Nincs engedélyezve a javascript.

Lélekdoki könyvek 9-11 éveseknek. Hogyan élheted túl, ha „furcsának” tartanak? Hogyan élheted túl, ha rád száll az osztály?

2019. június 27.

A Móra Könyvkiadó Lélekdoki c. könyvsorozatából két könyv, amely szülők, pedagógusok, gyerekekkel foglalkozó szakemberek számára egyaránt ajánlott. Mindkettő a kiközösítés és a kortárs bántalmazás jelenségére próbál válaszokat adni a gyerekek nyelvén. A problémakör sok gyermeket érint minden korosztályban, és magas a látencia – nem mindenki tud vagy mer arról beszélni, még otthon sem, hogy gyerekközösség tagjaként milyen nyomasztó élményekben van része. Árulkodó jelek persze mindig vannak – a kulcs a figyelem.

A köteteket Pacskovszky Zsolt és Rigler Ilona szerzőtársak jegyzik. A 9-11 éves gyerekeknek szóló pszichológiai könyvsorozat kötetei egy-egy lelki problémát járnak körül. A könyvek két részből állnak: egy történetből és a hozzá tartozó „segítő” feladatokból, melyek összeállítását a Heim Pál Gyerekkórház Mentálhigiéniai Központjának munkatársai ötleteikkel, tanácsaikkal segítették.

A Lélekdoki sorozatban megjelent két további kötet: Hogyan élheted túl a szüleid válását? Hogyan élheted túl, ha nincs internet? Utóbbinak a címe mosolyt csalhat az arcunkra, de sok szülő a megmondhatója, hogy a kütyük, illetve az interneten elérhető tartalmak meglehetősen korai életkorban (szinte) függőséget váltanak ki a gyerekekből. Nehezen tudnak meglenni nélkülük akár csak egy napig is… idejük, figyelmük az online tartalmakra koncentrálódik. Online térben is megélhetik társaik által a kiközösítés, bántás, bántalmazás kínzó élményét zárt Viber vagy Messenger csoportokban…

Hogyan élheted túl, ha rád száll az osztály?


Részletek a kötetből

Mit tehetsz

 • A legfontosabb, hogy ne nézd tétlenül a kiközösítést, a másik piszkálását. Ne bízz abban, hogy az osztálytársaid majd abbahagyják. Ha nem teszel ellene, egyre komolyabbá válik, és addig folytatódhat a kiközösítés, amíg valaki komolyan meg nem sérül, vagy lelkileg bele nem betegszik. S ne feledd, lehet, hogy most nem téged cikiznek, de legközelebb te lehetsz a célpont.
 • Ha több ember előtt bántalmaznak, szólíts valaki néven, úgy kérj tőle segítséget!
 • Ha segítséget nyújtasz, akkor valószínűbb, hogy neked is segítenek. Ha felajánlod a segítségedet egy osztálytársadnak, lehet, hogy egyszer ő is úgy érzi, viszonoznia kell a szívességet.
 • Beszélj valakivel, akiben megbízol: a szüleiddel, egy tanárral vagy nagy testvérrel, idősebb baráttal, rokonnal.
 • Ne add fel, ha nem kapsz segítséget! Fordulj máshoz.

Mit ne tégy

 • Ne hibáztasd magad! Nem a te bűnöd, ha mások durván bánnak veled.
 • Ne próbáld te magad megoldani a problémádat! Semmi rossz nincs abban, ha segítséget kérsz.
 • Ne titkold el a szüleid, tanáraid elől, ami veled történt! Akkor igazán legyőzhetetlenek a téged bántók, ha rá tudnak venni, hogy titokban tartsd a zaklatásaikat.

Hogyan élheted túl, ha „furcsának” tartanak?

Részletek a kötetből

Mit tégy, ha „csodabogár”, „furcsa”, „más” osztálytársad van?

 • Mindenki másban ügyes, jó. Derítsd ki, hogy ő miben!
 • Beszélgess vele időnként, ne hagyd, hogy mindig egyedül legyen!
 • Ha azt látod, bántják, kérj segítséget egy felnőttől vagy tanártól. Ez nem árulkodás. Valakit megvédeni menő!
 • Amiben gyenge, ami nehezen megy neki, abban próbáld meg támogatni!

Mit ne tégy, ha „csodabogár”, „furcsa”, „más” osztálytársad van?

 • Ne ítéld el, ne zárd ki a társaságból az első benyomások alapján! Igyekezz, hogy jobban megismerd!
 • Soha ne csúfold!
 • Ne uszítsd a többieket ellene!
 • Ne engedd, hogy kiközösítsék!

Mindkét kötet önvizsgálatra késztet. Érdemes végiggondolni, mi magunk – immár felnőttként, szülőként vagy akár gyermekekkel foglalkozó szakemberekként – miként viselkedünk embertársainkkal? Milyen mintát adunk a gyerekeknek?

forrás: eletszepitok.hu / Mesterházy Mónika /

Hogyan élheted túl, ha rád száll az osztály?

Hogyan élheted túl, ha rád száll az osztály?

Pacskovszky Zsolt, Rigler Ilona
Móra Könyvkiadó, 2015.

Így megy ez nálunk. Fura, de ha nincs köztünk kapufa, vagy nem nézhetünk valakit levegőnek, akkor mindenki tiszta nyomott lesz az osztályban. Valahogy nem találjuk a helyünket - meséli Patrik, akinek osztálytársai megdöbbentő játékot eszelnek ki arra, hogy egymást megleckéztessék.

Hogyan élheted túl, ha "furcsának" tartanak?

Hogyan élheted túl, ha "furcsának" tartanak?

Pacskovszky Zsolt, Rigler Ilona
Móra Könyvkiadó, 2016.

Tilinger128, Dormin007 és a túlélő mód

Nimród nem szeret az iskolaudvaron játszani az osztálytársaival. Órán megkukul, ha felszólítják, és félelmében néha még mindig a pad alá bújik, mint elsőben. Andris épp az ellentéte: örök izgő-mozgó, hangoskodó gyerek, aki folyton szerepelni akar. Nem szívelik egymást, és mindketten nehezen találják helyüket az iskolában. De mi történik, ha a két gyerek lovagként találkozik a vulkánsárkány várának közelében, a kedvenc számítógépes játékukban? És mit szól ehhez az osztály?