Nincs engedélyezve a javascript.

KÉRDEZZ-FELELEK SZAKÉRTŐI ROVAT

Baj van a gyerekkel? Fordulj a szakértőhöz! Megoldási javaslatok a Játékos Megértő Nevelés módszerével!

2022. január 21.

Kedves Bernadett!

Mi lehet az oka annak, hogy az óvodás gyerekem állandóan provokál, mindig valami galibába keveredik, felesel, nem lehet vele bírni, állandóan izeg-mozog? Talán hiperaktív? K. Zoltán

Kedves Zoltán!

A gyerekek kihívást jelentő viselkedése mögött sokféle ok lehet, és sokféle célt is akarhatnak ezzel elérni. Tehát ebből induljunk ki, amikor át akarjuk gondolni, vajon a mi gyerekünk viselkedése miről is szól. Az okok között lehet – és ezért rögtön gondoljuk is át, hogy mikor kezdődött, mióta tart az el nem fogadható viselkedés -, hogy valami olyan nehéz helyzetbe keveredett a gyerek, olyan konfliktust, kellemetlen helyzetet élt át, vagy megszégyenült, amitől nagyon rosszul érzi magát, nem tudja, hogyan kezelje, vagy éppen túlterhelődött ingerekkel, ezért fáradt, esetleg nyugtalanító történések veszik körül, amik miatt aggódik, szorong (mint pl. a covid pandémia), és egyszerűen szétesik a viselkedése, mert nem bír ezekkel megbirkózni. Viselkedése segélykiáltás lehet, célja az, hogy kérlek, figyelj rám, bajban vagyok, nem tudom, hogyan tovább, kérlek, segíts nekem! Ezért egyszerűen kérdezze meg a szülő a gyermekét, hogy mi történt, mi baj van? Segíthetek neked valamiben? Ha pedig túl gyakran tapasztalható az, hogy nyugtalan, izeg-mozog a gyerek, egy percre se tud nyugton maradni, akkor felmerülhet, hogy ez már kóros szintű, és akkor szakértő segítségre van szükség. Bővebben olvashat a témáról itt:

https://kapcsolatszerviz.hu/viselkedeszavar-magatartaszavar-asperger-szindroma-vagy-nevelesi-hiba/

Üdvözlettel: Bernadett dr.


2020-ban jelent meg Eigner Bernadett zsebkönyve szülőknek, mely gyorssegély a problémák megoldásához a játékos megértő nevelés módszerével.


Rendeld a kötetet kiadói kedvezménnyel itt:

Baj van a gyerekkel? Bajban a szülő!

Baj van a gyerekkel? Bajban a szülő!

Dr. Eigner Bernadett
Móra Könyvkiadó, 2020.10.30.
Mind a szülő, mind a gyermek alapvető kérdése, önmarcangoló dilemmája: jó vagyok, vagy inkább rossz? Elég jó vagyok? Túl rossz vagyok? Szorongáskeltő kérdések. Rossz a gyerek? Állítja a szülő, a pedagógus vagy a nagyi, esetleg a szomszéd. Rossz, engedetlen, égetni való, szófogadatlan, mindig a csínytevéseken jár az esze?