Nincs engedélyezve a javascript.

Miklya Mónika könyve HUBBY közönségdíjas

Miklya Mónika könyve HUBBY közönségdíjas

június 15.

 

A HUBBY minden tavasszal kiválasztja az előző évben megjelent gyerekkönyvek közül a legjobbakat. A szakmai zsűrin kívül egy diákzsűri is szavazott az általuk legjobbnak ítélt könyvekre. Miklya Mónika Petőfi, a sztár című rajongói kézikönyve nyerte el a diákok különdíját, az ismeretterjesztő kategóriában. A diákzsűri díjai igazi közönségdíjak, ahol gyerekcsapatok (közel 400 gyerek), vagyis maguk az olvasók döntenek arról, melyek a legjobb művek. A díjat szerzőnk a 95. Ünnepi Könyvhéten vehette át a Hubby elnökségétől.

 

A Petőfi, a sztár nem átlagos életrajzi kötet. Az ismeretterjesztésnek egy humorosabb, befogadhatóbb formáját ragadták meg az alkotók. A gazdagon illusztrált könyv célja, hogy a kétszáz éve született költőt új megvilágításba, az életét mai ifjúság számára is érthetőbb perspektívába helyezze. Miklya Mónika pedagógus alapos kutatómunkája nyomán a kézikönyvből megismerhetjük Petőfi Sándor kalandos életútját és azt az izgalmas korszakot, amelyben élt. Szót ejt a költő irodalmi pályafutásáról, a 1848-49-es szabadságharcról, barátairól, de a kor nőalakjai is fontos szerepet kapnak. A könyv ideális lehet az iskolai tananyagot kiegészítő olvasmánynak is.

 

Miklya Mónika ismeretterjesztő kötetei, mint például a Beszélgető Biblia, a Bibliai szuperhősök, vagy a Bibliai kisokos komoly kutatómunkára, háttértudásra, és pedagógiai gyakorlati tapasztalatra épülnek. A mese és az ismeretterjesztés, tanítás átmenete a Rozmaring és Tarack mesesorozat, amely óvodások számára teszi érthetővé az illem, a közlekedés szabályait, vagy a rokoni kapcsolatok kereteit. A Zűrös Zénó a Már tudok olvasni sorozat részeként szól a kezdő olvasókhoz, de kisebbeknek, nagyobbaknak szóló regényei is megjelentek a Móra Kiadónál, mint a Cilia árnyai, vagy a Vérvonal.

 

A szerző pedagógusként kezdte a pályafutását, később oktatási segédanyagokat, munkatankönyveket szerkesztett. Gyermekei születése után már szerkesztőként dolgozott, és a szépirodalmi publikációi is elindultak. Számos gyermekkönyv, ifjúsági regény és szépirodalmi kötet után 2013 óta a Móra Kiadónál is jelennek meg művei. Miklya Mónika szakmai háttere, sokszínű alkotói tevékenysége, gyermekein és tanítványain keresztüli aktív, élő kapcsolata az ifjúsággal teszi olyan szerzővé, aki igazán képes megszólítani az olvasóit.

 

Kik lehetnek a HUBBY diákzsűrijének tagjai? A legkülönbözőbb iskolákból nevezhetnek diákcsapatok, a beadott pályázatuk alapján dől el, hogy kik véleményezik majd a könyveket. A diákok elolvassák a shortlistre került könyveket, majd egy előre megadott szempontrendszer alapján értékelik azokat. Az olvasó gyerekek véleménye fontos támpont lehet pedagógusok, könyvtárosok számára az ajánlott olvasmányok tekintetében. 

mora_1-1.jpg
hubby_matrica_dontos_45mm.png
Petőfi, a sztár

Petőfi, a sztár

Miklya Luzsányi Mónika
Móra Könyvkiadó, 2023.05.25.
A gazdagon illusztrált könyv célja, hogy a kétszáz éve született költőt új megvilágításba helyezze. Miklya Mónika pedagógus alapos kutatómunkája után oly' módon rendszerezte a szakirodalmat, hogy az 9 éves kortól egészen a 99-ig mindenki számára izgalmas olvasmány legyen.