Nincs engedélyezve a javascript.

Magyar Nyelvőr Díjat kapott Bartos Erika

december 20.

A Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében átadták a Magyar Nyelvőr Díjat, melyet minden esztendőben olyan személyek kapnak, akik sokat tettek a magyar nyelv ápolásáért a határon innen és túl. A Magyar Nyelvőr Díj díjazottjait három terület képviselői közül választotta ki a Magyar Nyelvőr Alapítvány Kuratóriuma, a külhoni magyarok köréből, a Magyarországon élők köréből, valamint azok közül, akik a legtöbbet tették az alapítvány céljainak megvalósításáért. 

Megtisztelő, hogy 2023-ban, két elismerésre méltó szaktekintély, Dr. Haader Lea és Ádám Zita mellett én is átvehettem a Magyar Nyelvőr Díjat.


Bartos Erika a magyar nyelv, magyar kultúra ápolásával, kutatásával kapcsolatos magas színvonalú, áldozatos tudományos munkájának elismeréseképpen a kuratórium döntése alapján Magyar Nyelvőr Díjban részesül. A Brúnó sorozata igazolta, hogy igazi modern polihisztor. Építészmérnökként is tud kimagasló nyelvi bravúrokkal egy egész generációt az anyanyelv szeretetére, az olvasásra nevelni, sőt, tájakat, a kulturális örökségünket is képes bemutatni a legkisebbeknek. A gyerekeknek egy megnyugtató, harmonikus világot közvetít, történeteit maga illusztrálja."

 

Köszönöm ezt az elismerést a Magyar Nyelvőr Alapítványnak! Váratlanul ért, de nagyon örülök, hogy a mesekönyveim, különösen a Brúnó-sorozatom kötetei mögé fektetett kutatómunka hangsúlyt kap. Mind a Budapestről, de főképp a Balatonról szóló részek mögött hosszú gyűjtőmunkám fekszik, igyekeztem a történelmi, kulturális, hagyományőrző, építészeti részleteket alaposan felkutatni és mesébe szőni. Az összegyűjtött információkból persze csak a gyerekek számára érdekes tudnivalók kerültek bele a könyvekbe, a kimaradt anyagokat a weblapomon gyűjtöttem csokorba. A gyerekekhez szóló nyelvezetet mindig komolyan vettem, több mint 20 éve arra törekszem, hogy az óvodások életkorának megfelelően érthetően, befogadhatóan szóljak, és szeretetteljes kapaszkodót nyújtsak a legkisebbeknek. Bízom benne, hogy a munkám sok családnak hoz örömöt, köszönöm, ha szeretettel forgatják a könyveimet!