Nincs engedélyezve a javascript.

Dögszagú ZOMBI a legjobb barátom!

Lesi Zoltán: Karton és Matild, a zombimentők

2019. július 31.

A rothadó, széteső cimborák bajba kerülnek a Karton és Matild – A zombimentők című gyerekkönyvben. Lesi Zoltán meséje az idegenszerűség és a másság elfogadásáról szól egy kisgyerekek körében is népszerű zombis videójáték világán keresztül.

Egy Karton nevű kisfiú és Matild, az ő kis barátnője egy napon Karton szobájában találkoznak miniatűr, bűzlő-foszló zombival, aki segítséget kér tőlük: a testvére bajba jutott, fogságba ejtette egy szúrós gaz, és fogva tartja, kell valaki, aki kiszabadítja. Az embergyermekek félreteszik minden ellenérzésüket – főként a zombika bűze miatt érzett undorukat – és alámerülnek a zombik varázslatos, kicsinyített világába, hogy megmentsék az oszladozó kis foglyot. Ez a zombivilág pedig sok vonásában nagyon hasonló annak a számítógépes játéknak a világához, melyért világszerte sokan rajonganak, s amelyben a ház udvarát ostromló zombik ellen virágok védik a házat.

karton_es_matild_a_zombimentok_web-2.jpg

Karton és Matild szüleik elől titkolt kalandjai e világban aztán ezer fordulatban bővelkednek: varázslatos és gonosz kertitörpékkel, a csokoládé zombikra gyakorolt káros hatásaival és még sok egyéb kihívással kell megküzdeniük, hogy a kis zöld hulláknak háborítatlan lehessen az élete.


A könyvnek sok mesei rétege van, a történet például olyan helyszíneken játszódik, melyek Karton házának részei, pontosabban innen nyílnak a titkos zombivilág helyszínei, ezért aztán éppen olyan, mint amikor gyermekeink játék közben a házunk különböző pontjait kinevezik más-más tájaknak. A felnőtt olvasónak az a megmosolyogtató érzése támadhat, hogy tényleg csak a főhős gyerekek játszását figyeli. A történet hátterét, lehelet finoman, Karton és Matild egy-egy szülőjéből éppen összeálló mozaikcsalád képezi, tehát az érzékenyítés nem csak a furcsa barátokat, hanem a szokszínű családokat is érinti.

A gyerekek persze az elfogadás erényén felül a klasszikus mesei értékekkel is találkoznak, a bajtársiasságot, a bátorságot, az álhatatosságot és a megbocsátást is megismerhetik a történeten keresztül. A felnőttek pedig világméretű zombikultuszt és az e-mailező rózsák világát!

forrás: koloknet.hu /2019. február 5.

Karton és Matild - A zombimentők

Karton és Matild - A zombimentők

Lesi Zoltán