Nincs engedélyezve a javascript.

Lélekdoki könyvek 9-11 éveseknek. Hogyan élheted túl, ha „furcsának” tartanak? Hogyan élheted túl, ha rád száll az osztály?

A Móra Könyvkiadó Lélekdoki c. könyvsorozatából két könyv, amely szülők, pedagógusok, gyerekekkel foglalkozó szakemberek számára egyaránt ajánlott. Mindkettő a kiközösítés és a kortárs bántalmazás jelenségére próbál válaszokat adni a gyerekek nyelvén. A problémakör sok gyermeket érint minden korosztályban, és magas a látencia – nem mindenki tud vagy mer arról beszélni, még otthon sem, hogy gyerekközösség tagjaként milyen nyomasztó élményekben van része. Árulkodó jelek persze mindig vannak – a kulcs a figyelem.

A köteteket Pacskovszky Zsolt és Rigler Ilona szerzőtársak jegyzik. A 9-11 éves gyerekeknek szóló pszichológiai könyvsorozat kötetei egy-egy lelki problémát járnak körül. A könyvek két részből állnak: egy történetből és a hozzá tartozó „segítő” feladatokból, melyek összeállítását a Heim Pál Gyerekkórház Mentálhigiéniai Központjának munkatársai ötleteikkel, tanácsaikkal segítették.

A Lélekdoki sorozatban megjelent két további kötet: Hogyan élheted túl a szüleid válását? Hogyan élheted túl, ha nincs internet? Utóbbinak a címe mosolyt csalhat az arcunkra, de sok szülő a megmondhatója, hogy a kütyük, illetve az interneten elérhető tartalmak meglehetősen korai életkorban (szinte) függőséget váltanak ki a gyerekekből. Nehezen tudnak meglenni nélkülük akár csak egy napig is… idejük, figyelmük az online tartalmakra koncentrálódik. Online térben is megélhetik társaik által a kiközösítés, bántás, bántalmazás kínzó élményét zárt Viber vagy Messenger csoportokban…

Hogyan élheted túl, ha rád száll az osztály?


Részletek a kötetből

Mit tehetsz

 • A legfontosabb, hogy ne nézd tétlenül a kiközösítést, a másik piszkálását. Ne bízz abban, hogy az osztálytársaid majd abbahagyják. Ha nem teszel ellene, egyre komolyabbá válik, és addig folytatódhat a kiközösítés, amíg valaki komolyan meg nem sérül, vagy lelkileg bele nem betegszik. S ne feledd, lehet, hogy most nem téged cikiznek, de legközelebb te lehetsz a célpont.
 • Ha több ember előtt bántalmaznak, szólíts valaki néven, úgy kérj tőle segítséget!
 • Ha segítséget nyújtasz, akkor valószínűbb, hogy neked is segítenek. Ha felajánlod a segítségedet egy osztálytársadnak, lehet, hogy egyszer ő is úgy érzi, viszonoznia kell a szívességet.
 • Beszélj valakivel, akiben megbízol: a szüleiddel, egy tanárral vagy nagy testvérrel, idősebb baráttal, rokonnal.
 • Ne add fel, ha nem kapsz segítséget! Fordulj máshoz.

Mit ne tégy

 • Ne hibáztasd magad! Nem a te bűnöd, ha mások durván bánnak veled.
 • Ne próbáld te magad megoldani a problémádat! Semmi rossz nincs abban, ha segítséget kérsz.
 • Ne titkold el a szüleid, tanáraid elől, ami veled történt! Akkor igazán legyőzhetetlenek a téged bántók, ha rá tudnak venni, hogy titokban tartsd a zaklatásaikat.

Hogyan élheted túl, ha „furcsának” tartanak?

Részletek a kötetből

Mit tégy, ha „csodabogár”, „furcsa”, „más” osztálytársad van?

 • Mindenki másban ügyes, jó. Derítsd ki, hogy ő miben!
 • Beszélgess vele időnként, ne hagyd, hogy mindig egyedül legyen!
 • Ha azt látod, bántják, kérj segítséget egy felnőttől vagy tanártól. Ez nem árulkodás. Valakit megvédeni menő!
 • Amiben gyenge, ami nehezen megy neki, abban próbáld meg támogatni!

Mit ne tégy, ha „csodabogár”, „furcsa”, „más” osztálytársad van?

 • Ne ítéld el, ne zárd ki a társaságból az első benyomások alapján! Igyekezz, hogy jobban megismerd!
 • Soha ne csúfold!
 • Ne uszítsd a többieket ellene!
 • Ne engedd, hogy kiközösítsék!

Mindkét kötet önvizsgálatra késztet. Érdemes végiggondolni, mi magunk – immár felnőttként, szülőként vagy akár gyermekekkel foglalkozó szakemberekként – miként viselkedünk embertársainkkal? Milyen mintát adunk a gyerekeknek?

forrás: eletszepitok.hu / Mesterházy Mónika /

Móra Könyvkiadó
Hogyan élheted túl, ha "furcsának" tartanak?

Hogyan élheted túl, ha "furcsának" tartanak?

Lélekdoki sorozat 5.

Pacskovszky Zsolt, Rigler Ilona, Kalmár István
Móra Könyvkiadó, 2016.

Tilinger128, Dormin007 és a túlélő mód

Nimród nem szeret az iskolaudvaron játszani az osztálytársaival. Órán megkukul, ha felszólítják, és félelmében néha még mindig a pad alá bújik, mint elsőben. Andris épp az ellentéte: örök izgő-mozgó, hangoskodó gyerek, aki folyton szerepelni akar. Nem szívelik egymást, és mindketten nehezen találják helyüket az iskolában. De mi történik, ha a két gyerek lovagként találkozik a vulkánsárkány várának közelében, a kedvenc számítógépes játékukban? És mit szól ehhez az osztály?