Nincs engedélyezve a javascript.

Föld 2 Záróvizsga - Könyvkritika

2020. április 21.
fold_2_zarovizsga_kiskepcikkbe_web-3.jpg


"Tisztán emlékszem életem első könyves „találkájára” a sci-fi műfajával. Úgy 10-12 éves lehettem, mikor valaki a kezembe adta Andre Norton Sargasso a Világűrben című regényét, ami valódi sokként ért – azóta imádom ezt a zsánert, különösen, ha odakinn, a jeges, kiszámíthatatlan, félelmetes és lenyűgözően végtelen, sötét űrben játszódik."


Gáspár András Gáspár áprilisban megjelent első regénye pontosan ilyen, és úgy sejtem, sok mai kölyökolvasóban hasonló élményt fog kiváltani.


Mielőtt azonban a könyvre térnék, néhány szót a szerzőről. Gáspár András Gáspár színész (S.Ö.R., G.Ö.R.Cs, Európa Expressz...stb), drámatanár, rendező, szinkronszínész (Kung Fu panda Po-ja), az Ász Táborok szervezője – akit korábban Tóth-Gáspár András néven ismertünk.

"A „mi” Gáspár András Gáspárunk nagyon otthon van a (kis)kamaszok világában, és ez tisztán érezhető első művén, a „Föld 2 Záróvizsga” című regényén. Különös és kissé megmosolyogtató élmény a könyv kapcsán, hogy a 6. leckéig (fejezet) milyen… hm, mondjuk úgy: udvarias, „felnőttbarát”, „anyu-apu finom lelkét óvó” a szöveg. Mintha Gáspár írás közben arra gondolt volna, hogy a boltban könyvek közt válogató szülő, nagyi úgyis legfeljebb csak az elejébe olvas bele, addig tehát „jól kell viselkedni”, de aztán hadd szóljon a kamasz száj szabadossága, ahogy a csövön kifér. Persze valószínűleg nem erről van szó! A 6. fejezet után azért is válthatnak hirtelen szabadszájúra a szereplők, mert a környezetükből egy csapásra eltűnik minden felnőtt."

...


"A „Föld 2 Záróvizsga” azonban nem csupán remekül megírt ifjúsági sci-fi, de egyben nagyon is jelen idejű társadalom- és emberiségkritika. Sajnos én nem osztom a szerző optimizmusát, és ezért úgy vélem, hogy a vizsgát a Homo sapiens már régen elbukta, de tudom, hogy a kamaszok számára igenis optimista történeteket kell írni. (Habár Gáspár optimizmusa is megkérdőjelezhető, hiszen a könyv vége… Na jó, nem lövöm le a poént, bár némi fenntartásom azért akad, méghozzá genetikai vonalon: a szerző szerintem érti, mire gondolok.)"


"Számomra tény, hogy a „Föld 2 Záróvizsga” első próbálkozásra jól sikerült, biztató kezdete egy most induló regényírói pályafutásnak. ... A rövid fejezetek, a gyorsan pörgő, klipszerű események, a számtalan remek ötlet, és az, hogy a sztori nemcsak szórakoztat, de – remélhetőleg – el is gondolkodtat, fontos kamaszregénnyé teheti ezt a művet."

Szerző: Böszörményi Gyula

Forrás: www.librarius.hu

Föld 2 Záróvizsga

Föld 2 Záróvizsga

Gáspár András Gáspár
Móra Könyvkiadó, 2020.04.16.
Az eddig elsősorban színészként ismert Gáspár András Gáspár első regénye vérbeli sci-fi, kamasz főhősökkel, akikre életük eddigi legnagyobb feladata vár: bebizonyítani egy különös vizsgaterepen, valahol az univerzum peremén, hogy az emberiség bizalmat érdemel, képes tanulni korábbi hibáiból.