Nincs engedélyezve a javascript.

Magyar Népmese Napja

2020. szeptember 30.
vege_jo_300-1.jpg

Ünnepeljük ma együtt Benedek Elek születésének 161. évfordulóját, mely egyben a Magyar Népmese Napja.


Benedek Elek dolgozta fel a magyar mesekincs színe-javát, olyan meséket, amelyek a nép életerejéről, találékonyságáról, humoráról, meleg szívéről tesznek tanúságot, és örökbecsű darabjai a magyar kultúrának. K. Lukáts Kató illusztrációi finomságukkal, bájukkal alátámasztják a népi szövegek elragadó naivitását.


„A világ teremtése után gyönyörű szép tündérkisasszony szállott le a Firtos hegy tetejére. Vele szállt le sok-sok tündérleány, s elhatározták, hogy várat építenek. A tündér- királykisasszonynak Firtos volt a neve. De volt még egy gonosz leánytestvére, Tartod nevű: irigykedett Firtosra, merthogy az sokkal szebb volt, mint ő.

- Hiába fáradtok, én még ma éjfélig sokkal szebb várat építek. Mégpedig a te várad fundamentumkövére építem, akár tetszik neked, Firtos, akár nem - mondta Tartod.

Nevetett Firtos ezen a beszéden, nevettek a tündérek is, és aztán serényen munkának láttak. Tartod pedig hazament a Tartod nevű hegyre, s csak azt várta, hogy elkészüljenek; nosza, átrepült tündéreivel a Firtos hegyre, kifeszítették a vár fundamentumkövét, kifúrták, vasrúdra húzták, s úgy repültek vele Tartod hegye felé. Ám amikor éppen Korond fölé érkeztek, a kakasok éjfélt kukorékoltak, a vasrúd kettétörött, a kő leesett Korond vizébe. Most is ott van. Amikor a kő leesett, összeomlott Tartod vára is. Híre-pora sem maradt.”


Az alábbiakban megtekintheti a Móra Kiadó Benedek Elek könyvkínálatát.


Népmese Akciónk kínálatát megtekintehti ITT.

A kék liliom

A kék liliom

Benedek Elek
A vitéz szabólegény

A vitéz szabólegény

Benedek Elek
Az aranyalmafa

Az aranyalmafa

Benedek Elek
Rókáné mézes-mákos kalácsa

Rókáné mézes-mákos kalácsa

Benedek Elek
Vége jó, minden jó

Vége jó, minden jó

Benedek Elek