Nincs engedélyezve a javascript.

Budapestért díjat kapott Bartos Erika meseíró

november 17.

„Köszönöm a kisgyerekes családoknak, hogy szeretettel forgatják a könyveimet, újra és újra értelmet adva a munkámnak”

bpdij-1.jpg

2023. november 17-én, pénteken a Fővárosi Önkormányzat díszgyűlésén Karácsony Gergely főpolgármester és Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes Budapestért díjban részesítette Bartos Erika meseírót a főváros életében játszott kiemelkedő szerepe elismeréseként. A szerző Brúnó bemutatja Budapestet című legújabb kötete szeptemberben került a könyvesboltok polcaira, a magyar kiadás mellett angol és német nyelven is. 

 

Budapest egyesítésének 150. évfordulóján, a főváros ünnepnapján, 2023. november 17-én, pénteken Budapest főpolgármestere és helyettese díszpolgári címeket, Pro Urbe Budapest díjakat és Budapestért díjakat adott át a Fővárosi Önkormányzat díszközgyűlésén. Budapestért díjat vehetett át Bartos Erika meseíró is kimagasló értékteremtő és közösségalakító tevékenységéért. 


A Fővárosi Közgyűlés 1991. március 21-ei döntése értelmében a főváros ünnepnapja november 17-e, annak emlékére, hogy 1873-ban ezen a napon egyesült Pest, Buda és Óbuda. Ebből az alkalomból a Fővárosi Önkormányzat minden évben elismerő díjakat adományoz azon személyeknek, közösségeknek, akik a főváros életében jelentős, meghatározó szerepet töltenek be, kiemelkedő teljesítményükkel Budapestnek dicsőséget szereznek.

 

A díjátadón Bartos Erikát így méltatták: 
„Budapest Főváros Közgyűlése Bartos Erikának, a gyermekirodalom meghatározó alakjaként, töretlen elkötelezettséggel végzett írói és építészmérnöki tevékenységéért, jótékonysági munkájáért, Budapest hírnevének öregbítéséért BUDAPESTÉRT DÍJAT adományozott.”

A szerző a díjátadó után így nyilatkozott:
„Köszönöm a Budapestért Díjat Budapest Főváros Közgyűlésének, köszönöm a támogatást a Móra Kiadónak. Elsősorban azonban a kisgyerekes családoknak köszönöm, hogy szeretettel forgatják a könyveimet, újra és újra értelmet adva a munkámnak. Számomra mind meseíróként, mind építészmérnökként örömteli kihívás volt a Brúnó Budapesten sorozat elkészítése, jutalomjáték volt a főváros szépségeit mesébe szőni.”

Bartos Erika Pro Familiis-díjas meseíró pályája a kétezres évek elején indult. Szeretetteljes könyveit a legkisebbek rögtön a szívükbe zárták, művei fontos szerepet játszottak a magyar gyerekirodalom kétezres évek elején tapasztalt felvirágzásában. Meséivel megnyugtató, harmonikus világot közvetít, történeteit maga illusztrálja. Verseit több zenekar is megzenésítette, szövegeire klasszikus gyerekkari kórusművet is komponáltak. Bogyó és Babóca sorozatából rajzfilm is készült, mely a rendszerváltás óta az első magyar animációs mesesorozat. Szintén a Bogyó és Babóca sorozattal kelt életre tíz éves csend után a magyar diafilmgyártás, ez volt az első diafilm, melyet digitális technikával gyártottak. A katicalányt és a csigafiút a szerző bábok formájában is megvarrta, a bábkiállítás számos helyszínre kapott meghívást.


Közismert mesesorozatai mellett számos – a nyilvánosság számára kevésbé ismert – könyvet illusztrált és írt súlyos betegséggel küzdők segítésére, daganatos, leukémiás, szervátültetett, szívbeteg, autista és fogyatékkal élő gyerekek mindennapjait feldolgozva, minden bevételről lemondva. Hiánypótló karitatív könyveiért, sokrétű jótékony tevékenységéért miniszteri elismerésben részesült, a Máltai Szeretetszolgálat és a Vöröskereszt oklevelét is átvehette, majd 2017-ben a Csillagbusz című kötetért az Év Gyermekkönyve díjban részesült. Művei több nyelven megjelentek, munkáját számos hazai és nemzetközi díjjal ismerték el. Bartos Erika több évvel ezelőtt elindított egy önálló akciót is, melynek keretében minden évben két alkalommal, gyereknapon és karácsonykor mesekönyv- és játékcsomagokkal támogatja azon jelentkező óvodákat, amelyek anyagi kereteik szűkössége miatt szívesen fogadják azt. A szerző kizárólag saját forrásból végzi karitatív tevékenységét, sosem kért és nem is kapott állami támogatást vagy szponzori segítséget.


Bartos Erika a BME Építészmérnöki karán szerzett diplomát, kitűnő eredménnyel, a Magyar Építész Kamara és Budapest Főpolgármesteri Hivatalának különdíjával. Építészmérnöki végzettsége miatt könyveiben hangsúlyos szerepet kap az épített környezet. Hoppla meséi című könyvében Pécs városát mutatta be a kisebbeknek, elnyerve Pécs város Pro Civitate kitüntetését. A szerző a főváros építészetét is feldolgozta 2016-ban, a mesekönyvek világából kilépve építészeti albumot adott közre Budapest titkai címmel, saját grafikáival illusztrálva. A kötettel elnyerte a Szép Magyar Könyv Verseny főpolgármesteri különdíját. Brúnó Budapesten című sorozatában a fővárost mutatja be gyerekszemmel, míg a Brúnó a Balatonon könyvek a magyar tengert járják körbe. A Brúnó-sorozat érdemeit az építész szakma a Sivatagi Kőrózsa-díjjal ismerte el, melyet a 19. Nemzetközi Építészkongresszuson adtak át.

Brúnó bemutatja Budapestet

Brúnó bemutatja Budapestet

Bartos Erika
Móra Könyvkiadó, 2023.09.18.
Mit néznél meg Budapesten, ha csak néhány napod volna a városjárásra? Az építészmérnök végzettségű meseíró, akit a legtöbben Bogyó és Babóca sorozatáról ismerhetnek, gyerekszemmel mutatja be a főváros legszebb részeit az olvasóknak. Ez a könyv tömör válogatást nyújt a Brúnó Budapesten sorozat fejezeteiből.

A Brúnó Bemutatja Budapestet kötet Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójának alkalmából született meg, és tömör válogatást nyújt a hatkötetes Brúnó Budapesten sorozat fejezeteiből. A könyv angol és német nyelven is elérhető a Móra Kiadó oldalán és országszerte a könyvesboltokban.  

Bruno presents  Budapest

Bruno presents Budapest

Bartos Erika
Bruno besichtigt Budapest

Bruno besichtigt Budapest

Bartos Erika