Nincs engedélyezve a javascript.

Ez a könyvsorozat gyerekek életét menti meg

2019. szeptember 27.
hir_lead-2.png

A világon talán egyedülálló műfajú az a magyar könyvsorozat, amely gazdagon illusztrált szórakoztató olvasmányokban figyelmeztet a hétköznapi veszélyekre. Nógrádi Gábor író és Cakó Ferenc illusztrátor már régóta együtt dolgozik, és az „alkalmazott regénynek” is nevezhető, az iskolákban nagy számban kiosztott könyveiknek is bizonyára komoly szerepe volt abban, hogy 1990 óta a töredékére csökkent a közúti balesetek miatt meghalt gyermekek száma.

Az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottságának támogatásával, Vigyázz…, hogy sose érjen baj! címmel újabb sorozatot készítenek a veszélyek felismeréséről és elkerüléséről irodalmi feldolgozásban.

Számomra a sajtótájékoztatón a legnagyobb hatással egy statisztikai adat volt. A KSH szerint ugyanis a halálos közlekedési gyerekbalesetek száma a töredékére csökkent, amiben szerepe lehetett a balesetmegelőző könyveknek is. 1990-ben 107 gyerek halt meg közlekedési balesetben, 2000-ben 44, 2010-ben 20, az idén eddig csak ketten, és mint Nógrádi Gábor hangsúlyozta, ők mindketten csak utasok voltak, tehát nem az ő hibájukból történt a baleset. A sérültek száma hasonló ütemben csökkent.

Az új sorozat indítása előtt, az elmúlt 22 évben (elsősorban az ORFK OBB és még ötven intézmény, cég szakmai és anyagi támogatásával) megjelenő könyvek mintegy 210 ezer példányban kerültek az olvasók kezébe, nagyrészt ajándékként.

Az új sorozat könyveiben állandó főszereplőkkel és alkalmi mellékszereplőkkel játszódó családi történetekben mesélnek az egyes veszélyekről humoros, izgalmas helyzetek, jelenetek segítségével.

A tervek szerint 40-50 kötetből álló sorozat első két darabja már meg is jelent Nyeregbe, srácok! és Hova nézel, papa? címmel. Az első könyv a kerékpározás, a második a közlekedés közben folytatott mobilozás veszélyeit mutatja be. Itthon és Nyugaton a mobilozás okozza a legtöbb balesetet.

nyeregbe_sracok_borito_kicsi-1.jpg

Ingyenes tiszteletpéldány oktatási intézmények diákjai számára, hogy sose érje őket baleset.

Barátsággal

NÓGRÁDI GÁBOR

Évente két kötet kiadását tervezik, ha megfelelő támogatást kapnak (tehát a szerzőknek még legalább húsz évig kell élniük).

A további kötetek tervezett témáiból néhány:
– a drog
– a bűnmegelőzés
– az internet veszélyei
– az otthoni balesetek (ennek egy része már megjelent, a Vigyázz otthon, hogy sose érjen baj! című könyv a www,nogradi.hu honlapról letölthető.)
– az utazás
– a természetvédelem, klímaproblémák

A könyvek a jelenlegi és várható támogatók jóvoltából az átlagosnál nagyobb példányszámban jelenhetnek meg, és így ajándékkönyvként kerülnek – témától, feldolgozástól függően – az általános iskola alsó vagy felső tagozatos diákjai kezébe.

A könyvek megírását – több munkatárs, fordító segítségével – anyaggyűjtés, hazai és külföldi dokumentumok megismerése, szakértőkkel készített interjúk készítik elő. Ezután következik az egyes veszélyhelyzetek irodalmi történetekbe, jelenetekben való megfogalmazása, majd a pontos és alkalmazott illusztrációk elkészítése.

Lássuk be: ha közlekedési parancsolatokkal, előírásokkal teli száraz olvasmányt adnánk a tizenévesek kezébe, vajmi kevesen forgatnák azt érdeklődve és örömmel. Egészen másképpen fogadják a szellemes rajzokkal illusztrált, olvasmányos, ám tanulságos könyveket.

A sajtótájékoztatón részt vett Berzai Zsolt rendőr alezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály Balesetmegelőzési Osztály vezetője, az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság főtitkára is, aki hangsúlyozta, hogy a közúti közlekedés biztonsága – kiemelten a gyermekek közlekedésbiztonsága – alapvető társadalmi érdek. A rendőrség balesetmegelőzési célból támogatja a könyvsorozatot.

Cakó Ferenc elmondta, hogy az illusztrációk készítésekor az a legnehezebb feladat, hogy a mulatságos képeken minden pontosan illeszkedjen a leírt szereplőkhöz, a történet korának divatjához, utcai látványához. A rendőrök egyenruháját is pontosan kell megrajzolni.

Röviden a szerzőkről:

Nógrádi Gábor, a 2010-es országos közönségszavazat, és az OSZK könyvtári felmérése (2010) szerint a legnépszerűbb magyar ifjúsági szerző. Mintegy huszonöt ifjúsági regény, hat játékfilm (Sose halunk meg, Csocsó stb.) és tévésorozatok (Patika) írója. Regényei (Gyerekrablás a Palánk utcában, Petepite, Galambnagymama) kötelező irodalomként szerepelnek a tankönyvekben. IBBY Életmű-díjat és Janikovszky Éva-díjat kapott.

Czakó Ferenc, a könyvek illusztrátora világhírű animációs filmrendező, grafikus. Gyurma, báb és homok-animációs filmjei (Ad Astra, Ab Ovo, Hamu, Sebaj Tóbiás, Töf-töf elefánt stb. ) szinte valamennyi nemzetközi filmfesztiválon fődíjat nyertek az elmúlt 35 évben (Cannes, Berlin, San Francisco, Oberhausen, Annecy stb.). A Magyar Köztársaság Érdemes és Kiváló Művésze.

forrás: zonaporkolt.com / / SAS ISTVÁN