Nincs engedélyezve a javascript.

Érdi Napok: Rendhagyó hősök rendhagyó köntösben

Író-olvasó találkozó Dóka Péterrel

2019. szeptember 9.
foto_doka_peter_web-2.jpg

Gyerekíró ma annál nagyobb dicséretet nem is kaphatna – persze a gyerekek szeretete után -, minthogy a XXI. századi magyar gyermekirodalom első számú szerzője, történetesen Varró Dani azt írja egy mesekötetéről: „Ez a könyv olyan, mint a pöttyös bögre kávé. Tarkabarkán keserű, fejbevágóan pöttyös."

Dóka Péter, a (film)kritikusból lett (gyerek)író nem szokványos ifjúsági regényeket vagy meséket ír. Főszereplői duci, nagyszájú, káromkodó hercegnők, alkoholista sárkányok, szupermalacok és űrpatkányok. Máshol meg nagyon is ismerősnek tűnhetnek ezek az alakok: szülők, akik túlságosan el vannak foglalva saját magukkal ahhoz, hogy gyermekükkel törődjenek, a kórház falai között álomvilágba menekülő kamaszok, vagy épp a médiasztárlétbe belekóstoló és aztán annak inkább hátat fordító fiatalok.

Dóka Péter mesevilágában csupa nagyon szerethető és szerető hőssel találkozunk, aki keresi a boldogságát, az élete célját vagy éppen a párját, ezer akadályt legyőz, megküzd az ellenséggel (néha saját magával is), időnként nagyokat nevet, máskor meg a könnyeit törölgeti, akárcsak az olvasó.

Az író, mint azt egyszer bevallotta, megunta a sok könyvet, amely szóvirágokkal teletűzdelve csak a felszínt kapirgálja, ezért nyúlt kényes, sokak számára tabutémákhoz, és ír olyan dolgokról – betegségről, halálról, lelki és testi sérülésről, fogyatékról – ,melyekkel mostanáig nem nagyon foglalkozott a magyar gyermek- és ifjúsági irodalom. Fontos kérdéseket feszeget hát a gyerekek nyelvén, és a gyerekeket értően, mégsem fontoskodik, és közben olyan görbe tükröt tart elénk, szülők elé is, amibe belesajdul az ember szíve.

Legutóbb egy malacból és egy patkányból csinált félelmet nem ismerő szuperhőst. (A Szupermalac és Űrpatkány - trilógia két kötete jelent meg eddig: a Hősök leszünk! és A három űrbetyár.) Ezek a könyvek saját képzeletünk határait feszegetik, és olyan világokba vezetnek minket, amiknek létezését korábban még csak nem is sejtettük. Kötelező darabok minden kisgyereknek, aki nem hisz abban, hogy őbelőle is hős lehet. És minden felnőttnek, aki valaha meg akarta váltani a világot.

(Író-olvasó találkozó Dóka Péterrel, szept.11. 13:30, Gyermekkönyvtár)

Dóka Péterrel készült interjúnkat itt tudja meghallgatni: