Nincs engedélyezve a javascript.

Ősszel érkeznek AZ IDŐGLADIÁTOROK!

Páros interjú Nyulász Péterrel és Ritter Ottóval

2018. augusztus 14.
nyulasz_peter_ff.jpg

1. A sorozat óriási sikernek örvend, a pedagógusok körében egyenesen vezeti a toplistákat. Miben látjátok a titkát, van-e erre egyszerű recept?

NY.P.: Nagyon örülünk, hogy a Berger Szimatot ennyire szeretik a sulisok, igyekszünk is mindent megtenni, hogy a kedvükben járjunk. Nem titok, hogy a Berger Szimat világát már eleve tanítók, és tanulók segítéségével hoztuk létre. Segítettek, hogy milyen betűk legyenek, hogy mennyi képet hova helyezzünk, és hasznos tanácsokat kaptunk a történetek alakításához is. A kalandokhoz kapcsolódó feladatgyűjteményeket is „harcedzett” – azaz osztályokban dolgozó tanító nénik készítik, mi pedig szabadon elérhetővé, letölthetővé tesszük ezeket a bergerszimat.hu oldalon. Harmadik, hogy minden elkövetünk Ottóval, hogy a történet és a képi világ izgalmas, humoros és vonzó legyen a gyerekek számára.

R.O.: Az illusztrálás mellett animációs filmekkel is foglalkozom, ezért igyekszem a Berger világát is kicsit rajzfilmesre venni. A képregényes és animációs megjelenítési mód mellett, filmes utalások is felfedezhetőek néhány rajzomon, amiket nagyon élvezek, mert nagy filmrajongó vagyok. Volt már StarWars, Batman, Gyerekjáték, Vissza a jövőbe, He-man, és még jó pár vizuális utalás más filmekre is. Persze nem árulom el hogy ezek melyik kötetben és hol találhatóak, ez legyen a kedves olvasó közönség feladata.

berger_csapat-1.png

2. Az első kötetben Budapest utcáin át,nevezetességeit látva nyomozunk, majd egy–egy nagyobb utazás után ebben az újrészben visszatérünk kis hazánkba, szeretett Balatonunkhoz, ezúttalidőutazással egybekötve. Miért pont a Balaton? És ha Balaton, északi- vagy délipart?

NY.P.: Hát mert a nyár kezdetén történik a kalamajka. A Balaton pedig teljes egészében jelenik meg mert egy tókerülő bringatúra végére érkezünk, de ez csak a kiindulópont. A kalamajka ott indul, amikor a pumiikrek a Római császár fogadását és a gladiátorviadalt szeretnék látni…a többi kiderül a könyvből. Annyit csak hozzá, hogy az olvasónak nem mindennapi száguldásban lesz része letűnt korokon át a Balatontól a fővárosig.

3. Min dolgoztok még jelenleg?

R.O.: Nemrég jött ki az Imbolygó Iskolabolygó című Békés Márta verseskötet, amit én illusztráltam, illetve Nógrádi Gábor ifjúsági regényeinek vizuális újragondolásán dolgozom éppen. Ja és két nagy álmom is haladgat, a saját mesekönyveim, melyeket én írok egy írótársammal. Az illusztrációk egy olyan technikával készülnének, amit itthon még nem láttam, szóval remélem összejön.

NY.P.: Énis egy újabb Mórás kötet megjelenésére készülök, ami egy újabb kitalálósversikés kötet lesz, Kiazaki címmel. Ebben a korábbi Miazami és Miazmég sikerén felbuzdulva nem valamiket, hanem valakiket rejtenek a versek: foglalkozásokat, különféle sportokat űzőembereket, valamint meseszereplőket.

4. Készül-e bemutató az új kötethez, vagy nagyobbközönségtalálkozó, illetve hol találkozhatnak veletek még idén az olvasóitok?

NY.P.: Külön bemutató eseményt nem tervezünk, ám ahova hívnak, örömmel megyünk mindketten, akár író- olvasó találkozóra, akár rajzos foglalkozásra is. Aki szeretne, a kiadó címén megtalál minket.

otto_klari.jpg

5. Klári hogy bírja ezt a nagy meleget?

R.O.: Klári kutya a meleget elég nehezen bírja, nem neki találták ki, az tuti. Ilyenkor a séták között a félig elsötétített hálóban piheg és várja a történéseket. Nagyon bírja a vizet érdekes módon, első dolga belegázolni, ha olyan helyre megyünk kirándulni. Olvastam, hogy a corgi (ami eredetileg törpekutyát jelent) ősét, a Vallhundota vikingek hozták magukkal Walesbe azt hiszem a 10. század környékén, lehet innen ez a vízszeretet, nem tudom. Tegnap töltötte be az ötödik életévét, ami nyilván finomságokkal is járt. Na akkor érdekes módon szuper élénk volt, kánikula ide- vagy oda.