Nincs engedélyezve a javascript.

Greta mesél

2019. november 19.
greta_vagyok_borito_plecsnis_200px.jpg

November elején jelent meg a Móra Kiadó gondozásában a Greta vagyok című könyv, amely gyerekek számára is érthetően mutatja be a klímaváltozás hátterében álló folyamatokat. Ismerd meg Greta Thunberget, a kamasz lányt, aki egymaga majdnem kétmillió kortársát vitte az utcára egy péntek reggel Sydney-től San Franciscóig, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy közös összefogással hogyan változtathatjuk meg a visszafordíthatatlannak tűnő klímaváltozást.

Egy svéd kamasz lány kellett ahhoz, hogy az egész világ néhány napig ugyanarra fókuszáljon: az éghajlatváltozásra. Figyeltünk, hallgattunk, bólogattunk, és utána a legtöbben visszaültek az autójukba, megvették a következő fast fashion ruhadarabot, amit sosem fognak hordani, és vacsorára benyomtak egy szaftos hamburgert. Mi a hiba? Hallottuk az üzenetet, csak nem értettük meg. Az, hogy beszélünk az éghajlatváltozásról, kevés! Eljött a cselekvés ideje.

De mit is kéne tenni pontosan? Ebben segít a Móra Kiadó legújabb könyve, a Greta vagyok, ami 10 éveseknek is érthető módon mutatja be a klímaváltozás folyamatát, következményeit, és azt, mit tehetünk akár már ma, hogy megállítsuk.

Az éghajlatváltozásról több mint 30 éve beszélünk. A probléma az, hogy jobbára csak beszélünk. Az emberiség egyre gyorsuló ütemben éli fel a Föld erőforrásait, évről évre egyre korábban jön el a Túlfogyasztás napja, a határnap, amikorra elfogyasztjuk a Föld adott évre elegendő erőforrásait. Ez 2019-ben a Global Footprint Network adatai szerint július 29-én következett be.

Egyre többen ismerik a biodiverzitás, globális felmelegedés, éghajlatváltozás, kihalási hullám, üvegházhatás, megújuló energia fogalmakat, de csak kevesen teszik fel a kérdést, tehetnek-e ők valamit.

Mi, felnőttek napjainkig úgy gondoltuk, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos fontos kérdésekbe nekünk nincs beleszólásunk, azt majd elintézik helyettünk a nemzetközi szervezetek, a kormányok, a nagyvállalatok, a szomszéd vagy valaki más.

Sokan beszéltek nyilvánosan a környezetvédelem és a környezettudatos gondolkodás fontosságáról, közöttük sok tinédzser is. Greta Thunberg azért különleges, mert ő arra helyezte a hangsúlyt, milyen fontos – mondhatni a legfontosabb – az egyén személyes felelőssége.

Többé nem várhatunk arra, hogy majd a szennyezőbb, gazdagabb, nagyobb hatalmú országok elintézik helyettünk. Nekünk személyesen kell tájékozódnunk, és cselekednünk saját szintünkön.

Greta Thunberg egy határokon átívelő közösségvállalásra szólít fel, ami a tudomány jelenlegi állása szerint az egyetlen lehetséges megoldás az éghajlatváltozás megállítására.

Valentina Giannella, a Greta vagyok szerzője, 2019. márciusában egy klímatüntetés után határozta el, hogy könyvet ír a klímaváltozásról. Olyan kérdésekre akart választ adni, amiket a saját gyerekei is feltettek neki, és amiket világszerte millió és millió gyerek tesz fel a szüleinek napjainkban:

Mit jelent az, hogy globális felmelegedés, üvegházhatás, fosszilis tüzelőanyagok? Mi a biodiverzitás és a fenntartható fejlődés? Ki figyeli a Földön zajló változásokat? Melyek a szavahihető források? És mit tehetek én?

A könyv címét egy, a tüntetésen látott tábla felirata adta: „My name is Greta – Greta vagyok”. Ez a könyv központi üzenete is: most mindenki Greta, mindannyiunknak cselekednie kell, ha el akarjuk kerülni a ránk leselkedő katasztrófát.

A könyv tudományos megalapozottsággal és kellő közvetlenséggel mutatja be az éghajlatváltozás megértéséhez szükséges fogalmakat. 10 év feletti gyerekeknek, szülőknek, nagyszülőknek és pedagógusoknak is kiváló alapot jelent a téma megvitatásán túl a cselekvéshez is.

forrás: port.hu /2019.11.16.

szivunkrajta_szivecske81-1.png
Greta vagyok

Greta vagyok

Valentina Giannella