Nincs engedélyezve a javascript.

Elhunyt Ágai Ágnes író, költő, műfordító, a Móra Kiadó egykori szerkesztője

június 28.
agai_agnes_300.jpg

 

2024. június 27-én elhunyt Ágai Ágnes író, költő, műfordító – tudatta a gyászoló család a Móra Kiadóval. 

 

Közel húsz évig volt a kiadó szerkesztője, érzékeny lírája jellegzetes hangon szólítja meg a gyermek és felnőtt olvasókat. Legismertebb ifjúsági kötete A titkokat az ujjaimnak mondom el, valamint a Kamaszságok. Műfordítóként az orosz gyermekirodalom kincseit tolmácsolta (Tótágas, Sz. Mihalkov: Miénk a világ).

 

Ágai Ágnes 1932. április 9-én született Szegeden. Tanulmányait a Budapesti Pedagógiai Főiskola orosz szakán végezte 1951-től, majd 1953-tól az ELTE BTK orosz–magyar szakán tanult, valamint az ELTE Idegen Nyelvi Lektorátusának lektora volt. 1956-től 1970-ig tanárként dolgozott Budapesten, azután pedig 1989-ig a Móra Ferenc Könyvkiadó szerkesztője volt. 1957-től publikálta verseit, prózáit. Gyermeklírája korát megelőzve idézte meg a svéd gyermekversek őszinte, érzékeny hangvételét. Munkásságáért több díjat is nyert: Szocialista Kultúráért díj (1980); a Móra Könyvkiadó Nívódíja (1983); IBBY-díj – az Év Gyermekkönyve, a NEMzedék című kötetért (1989).

 

A költőnő 92 esztendős korában hunyt el. A gyászoló család fájdalmában osztozik a Móra Kiadó. Munkásságára és a kiadóban töltött éveire tisztelettel emlékezünk.