Nincs engedélyezve a javascript.

„Jól csak a szívével...”

120 éve született Antoine de Saint-Exupéry

2020. június 29.
sexupery120.jpg

120 éve született Antoine de Saint-Exupéry (1900. június 29 – 1944. július 31.) francia író és pilóta, A kis herceg szerzője.


,,Számomra ez itt a világ legszebb és legszomorúbb tája. Ugyanaz a táj, mint az előző lapon, de még egyszer lerajzoltam, hogy jól lássátok. Itt jelent meg a Földön, s aztán itt tűnt el róla a kis herceg. Tanulmányozzátok figyelmesen, hogy biztosan ráismerjetek, ha egyszer Afrikában utaztok, a sivatagban. S ha netalán arra visz az utatok, kérve kérlek, ne siessetek, időzzetek el egy kicsit ott, pontosan a csillag alatt. Ha akkor egy gyerek lép hozzátok, és nevet, és aranyhaja van, és nem felel, ha kérdezik: nyilván kitaláljátok, ki az. S akkor aztán legyetek kedvesek, és ne hagyjátok, hogy tovább szomorkodjam: írjátok meg nekem, hogy visszajött..."

A rövid írói pályafutásának csúcspontját egyértelműen az 1943-ban kiadott A kis herceg jelenti, amelyben egy pilóta lezuhan a sivatagban, majd találkozik egy különleges kisfiúval, akinek kalandjai során nem csak a főhős, hanem az olvasó is megismeri az élet legfontosabb tanulságait. Hiszen tudjuk: „Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.”

A kis herceg

A kis herceg

Antoine de Saint-Exupéry
A kis herceg / Rónay György klasszikus fordításában

A kis herceg / Rónay György klasszikus fordításában

Antoine de Saint-Exupéry