Nincs engedélyezve a javascript.
Március 15.

Március 15.

március 12.

Ideje előkeresni a kokárdákat!

Az 1848-as forradalomról és szabadságharcról minden korosztállyal megemlékezhetünk.

A legkisebbekkel mondókákkal dalokkal idézhetjük fel a vágtázó huszárokat. Beszélgethetünk a magyar zászló színeiről és barkácsolhatunk. Az óvodások, kisiskolások népmeséket is szívesen hallgatnak, vitézekről, bátor hősökről. Készítsünk csákót, falovat!

Höc, höc, katona,

ketten ülünk egy lóra,

csikó viszi gyulára,

a gyulai vásárra!

Szék szélén ülve, magunkkal szemben, a hóna alatt tartva lovagoltatjuk a kicsit. Az utolsó sornál a kinyújtott lábunkon lecsúszdáztatjuk. A mondókát kántálhatjuk, vagy énekelhetjük is.

(Kerekítő 3., 37. oldal)

Ugorj, cica az egérre!

Ugorj, cica az egérre!

Tóth Emese
Egy zsák mák

Egy zsák mák

Kerekítő Évkerék - felújított kiadás

Kerekítő Évkerék - felújított kiadás

J. Kovács Judit
A kalóz királylány

A kalóz királylány

Zalka Csenge Virág Dr.
A varjúherceg

A varjúherceg

Zalka Csenge Virág Dr.
Ribizli a világ végén

Ribizli a világ végén

Zalka Csenge Virág Dr.

Az 1848-as forradalomról nehéz újat mondani a március 15-i ünnepségen. De talán nem is ez a fontos, hanem az, hogy a ma fiatalsága megtalálja a kapcsolódását a márciusi ifjakkal, valamint inspirációt, bátorságot merítsen a kiállásukból.

Szeretnéd leporolni kicsit a hősies/szenvedélyes/nemzet költője – képet Petőfi Sándorról? A költő csak az időben van tőlünk távol, érzelmei, megélései, vágyai egészen hasonlók a mostani ifjakéhoz. A kötet a gyerekek nyelvén mutatja be az ifjúság költőjét, illetve költészetének értékeit!

Petőfi, a sztár

Petőfi, a sztár

Miklya Luzsányi Mónika
szivunkrajta_szivecske81-1.png
A csontváz óra - Az ifjú Petrovics Sándor elfeledett kalandjai

A csontváz óra - Az ifjú Petrovics Sándor elfeledett kalandjai

Holden Rose/Kovács Attila

Tudjuk, a „mi lett volna, ha” nem történelmi kérdés… Irodalmi azonban miért ne lehetne?

Ifjúsági novellás antológiáink pályázat keretében jöttek létre. A 48 másképp című kötettel a tragikusan végződött múltbéli események újraértelmezésére tettünk kísérletet. Böszörményi Gyula, a zsűri elnöke a díjátadóra készült videóüzenetében ekképpen fogalmazta meg „múlt, jelen s jövendő” bonyolult viszonyrendszerét: „A történelem olyan, amilyennek látni akarjuk. A múlt éppen olyan, amilyennek felfedezzük, amilyennek elképzeljük magunkban. A jövő olyan, amilyennek építjük vagy épp romboljuk, úgyhogy kimondható: csak a jelen bizonytalan.”

48 másképp

48 másképp

Hallgassatok meg a kötetből Ecsédi Orsolya novelláját novelláját Kovács István előadásában! 

 

 

 

48 másképp

48 másképp

Móra Könyvkiadó, 2019.09.30.
Forradalmi tények és legendák újratöltve. 13 alternatívát olvashatunk fiatal szerzők tollából, akik az ifjúsági kategóriában Év Gyermekkönyve díjat nyert Jelen! és a jövőnket megjósoló 2050 antológia után az 1848/49-es eseményeken csavartak egyet. Mechanikus Petőfi és szónokló Szendrey Júlia? Borotválkozó Kossuth és forradalmár Rózsa Sándor?

Ismerd meg Podmaniczky Júlia történetét!

Podmaniczky Júlia nyolc esztendőt várt türelemmel, míg szerelmével, Jósika Miklóssal, a kor legünnepeltebb írójával egybekelhetett. Boldog házasságukra hamarosan árnyékot vetettek a forradalom és a szabadságharc eseményei, majd az emigráció nehéz esztendői következtek.

Csipkebolt Brüsszelben

Csipkebolt Brüsszelben

Kertész Erzsébet
Móra Könyvkiadó, 2014.
Podmaniczky Júlia derűs, talpraesett és áldozatos alakjának állít emléket Kertész Erzsébet regénye, amelyben a kor más kiemelkedő személyiségei - Wesselényi, Pulszky, Jókainé, Kossuth Zsuzsa - is fontos szerepet játszanak.

Napfényes-kokárdás ünneplést kívánunk!