Nincs engedélyezve a javascript.

Milyen könyvet adjunk a kezdő olvasók kezébe?

Az Égigérő gyerekkönyv-ajánlója csupa nagybetűssel

2018. december 13.
milyen_konyvet_adjunk_a_kezdo_olvaso_kezebe_hir_web-2.jpg

A gyerekkönyves blogírásban az a jó, hogy sohasem fogysz ki az írni- és mutatni valókból. Havonta jelennek meg az újabb csodák, amiket fel kell térképezni és meg kell mutatni, nehogy a boltok könyvespolcain ragadjanak. Hiszen jómagam is könyvek tucatjait ismerem, amelyek okosak, szépek és kedvesek de a könyvesboltok, könyvtárak legfelső vagy legalsó polcán, segítő szavak nélkül szinte esélyük sincsen, hogy új otthont találjanak.

Azért is kiapadhatatlan a téma, mert a mondás, miszerint egy újszülöttnek minden vicc új, a gyerekkönyvekre is igaz. Naponta jönnek világra a jövő kis mesehallgatói, olvasói, akiknek szülei keresik a válaszokat a mit, mikor és hogyan kérdésekre. Ezért időről-időre ismételni kell a már elmondottakat, leírtakat. Ezen a vonalon továbbhaladva, évről-évre elsős gyerekek ezreinek szülei toporognak tanácstalanul az online és offline eladóterekben, hiszen az első önálló olvasmány kiválasztása igen nagy felelősséggel jár. Fontos, hogy az iskolában frissen megszerzett tudást egy élvezettel átélt kalandban tudja felhasználni először a kis iskolás, hogy megmaradjon a lendület, a lelkesedés és nyitott maradjon az újabb olvasnivalókra.

Tehát, mint oly sok mindent, ezt a témát is egyszer már érintettük: "Már tudok olvasni - Nagybetűs könyvek kezdő olvasóknak" címmel írt egy ajánlót Fülöp Anna, valaha volt legkedvesebb Égigérős kolléganőm, a Könyvekkel suttogó blog házigazdája.

Szerencsére annyi jó nagybetűs, kezdő olvasók számára megalkotott gyerekkönyv jelent meg az elmúlt években, hogy nekiálltam összegyűjteni a friss kiadványokat. Gyűjtögetés közben korábban megjelent, az előző lista elkészítése óta felfedezett könyvek is felbukkantak.

Amire ezúttal is figyeltem a válogatáskor:

  • Nem a szöveg mennyisége hanem a minősége a lényeg! Legyenek a könyvekbe kellemes, humoros, hívogató illusztrációk és a kezdő olvasó számára erőfeszítés nélkül feldolgozható szövegek.
  • A sorok legyenek szellősek, hogy könnyű legyen követni, hol végződik az egyik sor és hol kezdődik a másik.
  • Kerültem a különböző színű, méretű, formájú betűkkel teletűzdelt könyveket. Úgy gondolom, jobb ha a kis olvasó figyelmét nem vonja el az ezernyi tipográfiai csoda egy történeten belül, ahol hol pirosban, hol hupililában tündökölnek a szavak, amelyek a bolhaboka mérettől az egy oldalra ki sem férő óriás méretig váltakoznak.
  • Igyekeztem izgalmas történetek összeválogatni. Fontos, hogy a mai gyerekeket érdeklő vagy érintő témákkal csábítsuk a kezdő molyokat a könyvek közelébe.

Amire a kiadóknak lenne érdemes figyelniük ha több, kezdő olvasóknak szánt könyvet szeretnének eladni: hasznos lenne a kiadó oldalára a könyvek egy-egy belső oldaláról fotót feltölteni. Pár év webáruházas gyakorlat után azt gondolom, nem egy nagy ördöngösség ez a mai világban! A legolcsóbb program is alkalmas egynél több fotó felvitelére. Ezúton kérem az illetékeseket, segítsék a kedves szülőket a pénzköltésben azzal, hogy a betűmérettel és olvasóbarát kivitellel hirdetett könyveket belülről is megmutatják nekünk! Jómagam abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy az elmúlt 15 év alatt a könyvek nagy részét kézbe foghattam, átlapozhattam de megértem a bizonytalan szülőket, akik arról panaszkodnak, hogy nem tudják milyen könyvet is vegyenek a gyerekeknek. Az a helyzet, hogy sem a témakörök megalkotásában, a könyvek tartalmi besorolásában, egy-egy belső oldalt mutató fotókban de még életkori jelölésekben sem sikerül igazán vevőbarát kiadói oldalakat találni ma Magyarországon.

No, de most lássuk a friss válogatást azokból a könyvekből, amelyekkel elindíthatjuk és a kezdő lépéseknél segíthetjük kisiskolásainkat az olvasóvá válás útján! A listán szereplő könyvek sorrendjével a szövegek nehézségi fokát igyekeztem követni. Amennyiben nem sikerül a kicsiknek az első nekifutás, érdemes együtt elolvasni a könyveket, hogy a történetek élvezete ne maradjon el és ne szegje kedvét a gyereknek a további próbálkozásoktól. :)

Dzsungeldzsem - Gyerekirodalmi ábécés- és olvasókönyv (Cerkabella Kiadó, 2016)

A Dzsungeldzsem az éppen olvasni tanuló gyerekeknek készült. Azt szeretnénk, hogy az iskolába lépők kiváló, szépirodalmi mércével is értékes művekből tanuljanak meg olvasni. Ezért kínáljuk nekik ezt a könyvet, amelyben a kortárs (gyerek)irodalom legjobb képviselőinek meséit, verseit gyűjtöttük egybe.
A kötet a magyar ábécé minden egyes betűjéhez kínál szövegeket úgy, hogy az adott betűhöz kapcsolódó legfontosabb helyesírási problémákra is ráirányítja a figyelmet.
Betűtanítás, helyesírás együtt – s mindez úgy, hogy elsősorban szórakoztató, igényes gyerekirodalom!
Lovász Andrea

Végh György: Képtelen képes ABC (Móra Kiadó, 2016)

„… más a cérnát tűbe fűzni, mint egy címet kibetűzni!”
Az írás-olvasás bizony nem gyerekjáték. De annak tűnik majd, ha valaki végigkacagja Végh György játékos, szellemes, fülbemászóan csengő-bongó versikéit, és Réber László ma már a műfaj klasszikus darabjainak számító ötletes, mulatságos, csupa szín-csupa szív rajzait. Ez a kedves vidám kis könyv egyaránt szól kicsiknek és nagyoknak, gyerekeknek és szülőknek, olvasni tanulóknak és olvasni szeretőknek.

Kovács Klára: Kirándulás az ABC-hegyre (Holnap Kiadó, 2009)

A könyv egy olyan mesebeli utazásra hívja a betűkkel ismerkedő ifjú olvasókat, melyben a kis főszereplő, Tamás álmában megelevenednek játék állatai, és kezdetét veszi a nagy kaland… A sok tanulságot tartogató történet a hat, hét év körüli kisiskolások számára szeretetről, barátságról, önzetlenségről szól, miközben egyre magasabb fokon sajátíthatják el a betűk ismeretét, és az utazás végére az állatszereplőkkel együtt eljutnak az igazi magaslatokba, az Ábécé-hegy tetejére.

Mészöly Ágnes: Róka útra kel (Cerkabella, 2017)

Egyedülálló ez a kötet, ugyanis benne a mesék nagy nyomtatott betűkkel vannak szedve, így az olvasással nem iskolai keretek között ismerkedő gyerekek is betűzgethetik, hiszen ők a nyomtatott nagybetűket ismerik.
A könyv azonnali olvasási sikerélményt nyújt, és a diszlexiás gyerekek is könnyebben olvassák. Mészöly Ágnes kedves, szellemes szövegei pedig garanciát jelentenek a minőségre.

A BETŰZGETŐ KÖNYVEK sorozat első kötetében Róka két meséje olvasható. Vajon milyen egy igazán lakályos rókalak? Ki tudná ezt jobban Borznál?

Hanga Réka részletgazdag, pazar illusztrációi egy otthonos, barátságos világba repítik a kis olvasókat.

Berg Judit: Tökmagok Afrikában (Tökmagok-sorozat) (Pagony Kiadó, 2014)


A Most én olvasok!-sorozat elindításával a Pagony régi vágya teljesült: egy szisztematikusan felépített, pedagógusi szakértelemmel megtámogatott kortárs, magyar „olvasni tanulok"-sorozat első darabját tartja kézben az olvasó. A Pagony legkiválóbb szerzőit kéri fel a sorozatban való részvételre: minden szerző négy könyvet ír, négy különböző nehézségi szinten. A történetek lazán összefüggnek egymással, de természetesen önállóan is olvashatók. A sorozatot Berg Judit könyveivel indítjuk, ahol négy tökmag, Benő, Minka, Rézi és Palkó kalandjait követhetjük nyomon – négy olvasási szinten keresztül. Ebben a kötetben Afrikába utaznak. Nem is akárhogy: a kicsi Minka oroszlán képében…

Igaz Dóra: Az első bé hörcsöge (Első bé 1.) (Pagony Kiadó, 2017)


A Most én olvasok!-sorozat elindításával a Pagony régi vágya teljesült: egy szisztematikusan felépített, pedagógusi szakértelemmel megtámogatott kortárs, magyar "olvasni tanulok"-­sorozatot építünk. A Pagony legkiválóbb szerzőit kéri fel a sorozatban való részvételre: minden szerző négy könyvet ír, négy különböző nehézségi szinten.
Berg Judit, után most Igaz Dóra folytatja a sort az első bés Pali történetével. Elsősnek lenni ­izgalmas, hát még ha az osztálynak saját állata is van! A hörcsögöt a legjobb gyerek viheti haza a nap végén, de nem olyan könnyű ám csöndben lenni, ha az ember a legjobb barátja mellett ül.

Kertész Erzsi: A feltaláló (Feltaláló-sorozat) (Pozsonyi Pagony, 2017)


A Most én olvasok!-sorozat elindításával a Pagony régi vágya teljesült: egy szisztematikusan felépített, pedagógusi szakértelemmel megtámogatott kortárs, magyar „olvasni tanulok”- sorozatot építünk. A Pagony legkiválóbb szerzőit kéri fel a sorozatban való részvételre: minden szerző négy könyvet ír, négy különböző nehézségi szinten.

Berg Judit, Finy Petra, Gévai Csilla és Igaz Dóra után most Kertész Erzsi folytatja a sort Fecó történetével. Fecó amióta csak az eszét tudja, feltaláló akart lenni. A magától játszó zongora és a mindig kapuba guruló focilabda után végre kialakítja a műhelyét, és egy komolyabb találmányon kezdi törni a fejét. El is készül a repülő cipő, csakhogy ez már olyan okos szerkezet, hogy néha magától is szárnyra kel. Ebből aztán nagy kalamajka lesz…

Allan Ahlberg: Csiperke bácsi az összes ruháját felveszi (Könyvmoly Képző, 2005)


A legideálisabb könyv, hogy gyermekünk megbarátkozzon az olvasással. a sorozat Angliában elnyerte Az év gyermekkönyve-díjat. Első kötete a bájosan kelekótya Csiperke család mindennapjaiba vezeti be az olvasót.

Tamás Zsuzsa: Lencsi és az Égigérő (A hős olvasó - sorozat) (Manó Könyvek, 2017)

Lencsi és a szomszéd Varjú, azaz Varga bácsi közös mogyoróbokra először bosszúságot jelent csak. De a közösen elfogyasztott mogyorótorta minden korábbi veszekedést elfeledtet.

Az éppen olvasni tanuló gyerekeknek szeretne segítséget nyújtani a HŐS OLVASÓ-sorozat. Rövid mai magyar mesék, a mai gyerekeknek barátságról, szeretetről, csodákról – hőstettekkel fűszerezve.

Silvis Roncaglia: Egy különleges szőnyeg nyomában (Lumpi Lumpi gyógyító meséi) (Móra Kiadó, 2012)


Kedves, rokonszenves, bajkeverő, ám kissé sértődékeny, és… kék pikkely borítja. Ki ne szeretné, ha ilyen SÁRKÁNY lenne a KÉPZELETBELI BARÁTJA?
Barti büntetésben van, mert összekoszolta a nappali régi, különleges szövésű szőnyegét. Szomorúan gondol képzeletbeli barátjára, és a kis sárkány, Lumpi Lumpi azonnal megjelenik előtte pikkelyestül és taréjostul. Barti és a sárkány mesebeli utazásra indul, hogy új szőnyeget szerezzen a nappaliba, ám ez alkalommal Lumpi Lumpi az, aki szép kis kalamajkát okoz.

Rudyard Kipling: Riki-tiki-tévi (Mát tudok olvasni-sorozat) (Móra Kiadó, 2012)


Teddy, az angol kisfiú boldogan él Indiában, és nem sejti, milyen veszedelem leselkedik rá és a családjára: a hatalmas ház kertjében, a bokrok árnyékában mérges kígyók rejtőznek, és az életükre törnek. Csak egyvalaki tudja megállítani a felbőszült kobrákat: Riki-tiki, a mongúzkölyök. Riki csupán akkora, mint egy macska, és egyáltalán nem tűnik túl harciasnak. Teddy azonban hamarosan a saját szemével látja, a kis mongúz igazi hős, aki szembeszáll a gyilkos kobrákkal, és olyan tettet visz végbe, amely egy felnőtt mongúznak is dicsőségére válna.

Harriet Muncaster: Holdas Hanna iskolás lesz (Vámpírtündér-sorozat) (Móra Kiadó, 2017)


Félig vámpír, félig tündér – igazi egyéniség!
Holdas Hanna különleges kislány, hiszen vámpírtündér. Az édesanyja tündér, az édesapja vámpír, ő meg egy kicsit mindkettő. Éjjelente repülni indul, jó barátja a denevéreknek, és még a tütüje is fekete! De imádja a napsugarat is, igazi varázspálcával varázsol, és legjobb barátja Mályvaszín Nyuszi. Holdas Hannának iskolába kell járnia. De hová menjen? Tündériskolába? Vagy inkább vámpírsuliba? Legjobb lesz, ha mindkettőt kipróbálja… Ilyen tantárgyakra azonban nem számított...

Sir Steve Stevenson: Bajnok a pácban (Benji-sorozat) (Manó Könyvek, 2018)


Az órák közti szünetben Benji reménytelen helyzetbe kerül, ugyanis sikerül magára haragítania a rettegett Kőlapító Mariellát.
Szerencsére Hubert, a medve pont abban a pillanatban repíti át őt Varázsberekbe, ahol meglepetés várja: meg kell szereznie egy legyőzhetetlen fegyvert!
Csak az a kár, hogy a titokzatos fegyver egy olyan erdőben van elrejtve, ami a benne lakó… szörnyetegről vált híressé! A haja, mint a szénaboglya, az orra csupa szeplő, és mindenben ő az utolsó.
…Varázsberekben élő barátai számára azonban ő a Messzi Földek Legyőzhetetlen Bajnoka, akinek a kalandjai még csak most kezdődnek!

Nyulász Péter: A fürdők réme (BerGer Szimat Szolgálat 1.) (Berger Kiadó, 2017)


Amikor Gerzson bácsi a strandon felejti a telefonját, Pongrác készséggel indul a segítségére. Csakhogy rejtélyes okból sorra zárnak be Budapest híres fürdői! Pongrác aljas összeesküvést szimatol, és a BerGer Szimat Szolgálat csapata akcióba lendül. Sikerül-e megfejteni a rejtélyt? Kinyitnak-e még valaha a fürdők? No és előkerül-e Gerzson bácsi mobilja?

+1 tipp: érdemes elővenni a régi mesekönyveket, Boribonokat, Kippkopp-történeteket, Tesz-vesz városokat, Tony Wolf könyveket... A tapasztalatom az, hogy mindig nagyon vidám órákat tudnak okozni az évek óta nem látott régi kedvencek. Havonta pár estén játszhatunk szerepcserés mesélést, amikor a kis olvasó mesél a szülőknek a régi kedvencekből. Ha kisebb tesó van a családban, akkor a neki való mesélésnél is bevethető a friss tudás. Új színt hoz az esti összekuckózásoknál és a hangos olvasás jótékony hatásai is hamar meg fognak látszódni az iskolai órákon.

forrás: egigerokonyv.blog.hu / Czakó Réka / 2018.12.10.

Holdas Hanna iskolás lesz – Vámpírtündér 1.

Holdas Hanna iskolás lesz – Vámpírtündér 1.

Harriet Muncaster
Képtelen képes ABC

Képtelen képes ABC

Végh György
Egy különleges szőnyeg nyomában

Egy különleges szőnyeg nyomában

Roberto Luciani, Silvia Roncaglia