pétertől Janikovszky János a Móra Kiadó tulajdonos-vezérigazgatója.


Szökőév

Szökőév

Váradi Z. Ferenc
Rések a bástyán avagy voltak még hibák elvtársak

Rések a bástyán avagy voltak még hibák elvtársak

Váradi Z. Ferenc